Volledig scherm
Pablo Rosario is dit seizoen sterkhouder bij Jong PSV. © pro shots

'Almere was het beste wat me kon overkomen'

EINDHOVEN - Wie Pablo Rosario bij Jong PSV aan het werk ziet, denkt in eerste instantie niet aan een begaafde straatvoetballer of rasartiest. Vrijdagavond speelt hij met de PSV-beloften tegen zijn vorige ploeg: Almere City FC. De nummer 3 tegen de nummer 6 van de eerste divisie, een heuse subtopper dus. 

De 20-jarige middenvelder valt op door zijn kracht en dynamiek en staat in de fysieke competitie zonder problemen zijn mannetje. "Ik wil me bij PSV als een allround-middenvelder ontwikkelen", zegt de vorig jaar uit Flevoland overgekomen middenvelder. "De afgelopen weken heb ik meegetraind bij het eerste elftal en ik hoop dit seizoen mijn debuut te maken, maar heb ook geduld. Zodra ik de kans krijg, wil ik hem grijpen."

Asfalt

Waar veel jongetjes rond hun vierde of vijfde al bij een club spelen, was het asfalt van Amsterdam-West de belangrijkste leerschool voor een van de steunpilaren van het beloftenteam van PSV. Eenmaal op het veld was er geen houden meer aan. Iedereen met of zonder verstand van voetbal zag dat het talent in elke teen zat. De naam Rosario stond niet met hoofdletters, maar met koeienletters in de boekjes van de scouts. Vijf jaar geleden verscheen al een documentaire over zijn jonge tienerjaren, in een periode dat de Nederlandse topclubs achter hem aan zaten. "Ik was pas tien toen ik bij een vereniging kwam, met een vriendje van het straatvoetbal. Daarvoor? Ik was buiten school bijna altijd op straat, ook samen met mijn broers. De oudere jongens accepteerden me op een gegeven moment omdat ik gewoon met ze meekon. Door veel met ze te voetballen, ben ik fysiek ook snel sterker geworden."

Volledig scherm
Pablo Rosario, vorig seizoen succesvol bij het Almere City FC van Jack de Gier. © Foto: SCS/Sander Chamid

Documentaire

In de documentaire viel al op dat Rosario een echt familiemens is. Zijn ouders kwamen in de jaren negentig vanuit de Dominicaanse Republiek naar Nederland. "Komende zomer staat voor ons een reis naar hun geboorteland op het programma en dat is voor mij pas voor het eerst. Ik  heb drie broers en vier zussen en zie ze ontzettend graag. Toch woon ik nu in Eindhoven omdat dat voor mijn carrière goed is." Koud 20 jaar woont hij al samen en leidt hij het leven van een prof, die bliksemsnel volwassen is geworden. "Mijn vriendin kookt voor me en als ik thuis kom staat het eten klaar. Het klinkt misschien traditioneel, maar het is belangrijk voor een sporter. Ik weet dat ik focus moet houden. Iedereen en alles heeft me dat ingeprent en ik heb daar ook geen moeite mee. Ik praat nu makkelijk en lijk misschien zeker wat dat betreft, maar leer aan de andere kant ook graag. Van nature ben ik niet eens zo'n prater."


Michel Kreek

Voormalig Ajacied Michel Kreek was in zijn periode als hoofd jeugdopleidingen bij Almere City FC enorm belangrijk voor zijn carrière. "Hij leerde me om me beter te uiten op het veld en daarbuiten. Bij Ajax hield het voor mij in 2014 op na een blessure en daarna heeft hij me naar Almere gehaald. Veel mensen denken dan dat het helemaal over is met je carrière. Almere lijkt ver weg van de top, maar het was juist het beste wat me kon overkomen. Ik heb daar een toptijd gehad, bij een club met goede faciliteiten. Trainer Maarten Stekelenburg heeft me vorig seizoen vanaf wedstrijd één de kans gegeven en ik hield mijn plek vast. Daar ben ik hem en zijn opvolger Jack de Gier dankbaar voor en daardoor kon ik me bij PSV in de kijker spelen."

Voorbestemd 

Nu probeert hij te schitteren in de top van de eerste divisie en is het hopen op meer. Pablo Rosario leek jaren geleden al voorbestemd om de top van Nederland te gaan halen. Hij weet dat de weg nog lang is. "Een middenvelder moet alles beheersen. De goede momenten kiezen om voor de goal te komen en met discipline verdedigen bijvoorbeeld. Ik heb nog tijd om mezelf te ontwikkelen, maar er komt een moment dat ik er in de eredivisie sta. Dat is het hoogste in Nederland en daar werk ik nu naar toe."

PSV