Volledig scherm
Art Langer is nu nog hoofd jeugdopleidingen bij PSV én bondscoach van Jong Oranje. Hij bouwt het eerste momenteel af en richt zich daarna op het werk bij de nationale beloften. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Art Langeler: Werk
volbracht, missie te voltooien

 EINDHOVEN - 'Houdoe", antwoordt Art Langeler (46) in de gezamenlijke PSV-trainingskamer op De Herdgang als Ruud van Nistelrooij de thuisreis aanvangt en afscheid neemt. ,,Heb ik het hier qua taal eindelijk een beetje onder de knie en dan ga ik weg", grapt de Zwollenaar nog.

Over een paar weken zit zijn klus bij PSV erop en is het hoofddoel van de al benoemde bondscoach van Jong Oranje alleen nog het beloften-EK van 2019 in plaats van opleiden voor PSV-1.

2013

Vijf maanden na zijn zege met PEC Zwolle in het Philips Stadion begon Langeler in 2013 in Eindhoven. Hoewel er net een pak talenten naar de A-selectie was geschoven, bleek al snel dat er een monsterklus te vervullen was. ,,PSV had een traditie waarin alleen de écht grote talenten doorbraken en wilde meer rendement uit de opleiding halen. Het niveau van de jeugdelftallen moest flink omhoog. De eerste divisie voor Jong PSV was wat dat betreft een geweldige leerschool. Ik kan me herinneren dat we het eerste jaar in de eerste divisie een keer met 5-0 bij De Graafschap op de kont kregen. Duizenden fanatieke thuisfans op de tribunes, twee rode kaarten in de slotfase, zes huilende spelers in de kleedkamer. Dit hadden ze nog nooit meegemaakt. Die veegpartij bij De Graafschap was voor ons en met name ook de spelers een geweldige eye-opener. Kansloos met 5-0 verliezen bij een club waar ze zelf nooit wilden of dachten te gaan spelen, met een carrière bij PSV in hun hoofd. Maar zo goed waren ze dus helemaal niet. Dit was de best denkbare leerschool."

Volledig scherm
Dit seizoen heeft Jong PSV, versterkt met spelers met meer ervaring, een rol in de top in de eerste divisie. © Erwin Spek

PSV had bij de aanstelling van Langeler net zes talenten uit de jeugdopleiding (Memphis, Locadia, Zoet, Hendrix, Brenet, Ritzmaier) naar het eerste elftal bevorderd. Sindsdien bleef de échte doorbraak van nieuwe jeugdspelers uit, al maakte bijvoorbeeld Steven Bergwijn al wel de nodige meters op het hoogste niveau en maakte Jordy de Wijs zijn Champions League-debuut. Is dit nu aan Langeler te wijten of juist de spelers zelf? Of ligt het aan Phillip Cocu? Of misschien wel aan de directie, die met bijvoorbeeld Daniel Schwaab een verdediger voor de breedte aantrok. Langeler houdt het genuanceerd: ,,Het niveau van de jeugdelftallen is enorm omhoog gegaan en bovendien hebben we ons internationaal, bijvoorbeeld in de UEFA Youth League, laten gelden. Uit het feit dat Jong PSV nu bovenin de subtop in de eerste divisie meedraait, blijkt dat we een enorme slag hebben gemaakt. Spelers hebben een opleiding gekregen waarin volwaardig aandacht wordt besteed aan voetbal, maar ook aan hun ontwikkeling als mens. De band tussen hun ouders en PSV is daarnaast sterk verstevigd. Jeugdjaren zijn cruciale jaren in een mensenleven, waarin je niet alleen maar met voetbal bezig kunt zijn. Als spelers in hun carrière op een gegeven moment met media, successen, teleurstellingen en zaakwaarnemers te maken krijgen, komt hen dit bijvoorbeeld van pas. Ik verwacht komende zomer meerdere jeugdspelers in de voorbereiding bij de A-selectie en ze zullen hun kansen moeten pakken. De hele omslag in Eindhoven is een proces van vele, vele jaren. Bij PEC Zwolle is tien jaar geleden een nieuwe koers ingezet en zie je nu echt dat er een zelfregulerend systeem vanuit de jeugdopleiding ontstaan is. PSV krijgt dat ook, let maar op. Er is genoeg potentieel, alleen hebben sommige spelers na Jong PSV misschien nog een tussenstap nodig."

Drijfveer

Volledig scherm
Art Langeler deed PSV pijn in 2013, door in Eindhoven te winnen met PEC. In Zwolle schudt hij Dick Advocaat de hand na een nederlaag. Het duo komt elkaar wellicht weer tegen bij de KNVB. © PICS UNITED

Langeler verhuisde twee jaar geleden terug naar Zwolle, waar zijn kinderen naar de middelbare school gaan. ,,We hebben het goed gehad in Acht, maar wilden in de pubertijd van onze kinderen niet definief verhuizen, vandaar de keuze om terug te gaan toen onze dochter twaalf werd. In de voortgezet onderwijstijd heb ik zelf ook veel vrienden gemaakt die ik nog vaak zie en dat wens ik onze kinderen ook toe. Werken met jonge gemotiveerde mensen in het voetbal, dat is waar mijn hart ligt. Ik heb de luxe dat ik keuzes kan maken die dicht bij deze passie liggen. Geld is niet de doorslaggevende drijfveer voor me; plezier, uitdaging en drive wel."

Langeler is trouw in contacten, maar ongeduldig van aard. ,,De hele verbouwing van De Herdgang was wat mij betreft al klaar geweest en had ik graag zelf bij PSV meegemaakt." In werkelijkheid moet de eerste schop de grond nog in. ,,Wat gaan de dingen buiten de voetballerij soms langzaam en traag. Daar kan ik toch maar moeilijk aan wennen. Toch ga ik straks met een goed gevoel afscheid nemen en ik kijk terug op een schitterende tijd en ben overtuigd van de ingeslagen weg."

  1. Edison Méndez via zijn zoon terug bij PSV: ‘Huub Stevens was gewoon een goede trainer’

    Edison Méndez via zijn zoon terug bij PSV: ‘Huub Stevens was gewoon een goede trainer’

    Trouwe supporters van PSV dachten hem afgelopen week al in Eindhoven te hebben gespot. Op het moment dat voormalig PSV’er Edison Méndez (40) donderdag bij de training van de A-selectie verscheen, wist iedereen het zeker. De Ecuadoriaan verblijft momenteel in Nederland om zijn 18-jarige zoon Mayer te begeleiden. Hij loopt stage bij Jong PSV en beide partijen kijken ondertussen wat ze voor elkaar kunnen betekenen.

PSV