Volledig scherm
Oleksandr Zinchencko © Tom Valstar/fotomeulenhof

'Cinquecento' trekt de aandacht in Eindhoven

EINDHOVEN - De meest fanatieke PSV-fans hebben hem op internetfora al omgedoopt tot 'Cinquecento' en daarna al even snel tot '500'. PSV hoopte de afgelopen weken vurig dat er een klasbak in de kleine ruimtes zou opstaan en kreeg in het duel met ADO de helpende hand van Oleksandr Zinchenko (19). De huurling van Manchester City stal de harten van de PSV-fans met een paar fraaie openingen. Toverballen die grote kansen schiepen en waarvan er eentje door Luuk de Jong even fraai werd afgerond.

Is het voor Zinchenko een andere week geweest dan hiervoor bij PSV? "Nee", zegt trainer Phillip Cocu resoluut. Totaal niet zelfs, volgens hem. In interviews kreeg hij al te maken met termen als 'de Messi van Oekraïne". Cocu daarover: "Ik zag tijdens en na trainingen geen enkel verschil bij hem en dat zegt veel over zijn persoonlijkheid. Het is geen jongen die in de war raakt als hij een keer wat minder speelt. Andersom gaat hij zich ook niet raar gedragen als hij goed heeft gespeeld. Hij staat midden in de groep en communiceert met iedereen. Het is een speler die een droom heeft om in de toekomst bij Manchester City door te breken en daar wil slagen. Daar kunnen wij hem bij helpen en ondertussen hopen we natuurlijk dat hij hier mooie dingen kan laten zien."
Volgens Cocu is het niet onlogisch om aan de huur nog een tweede jaar vast te plakken, maar het evaluatiemoment komt pas later. "We hebben veel moeite gedaan om hem hier te krijgen, ook toen we wisten dat het onhaalbaar was om hem te kopen. We weten wat hij kan en op trainingen zie je dat hij kwaliteiten heeft. Daarbij blijft het wel een jonge speler en een ontwikkeling kan met een golfbeweging gaan. Al hoop ik natuurlijk dat het niveau van vorige week heel lang kan vasthouden."

PSV