Volledig scherm
PREMIUM
André van Gerven (l), Adrie van Kraaij en Willy van der Kuijlen zien een kopbal van Aad den Butter in het doel verdwijnen. PSV won op 29 september 1974 in Rotterdam toch met 1-3 van Excelsior. © ANP

De bijzondere band van André van Gerven met PSV en FC Twente: ‘Heb jij zo hoog gespeeld, opa?’

Keeper André van Gerven (67) brak in 1974 door bij PSV en was daarna jarenlang de vaste sluitpost bij FC Twente. Zondag ziet hij zijn ploegen aan het werk in het Philips Stadion.

Wie een tevreden reserve wil spreken, moet in het betaald voetbal doorgaans met een lampje zoeken. André van Gerven was in de jaren 70 een grote uitzondering bij PSV. ,,Ik mocht achter Jan van Beveren tweede doelman zijn in het Philips Stadion en was daar echt dolgelukkig mee”, zegt de 67-jarige oud-keeper in Budel-Schoot over zijn periode in Eindhoven. ,,Wat een geweldenaar was Jan. Destijds misschien wel de beste keeper van de wereld, maar dat is nu natuurlijk moeilijk meer te bewijzen. Ik vond het een enorme eer dat ik zijn vervanger mocht zijn en met zo’n imposante verschijning mocht werken. Na mijn tijd bij PSV heb ik mede dankzij alle ervaringen met hem een mooie carrière op kunnen bouwen. Ik ben Jan uit het oog verloren toen hij naar Amerika vertrok en was verdrietig toen ik hoorde dat hij behoorlijk jong is gestorven. Onze Lieve Heer houdt geen rekening met reputaties.”

PSV