Volledig scherm
Bram van Vlerken, rechtsback bij Jong PSV. © Kay int Veen

Bram van Vlerken oogst respect bij Jong PSV

MAASTRICHT - Voor respect koop je in het leven weinig, weet Bram van Vlerken. Maar toch. De 21-jarige rechtsback van Jong PSV zag vorige maand, niet geheel tot zijn eigen verrassing, een brief met ongewenste inhoud bij de post zitten. 

door Rik Elfrink

Op officieel PSV-papier stond dat zijn contract in Eindhoven niet wordt verlengd. Einde verhaal voor het talent dat de laatste jaren met veel blessureleed kampte? Nou nee. 
Van Vlerken liet de moed niet zakken tijdens een toch al stabiele periode bij het beloftenteam. De Stiphoutenaar blijft in wedstrijden na de winterstop goed overeind en is zijn tegenstanders nu regelmatig de baas. Van Vlerken is dit seizoen de onbetwiste rechtsback bij de trotse nummer vier van de eerste divisie en heeft duidelijk stappen omhoog gezet. "Daarvoor verdient Bram de complimenten. En voor wie het op het veld laat zien, blijven er altijd kansen", zei Jong PSV-coach Pascal Jansen gisteren na een acceptabele 2-2 van zijn jonge ploeg bij MVV. 
Er was eind maart behalve de opzegging van zijn contract nóg een boodschap voor Van Vlerken. Die was dat PSV op een later moment toch nog met hem in gesprek gaat. En misschien wel verder wil. "In de media verscheen toen dat ik zou vertrekken bij PSV en daarna belde technisch manager Marcel Brands mij meteen op. Er komt nog een gesprek en daarin bespreken we hoe het volgend seizoen gaat lopen", aldus de verdediger. Hij sluit zeker niet uit dat hij nog een jaar blijft, als PSV hem de kans biedt. 

Volledig scherm
Bram van Vlerken in actie in Dordrecht, in februari. © Erwin Spek

Voetbalpiramide

Van Vlerken wil op het hoogste niveau slagen in het betaald voetbal en weet dat er voor hem mogelijkheden liggen. Natuurlijk was hij graag de opvolger van Santiago Arias geworden. In de voetbalpiramide die PSV op het eigen complex heeft gesticht, zou het de ideale oplossing zijn bij een zomertransfer van de Colombiaan. Dat lijkt echter niet realistisch. "Het heeft niet meegezeten", zei hij gisteravond bij de kleedkamer in Maastricht. "Door blessures heb ik anderhalf jaar verloren. Nu voel ik ook echt dat ik met meer rust op het veld sta, ook door de ervaring van dit seizoen. Ik heb veel gespeeld en vanavond ook geprobeerd de jonge spelers in ons team te helpen. Met een jonge ploeg zijn we hier goed op de been gebleven en hadden we de kansen om te winnen."
Jong PSV bleef bij MVV steken op 2-2 omdat het vergat om door te drukken. Een achterstand werd wel twee keer goedgemaakt, via Suently Alberto en Albert Gudmundsson. De behendige IJslander tekende daarmee al zijn 15e treffer van het seizoen aan en zit topscorer Sam Lammers (17 goals) op de hielen. De remise betekent dat Jong PSV vrijwel zeker is van plek vier in de eerste divisie. Een fraai seizoen, met dank ook aan Van Vlerken. 

PSV