Volledig scherm
Jan en zoon Junior Poortvliet. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Jan Poortvliet via zoon Junior weer terug bij PSV: 'Dit soort mannen moet het gaan doen'

Jan Poortvliet is weer vaak bij PSV te vinden. De Eindhovense oud-international (62) geniet van de jonge jaren van zijn zoon, die in de PSV-jeugdopleiding zit. 

Begin met Jan Poortvliet in de middag over voetbal en de kans is groot dat de conversatie pas laat in de avond stopt. Hij kan zich enorm opwinden over het niveau en de spelopvattingen in de eredivisie, het falen van de Nederlandse clubs in Europa en de internationale droogte van Oranje. Tegelijkertijd plukt de WK-finalist en UEFA Cup-winnaar van 1978 de dag met zijn zoon Junior (10), die sinds kort in de jeugdopleiding van PSV zit. ,,Die lach op dat koppie is natuurlijk waar het in het leven echt om gaat”, spreekt hij liefdevol over zijn jongste kind. ,,Dit soort mannen moet het voor ons gaan doen in de toekomst.”

Volledig scherm
Jan Poortvliet in 2008 als trainer van Helmond Sport.

Terwijl Junior met zijn vrienden de vrijheid van de herfstvakantie viert en voetbalt zolang het licht is, schuift Poortvliet senior in zijn Eindhovense huiskamer aan voor een gesprek. De alleenstaande vader heeft al twee oudere dochters, die allang hun eigen leven regisseren. Junior is de reden dat Poortvliet niet meer naar China wilde, waar hij tot eind vorig jaar nog werkzaam was bij Qingdao Red Lions. ,,Ik wil gewoon bij hem zijn in deze fase van zijn leven en er is niks mooier dan dat. Daarna heb ik nog geen baan in het voetbal gevonden”, zegt de oud-WK-finalist, UEFA Cup-winnaar en voormalig trainer van onder meer FC Eindhoven en Helmond Sport.

,,De periode zonder werk heeft me weer nieuwe dingen opgeleverd. Ik ben niet in de omstandigheid dat ik al op mijn lauweren kan rusten en de kachel brandt alleen als ik in actie kom. Afgelopen zomer werkte ik bij UPS, een logistiek bedrijf. Ik ging om vijf uur van huis en dan zie je pas hoeveel mensen er vroeg op moeten en keihard werken om hun huis en eten te kunnen betalen. In de voetballerij hebben we daar niet altijd een idee van, maar de meeste mensen moeten vol aan de bak om zichzelf te redden. Ik had en heb zoveel respect voor de chauffeurs die ik tegenkwam en dag in dag uit vroeg uit de veren moeten om hun gezin te onderhouden. Misschien ben ik een ouwe lul aan het worden, maar die mentaliteit zie ik niet altijd meer terug bij de beginnende profs op het voetbalveld. Wil je slagen, dan moet je jezelf het schompes werken. Zo niet, dan kan het alleen op talent en dat is in het huidige voetbal niet altijd meer genoeg. En is moeder natuur wat minder vrijgevig geweest, dan kun je nog altijd een eind komen als je alles op alles zet.”

Quote

Misschien ben ik een ouwe lul aan het worden, maar die mentali­teit zie ik niet altijd meer terug.

Jan Poortvliet

Unitas’59

Het zijn woorden die de jonge Junior nog lang niet te horen krijgt. ,,Bij kinderen gaat het vaker vanzelf. Als ze echt willen, zie je dat eigenlijk meteen.” Uren maken met die bal. Op het veld, op straat, op school en vooral genieten, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Dat is wat hij zijn zoon gunt. Vorig jaar trainde vader Poortvliet zijn E-elftal nog bij Unitas’59, maar PSV plukte zijn telg weg. Ondanks tien PSV-seizoenen en een indrukwekkende oogst in het Philips Stadion probeert Poortvliet senior nu bij de educatie van de PSV-opleiders de boel de boel te laten. ,,Af en toe zeg ik wel wat tegen hem, maar ik laat het hem lekker allemaal ontdekken”, zegt een van de grotere spelers uit de PSV-historie.

Verlamming

De geboren Zeeuw (Poortvliet wordt nog altijd in een adem genoemd met Arnemuiden, red.) brandt liever los over wat hij als scout, analist, rapporteur of gewoon liefhebber allemaal ziet. ,,Ik zie soms zoveel angst en verlamming bij Nederlandse ploegen”, zegt hij. ,,Voetbal is volgens mij in de eerste plaats gemaakt om het publiek te vermaken en daarbij probeer je wedstrijden te winnen. Tegenwoordig zie ik in de eredivisie te vaak teams die bang zijn om de tegenstander bij de strot te grijpen... Stel je voor dat je een goal tegen krijgt, lijkt waar ze vooral aan denken.”

Quote

In andere landen rammelt de geldbuidel soms hard en dan zijn spelers weer weg.

Jan Poortvliet

,,Maar goed, het heeft natuurlijk ook met kwaliteit te maken. Ik beoordeel nog regelmatig wedstrijden, bijvoorbeeld voor De Telegraaf. Vind ik hartstikke leuk om te doen, maar ik zou ook graag weer in het voetbal zelf aan de slag willen. Wat me in de eredivisie opvalt, is dat er voorin zo weinig goede loopacties meer zijn. Daar is zoveel gevaar mee te stichten, al is het natuurlijk ook een verhaal van talent en geld. Daar kun je de ogen niet voor sluiten. In andere landen rammelt de geldbuidel soms hard en dan zijn spelers weer weg. Dan nog zie ik in onze competitie soms ploegen met wel erg weinig initiatief of geen intentie om de tegenstander van de mat te spelen. Dat durfden en deden we met de Nederlandse topteams in de jaren zeventig, maar tegenwoordig zijn we als de dood voor de counters of omschakeling. Terwijl dat ook een kwestie is van goed als blok staan en als collectief verdedigen.”

Volledig scherm
Jan Poortvliet kijkt centraal op de achtergrond toe tijdens het bekerduel PSV - Wageningen (1-6) in het seizoen 1977-1978. Van links naar rechts: Huub Stevens (PSV), Stanley Bish (Wageningen), Jan Poortvliet (PSV), Ernie Brandts (PSV) en Jan Menting (Wageningen). © ANP
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV

poll

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

  • Ja (89%)
  • Nee (11%)
2497 stemmen