Volledig scherm
© BSR Agency

Bekertoernooi waarschijnlijk minder zware opgave voor PSV

PSV speelt komend seizoen een ronde minder in het toernooi om de KNVB-beker. Voorwaarde is wel dat de ploeg zich plaatst voor de groepsfase van de Champions League of Europa League. Dat vloeit voort uit de zogeheten veranderagenda, die volgend seizoen al ingaat. De coöperatie van eredivisieclubs meldde woensdagmorgen dat de nieuwe regels uit de agenda al in seizoen 2019-2020 worden doorgevoerd.

PSV stroomt daardoor bij plaatsing voor een van de twee Europese toernooien pas bij de laatste 32 ploegen bij het bekertoernooi in. Bijzonder is ook dat de duels in dat geval pas ná de laatste duels in de groepsfase van de Europese toernooien worden afgewerkt. Er komt bovendien een flexibelere regeling voor meer rust rondom Europese duels, waarbij eredivisieduels verplaatst kunnen worden.

De eredivisie heeft komend seizoen ook twee vaste degradanten. De nummer 16 komt terecht in play-offs met een eerste divisieclub.

Televisiegelden

Voor PSV verandert nog een aantal dingen. De club krijgt procentueel iets minder tv-geld uit de pot van Fox Sports. Dat is zo afgesproken om kleinere clubs iets meer aanspraak te geven op deze gelden en zodoende de competitie sterker te maken. Daarnaast moet PSV vijf procent afstaan van het geld dat de club aan UEFA-premies opstrijkt. Dit gaat om geld dat door de UEFA wordt uitgekeerd in de groepsfase van de Europese toernooien. De opbrengst gaat naar een solidariteitspot voor eredivisieclubs, waar clubs met natuurgras het meest van gaan profiteren. Van het eventuele UEFA-geld na de groepsfase, dus bij Europese overwintering, moet PSV 3,75 % afstaan aan dat solidariteitsfonds.

Clubs moeten in de toekomst ook 15 procent van de zogeheten solidariteitsvergoeding bij transfers aan een solidariteitsfonds voor de Keuken Kampioen Divisie afstaan. Daarnaast geldt vanaf 1 juli een herenakkoord waarin staat dat eredivisieclubs met een opleiding met internationale status geen jeugdspelers meer uit elkaars opleiding weghalen.

PSV

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (49%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
8934 stemmen