Volledig scherm
Brabants beste elf? © Rik Elfrink

Brabants beste elf is voer voor discussie

EINDHOVEN - Een Brabants elftal? Wim Suurbier is de meest opmerkelijke naam die volgens sporthistoricus Matty Verkamman ontbreekt.

Stel het beste Brabantse elftal aller tijden samen en er zal over veel namen en methodiek volop discussie zijn. Moet een speler alleen geboren zijn in de provincie? Of is het nodig om ook beneden de grote rivieren getogen te zijn?

Sporthistoricus Matty Verkamman laat in ieder geval weinig heel van de equipe die door het Brabants Historisch Informatie Centrum is samengesteld. ,,Wim Suurbier (72) hoort erin, want die is in Eindhoven geboren", aldus de 65-jarige Zeeuw. De uitgever en voetbaljournalist vindt het Ajax-profiel van Suurbier geen reden om hem buiten de ploeg te laten. Eerder maakte de bekende Brabantse sportjournalist Henk Mees (68) in het Brabants Dagblad al gehakt van het geselecteerde team en hij stelde dat Berry van Aerle daarin niet kan ontbreken. 

Volledig scherm
PSV-coach Phillip Cocu is een vaste waarde in een beste Brabants elftal aller tijden. © Joep Leenen

Verkamman selecteert voor zijn team maar vier spelers uit de ploeg waar de historici onlangs mee op de proppen kwamen. ,,Phillip Cocu (45), Willy (65) en René van de Kerkhof (65) kunnen nooit ontbreken. Net als Willy van der Kuijlen (70) en Ruud van Nistelrooij (41). Dat René van de Kerkhof er niet in staat, is onbestaanbaar. Die man heeft twee WK-finales gespeeld en een fantastische carrière gehad." Zuidoost-Brabant is sowieso goed vertegenwoordigd in de ploeg die Verkamman zou samenstellen. Hij komt met een 3-2-5-systeem, met de bij NAC tot wasdom gekomen Kees Rijvers (91) en de in 2001 op 77-jarige leeftijd overleden Noud van Melis ('de beste EVV'er aller tijden') als binnenspelers, respectievelijk rechts en links.

Volledig scherm
René en Willy van de Kerkhof kunnen niet misstaan in het beste Brabantse elftal aller tijden, vindt Matty Verkamman. © Jurriaan Balke

Niet goed genoeg

René van de Kerkhof en Willy van der Kuijlen staan bij hem links en rechts op de flanken en Van Nistelrooij in de punt voorin. De complete achterhoede (inclusief de keeper) van het historisch centrum vindt Verkamman niet goed genoeg voor de beste elf én de negen reserves die hij zelf selecteert. Naast de nu 72-jarige Suurbier (rechts) zijn Adrie van Kraaij (63) en Jan Renders (79) de namen voor zijn defensie. Cocu (links) en Willy van de Kerkhof (rechts) moeten volgens Verkamman altijd op elk middenveld staan. ,,Suurbier heb ik verkozen boven Berry van Aerle omdat hij in twee WK-finales speelde. Renders (79, onder meer actief bij PSV, red.) was een rechtsbenige linksback, die een plek verdient. In de goal zou ik kiezen voor Peter van de Merwe (voormalig NAC-keeper, red.)." Zowel Jan van Beveren als Hans van Breukelen zijn geen geboren Brabanders en de vorig jaar op 74-jarige leeftijd overleden Van de Merwe kwam in zijn tijd bij NAC tot vijf interlands.

PSV