Volledig scherm
Phillip Cocu. © Beeldboot/Gertjan Kooij

Cocu houdt de spanning erin, PSV kan zich nog versterken

EINDHOVEN In elke transferperiode doet trainer Phillip Cocu doorgaans zijn best om de spanning er tot het laatste moment in te houden. Het aan- en verkoopbeleid van de club is nou eenmaal bedrijfsgeheim en dus blijft het altijd gissen naar de werkelijke plannen van PSV. Vorig jaar kwam Marco van Ginkel op de laatste ‘veilingdag’ als een duveltje uit een doosje bij de Eindhovenaren.

Ook dit seizoen houden de PSV-functionarissen de ogen en oren open tot 31 januari, gaf Cocu gisteren voor het duel met Excelsior aan. „We zijn niet heel actief op de markt, maar staan open voor iemand die ons ook echt kan versterken”, aldus de trainer. Dat kan in de vorm van koop óf huur zijn. „Nu er met Luciano Narsingh een speler verkocht is, zijn er in principe financiële mogelijkheden”, aldus de coach. „Maar het is niet aan mij om daarover te besluiten of hierover te praten. Onze technisch manager gaat hierover.” Marcel Brands liet een dag eerder nog weten voorlopig geen reden te zien om de huidige ploeg te versterken. Volgens hem zijn er voldoende mogelijkheden om aanval en middenveld te bezetten en zijn meerdere spelers bij PSV multifunctioneel. Cocu is het met dat laatste in ieder geval wel eens. „De bezetting van onze aanval lijkt misschien niet optimaal, maar is, als een aantal blessures voorbij is, ook niet dun. We hebben met Oleksandr Zinchenko, Jürgen Locadia, Steven Bergwijn, Forian Jozefzoon en Gastón Pereiro op dit moment zeker meerdere opties voor de zijkanten.”

Brands pokert in transferperiodes wel vaker en het zal niemand verbazen wanneer eind januari naar buiten komt dat hij toch met van alles bezig is geweest. PSV heeft ook weinig andere keus, of de ploeg moet vertrouwen op een nieuw systeem en hopen dat Marco van Ginkel de rest van de ploeg aan de praat krijgt. PSV heeft de beschikking over nogal wat spelers die het voor de winterstop niet lieten zien of, in het geval van Jozefzoon, niet konden laten zien. De bijna 26-jarige vleugelspits maakte vorige week in de oefenwedstrijd tegen SC Freiburg de tweede goal voor PSV, maar lijkt na de winterstop opnieuw niet op veel speeltijd te kunnen rekenen. Nu Luciano Narsingh weg is, is Jozefzoon de enige echte counterkracht die PSV nog over heeft.
Cocu beaamde dat het halen van een nieuwe speler grote gevolgen kan hebben voor de bestaande spelersgroep en het PSV-beleid. PSV wil nog graag kampioen worden en heeft daarvoor naast kwaliteit ook eenheid nodig. Het halen van een nieuwe buitenspeler voor de basis zou betekenen dat Bergwijn, Locadia en Jozefzoon minder perspectief op speeltijd hebben. PSV speelt na zaterdag nog maar zestien duels en het wordt zelfs met het huidige aantal spelers al dringen. Een nieuwe kracht voor de eerste elf kan daarnaast de ontwikkeling van talenten uit Jong PSV blokkeren.

PSV