Volledig scherm
Ultiem voetbalgenot bij Memphis Depay, die op 18 april 2015 met PSV de landstitel veroverde. © Pim Ras Fotografie

Biografie over oud-PSV’er Memphis Depay: ‘Hij wil jonge mensen inspireren’

Memphis Depay en VI-journalist Simon Zwartkruis lanceren eind deze maand een biografie over de voormalig PSV'er en huidig Oranje-international. Memphis brak vanuit de jeugdopleiding in het seizoen 2012-2013 definitief door in Eindhoven en is inmiddels niet meer weg te denken uit het Nederlands elftal. In 2015 vertrok hij vanuit PSV naar Manchester United. Nog altijd een recordtransfer voor PSV, waarvoor de club liefst 34 miljoen euro incasseerde. 

Auteur Zwartkruis geeft aan dat het idee voor een biografie bij Depay (inmiddels spelend bij Olympique Lyon) zelf is ontstaan. Zijn nog tamelijk jeugdige leeftijd was geen sta-in-de-weg voor ‘Heart of a lion’, zoals het boek heet. ,,Begin 2018 ben ik benaderd met de vraag om er met Memphis eens over te filosoferen en toen ben ik naar hem in Frankrijk gereisd. Van dat filosoferen kwam heel weinig terecht. De taperecorder ging eigenlijk meteen aan, omdat hij van alles te vertellen had. Memphis wil met het boek onder meer jonge mensen inspireren en laten zien dat het mogelijk is om na moeilijke omstandigheden iets moois te bereiken. We hebben ook Ghana bezocht, waar zijn vader vandaan komt.”

Zwerftocht

De voetballer riep nogal eens vooroordelen op, vanwege zijn uiterlijk en uitingen op sociale media. Nog altijd is hij regelmatig op Twitter te vinden, een platform waar hij op zijn zeventiende al vaak te zien was. Zwartkruis verklaart het vertoon in het boek wel, maar keek veel verder dan dat en probeerde te doorgronden hoe de jonge Depay zijn weg vond en als voetballer slaagde. Hij noemt zijn jeugd een zwerftocht langs scholen, gastgezinnen en voetbalclubs. Een route die soms op ‘waarom makkelijk doen als het moeilijk kan’ leek, maar die hem toch bracht tot waar hij nu staat. De 25-jarige aanvaller is uitgegroeid tot een van de beste voetballers van Nederland. 

,,Over PSV is hij uiteindelijk heel positief”, zegt de schrijver. ,,Niet dat hij het met elke jeugdtrainer eens was hoor, integendeel. In zijn thuisomgevingen en op school liep het ook niet altijd even makkelijk, maar hij hield een doel voor ogen en is geslaagd.” Memphis Depay werd in 2015 landskampioen met PSV, in een seizoen waarin hij 22 keer scoorde en topscorer van Nederland werd. Voor hij op zijn twaalfde naar Eindhoven kwam, speelde Depay bij Sparta. 

Het boek wordt op 28 mei officieel gelanceerd, maar is nu al online te bestellen en kost 20,99 euro. Dat kan via: https://www.awbruna.nl/boek/non-fictie/memphis-depay/heart-of-a-lion/

PSV