Volledig scherm
Mark van Bommel moet gegruweld hebben van de prestatie van zijn team in Lissabon. © BSR Agency

Als trainer verdwaalt Mark van Bommel voorlopig in zijn eigen strijdbaarheid

Als er een woord voor Mark van Bommel uitgevonden is, dan is het wel de term strijdbaarheid. Het was in het verleden zijn grote kracht en maakt hem nu nog altijd geliefd bij een deel van de achterban van PSV, waar hij als speler heel veel voor heeft betekend en waarvoor hij altijd een clubicoon zal blijven. Zelfs als hij als oefenmeester in Eindhoven volledig mislukt, mag nooit vergeten worden wat hij allemaal voor PSV heeft betekend. Momenteel lijkt de trainer juist te verdwalen in zijn eigen strijdbaarheid en bewijsdrang. 

In topsport draait het om het hier en nu - dat weet Van Bommel - en als coach heeft hij de status van clubicoon nog lang niet bereikt, integendeel. Met een lijst mislukkingen op zak is het steeds meer de vraag of dat nog wel gaat gebeuren. De glans van zijn eerste halfjaar als trainer is allang verdwenen en na een belabberde herfst staan er onderhand stevige roestplekken op de ambities van PSV.

Conclusies

Na het voor de Eindhovenaren beschamende duel met Sporting Portugal van donderdagavond oogde Van Bommel weliswaar aangeslagen, maar het is nog geen seconde in hem opgekomen om zijn conclusies te trekken. De directie van PSV trekt die voorlopig ook niet, dus krijgt hij nog altijd de kans om door te gaan in Eindhoven. De 42-jarige oefenmeester denkt de zaak dit seizoen gewoon nog aan de praat te krijgen, maar ondertussen is de schade voor zijn club in november al enorm. PSV staat elf punten achter in de eredivisie, is na de martelgang in Lissabon in Europa al uitgeschakeld en verloor kansloos de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Ook vorig seizoen won de club geen enkele prijs. PSV jaagt op een plek bij de beste 32 van Europa, maar kan daar op dit moment helemaal geen aanspraak op maken. Een niet-clubicoon was er vermoedelijk niet mee weggekomen, maar Mark van Bommel overleeft voorlopig de lange najaarsstorm in Eindhoven. Het dak is onder zijn leiding van het huis gewaaid en nu zit PSV in een fase waarin het moet redden wat er nog te redden valt. De inboedel is hier en daar beschadigd, maar kan misschien nog enigszins worden hersteld. 

Korte termijn

Er zijn zeker trainers voor minder weggestuurd bij PSV. Of zoiets nu veel oplost, is de vraag omdat de spelersgroep ook niet zo goed en weerbaar lijkt te zijn als gedacht. Een ontslag van Van Bommel zou een breuk betekenen met een structuur die de afgelopen jaren heel zorgvuldig is opgebouwd. Soms kan de korte termijn meer aandacht behoeven dan de lange termijn, al is de schade nu misschien wel dusdanig groot dat al richting seizoen 2020-2021 kan worden gedacht. Het is aan de clubleiding om te beoordelen of dat met of zonder hoofdcoach Van Bommel moet gebeuren. Een wegzending zou alleen mogen plaatsvinden als de directie het he-le-maal niet meer ziet zitten met de coach en die indruk wekken de bazen nog niet. Directeur Toon Gerbrands geeft altijd aan dat de buitenwacht niet zo goed over de noodzaak van een ontslag kan oordelen, omdat maar voor een beperkt gedeelte zichtbaar is wat zich in de binnenwereld afspeelt. Feit is wel dat Van Bommel er dit jaar niet in is geslaagd om zijn elftal weerbaar en voetballend beter te maken. Na een paar flinke tegenslagen is de zaak op een onvoorstelbare manier in elkaar gedonderd. Er is een aantal aangeslagen spelers in de groep, die zich door Van Bommel genegeerd of te snel aan de kant gezet voelt. Natuurlijk komt dat ook omdat de resultaten tegenvallen, maar een paar spelers heeft ook best recht van spreken. Daarbij is het de vraag of er goed gescout is en of technisch manager John de Jong dus niet ook iets te verwijten valt, maar een opvallend feit is dat geen enkele in deze zomer aangetrokken PSV’er momenteel indruk maakt. Daarnaast zijn de nodige spelers uit vorm. Dat een aantal jonge PSV’ers zich goed ontwikkelt, is mooi voor de club en daar mag Van Bommel ook credits voor krijgen. Maar PSV moet tijdens het bouwen aan de toekomst wel om de prijzen spelen en dat lijkt - het bekertoernooi niet meegerekend - in november al een illusie. 

Eenheid

De trainer wil naar buiten toe het gevoel blijven uitstralen dat PSV een eenheid is en dat er verklaringen zijn voor de wanprestaties. Dat eerste lijkt soms een doel in plaats van een middel bij PSV. De drang naar regie en controle komt bij elke nieuwe tegenslag als een boemerang terug en dat zorgt alleen maar voor extra druk. Telkens zijn er verklaringen voor het falen, maar het falen zelf wordt zelden keihard afgekeurd. Van Bommel heeft direct na wedstrijden soms ogenschijnlijk veel moeite om een absolute wanprestatie van zijn ploeg te hekelen. Hij gaf donderdagavond bij het vallen van de nacht wel toe dat er misschien geen twee tegengoals waren gevallen in het eerste kwartier tegen Sporting, als zijn spelers beter hadden opgelet. Dan was het misschien anders gelopen. Maar ja, zo is er elke keer wel wat. Rode kaarten, blessures, soms wat pech en schorsingen nekten PSV, maar de excuses zijn op een gegeven moment op. Van Bommel gaf tot zeer recent aan dat de uitvoering en niet het plan de reden is dat de prestaties van PSV dit jaar niet goed zijn. De feiten zijn vrij duidelijk en die zijn dat de club sinds januari niet speelt op een niveau dat bij de ambities en doelen van PSV past. Ligt dat allemaal aan de uitvoering? 

Bij een eerlijke evaluatie wordt ook het plan en spelersbeleid van de trainer onder de loep genomen, waar de afgelopen weken soms geen touw aan vast te knopen was. Niet alleen de resultaten zijn slecht, maar er is door een aantal keuzes ook twijfel en teleurstelling bij een deel van de spelersgroep en dat zal Van Bommel beter moeten managen. 

  1. PSV moet zich ook in slechte tijden als een topclub gedragen

    PSV moet zich ook in slechte tijden als een topclub gedragen

    Het kon niet uitblijven. Zoals een beursgenoteerd bedrijf in turbulente economische omstandigheden een winstwaarschuwing afgeeft, zo moest ook de leiding van PSV deze week na een aantal belabberde sportieve prestaties met de billen bloot. In dit soort dingen is het zakenleven soms best te vergelijken met topsport. Wie zijn doelen niet haalt, legt verantwoording af aan aandeelhouders respectievelijk supporters. Falen is balen, het is niet anders.

PSV

Poll

De positie van Mark van Bommel wordt onhoudbaar als de crisis bij PSV blijft voortduren

  • Eens (77%)
  • Oneens (23%)
10163 stemmen