De avond dat Romário en Ellerman met PSV Steaua Boekarest vernederden

30 JAAR GELEDENPSV - Steaua Boekarest. Een wedstrijd die in het collectieve geheugen van de PSV-supporters staat gegrift. Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat de Eindhovenaren in eigen huis de Roemenen (in de tweede helft) van de mat speelden en met 5-1 wonnen. Hoofdrollen die avond voor Juul Ellerman en Romário.

Nadat in de eerste ronde van de Europacup 1 PSV het Zwitserse FC Luzern eenvoudig heeft verslagen, wordt de dan regerend landskampioen gekoppeld aan Steaua Boekarest. PSV speelt op 18 oktober eerst uit. De verwachtingen zijn hoog, maar aan de hand van de dan 24-jarige Gheorghe Hagi wint Steaua met 1-0. In de Nederlandse media wordt van een blamage gesproken.

Twee weken later, op woensdagavond 1 november 1989, zijn 28.000 toeschouwers in het Philips Stadion getuige van een van de bijzonderste wedstrijden in de historie van PSV. Trainer Guus Hiddink voert ten op zichte van het heenduel twee wijzigingen door. Edward Linskens speelt voor Addick Koot en Jozef Chovanec komt in de ploeg voor Wim Kieft. PSV mist die avond ook de al langer afwezig Gerald Vanenburg. En het meespelen van topscorer Romário was in het weekend ervoor ook nog twijfelachtig. 

Romário te laat

PSV speelt op zondag 29 oktober uit bij RKC zonder de Braziliaan, hij zou maagproblemen hebben. Later wordt duidelijk dat Romário door Hiddink is gestraft. Hij werd weggestuurd nadat hij te laat was voor de wedstrijdbespreking. Tegen Steaua haalt Romário drie dagen later zijn gram. De supporters in Eindhoven zijn hoopvol voor een goed resultaat, maar na een kwartier krijgen de Roemenen het Philips Stadion stil. Op aangeven van Hagi maakt Marius Lacatus de 0-1. Een drama lijkt zich te voltrekken, PSV moet nu namelijk zeker drie keer scoren. 

Volledig scherm
Romário zet aan voor de 5-1. © ANP

Binnen enkele minuten geeft uitgerekend de schichtige en meestal op de achtergrond vertoevende Juul Ellerman PSV nieuwe hoop. PSV krijgt een vrije trap op zo'n 25 meter van het doel en Ellerman jaagt de bal snoeihard in het doel. Het is de opmaat naar een historische tweede helft. Binnen vijf minuten scoort PSV twee keer na rust. Op aangeven van Lerby kopt Romário de 2-1 binnen en niet veel later is de Braziliaan veel sneller dan de Roemeense verdedigers en tikt een diepe bal net voor de uitkomende doelman Silviu Lung in het doel: 3-1.

Legendarische solo

Berry van Aerle geeft na ruim een uur de assist op de schitterende stift van Ellerman (4-1), waarna het Philips Stadion ontploft. PSV speelt Steaua Boekarest zoek, maar nog altijd is het niet genoeg. Flemming Povlsen raakt de lat en dan moet het hoogtepunt van de avond nog komen. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd zet Romário aan voor zijn legendarische solo. Op de rand van de middencirkel krijgt de Braziliaan de bal. Hij stuurt drie tegenstanders het bos in en geeft als laatste ook doelman Lung het nakijken. ‘Wordt dit zijn derde? Wordt dit zijn derde? Dit is zijn derde. Wat een wereldgoal', is de reactie van commentator Evert ten Napel. ‘Wat wordt Steaua hier vernederd'. Romário krijgt een publiekswissel. Hij kust de grond, slaat een kruisje en onder een staande ovatie maakt hij plaats voor Hans Gilhaus

Quote

Wordt dit zijn derde? Wordt dit zijn derde? Dit is zijn derde

Evert ten Napel

Na de galavoorstelling wordt PSV in Europa direct weer gezien als een kanshebber voor de winst van de Europacup 1 dat seizoen. Maar in de volgende ronde (kwartfinale) is Bayern München twee keer te sterk voor PSV. Die uitschakeling zullen weinig mensen zich nog herinneren. De 5-1 zege op Steaua Boekarest des te meer. 

PSV - Steaua Boekarest 5-1. 17. Lacatus 0-1, 21. Ellerman 1-1, 47. Romário 2-1, 49. Romário 3-1, 64. Ellerman 4-1, 86. Romário 5-1.

Opstelling PSV: Van Breukelen; Gerets, Nielsen, Heintze; Linskens, Van Aerle, Lerby, Chovanec; Ellerman, Romário (88. Gilhaus), Povlsen

Volledig scherm
De twee hoofdrolspelers van 1 november 1989. Juul Ellerman (zelf goed voor twee doelpunten) viert de tweede treffer van Romario. De Braziliaan zou uiteindelijk drie keer scoren tegen Steaua Boekarest. © ANP

.

 1. Georginio Wijnaldum dwong het gezag van een minister van staat af

  Georginio Wijnaldum dwong het gezag van een minister van staat af

  Als er ooit een speler door de voordeur weg is gegaan bij PSV, dan is het wel Georginio Wijnaldum. Een man die het personeel van de club in 2015 mee liet delen in het succes van zijn transfer naar Newcastle United. Dat gebeurde met een even simpele als aardige en bijzondere geste, door iedereen een degelijke fles wijn te bezorgen. Absoluut geen decadentie of dikdoenerij, maar gewoon een puur gebaar uit dankbaarheid. Mooi, omdat de eenvoud van oprechte erkentelijkheid - net als in de normale wereld - niet altijd gewoonterecht is in de vluchtige voetballerij.
 2. Zaakwaarnemers Lato: ‘Vertrek bij PSV in de winterstop logisch als Toni helemaal niet speelt’

  Zaakwaarne­mers Lato: ‘Vertrek bij PSV in de winterstop logisch als Toni helemaal niet speelt’

  De kans dat linksback Toni Lato (21) na de winterstop nog bij PSV speelt, is de afgelopen weken een stuk kleiner geworden. Vanuit zijn zaakwaarnemerskantoor klinken inmiddels andere geluiden dan ruim een maand geleden. ,,Een vertrek bij PSV is logisch als Toni helemaal niet speelt”, zegt de woordvoerder van Toldra Consulting, waarbij Lato is aangesloten. ,,Als je geen enkele minuut maakt, gaat het natuurlijk niet goed.”

PSV

Poll

De positie van Mark van Bommel wordt onhoudbaar als de crisis bij PSV blijft voortduren

De positie van Mark van Bommel wordt onhoudbaar als de crisis bij PSV blijft voortduren

 • Eens (77%)
 • Oneens (23%)
9908 stemmen