Volledig scherm
De cover van het boek ' ONGEZOUTEN' over de huidge PSV-trainer Huub Stevens. foto House of Knowledge

De dood maakte Huub Stevens tot overlever

EINDHOVEN - De geschiedenis van een mens is zijn karakter, zei Goethe ooit. Het citaat van de Duitse filosoof is de eerste regel in het boek over Huub Stevens dat gisteravond in het Philips Stadion werd gepresenteerd. 'Ongezouten' is de titel van het werk, dat volgens auteur Theo Vaessen geen biografie mag worden genoemd, maar eerder een ruige schets is van de persoon Stevens in al zijn facetten.

De hoofdrolspeler is in wezen de verteller en laat zich zien als de man zoals we die kennen. Ruwe bolster, blanke pit. Een gevoelsmens ook, iemand die in zijn denken en doen altijd zo dicht mogelijk bij zichzelf wil blijven staan.

Als de geschiedenis van een mens zijn karakter is, dan is het karakter van Huub Stevens onmiskenbaar gevormd door zijn harde jeugd in de volkswijk Stadbroek in Sittard en meer specifiek door de dood van zijn vader. Die omstandigheden hebben van de huidige PSV-trainer een overlever gemaakt, zoals hij zelf meer dan eens benadrukt.

Stevens wordt getypeerd als een roekeloos kind. 'Hij kende geen gevaar', zegt zijn 83-jarige moeder Mia. De dood beheerst diverse fases van het leven van Stevens. Op zijn achtste wordt hij door zijn buurvrouw gered van de verdrinkingsdood, nadat hij met zijn autoped in een snelstromende beek terecht is gekomen. Later belandt Huub nogmaals in die beek en redt hij zichzelf.

Stevens vertoont, zo blijkt uit de foto's in het boek, een ongelofelijke uiterlijke gelijkheid met zijn vader Joseph. Hij bewondert zijn vader, nog steeds, om de enorme gedrevenheid waarmee hij zichzelf dertig jaar lang in Staatsmijn Maurits afbeult om het gezin te onderhouden. Ledigheid is des duivels oorkussen, krijgt Huub vaak te horen. De discipline in het gezin is uitermate strikt.

Op 4 mei 1971 komt Joseph Stevens in Duitsland bij een auto-ongeluk om het leven. Huub is dan zeventien jaar en wordt een belangrijke schakel in het gezin, waaruit eerder al een zusje op 2-jarige leeftijd wegviel en een broertje dood geboren werd. Hij noemt het heengaan van zijn vader 'een vernietigende ervaring'. Maar zegt ook: "Toen ik door alle pijn van het verlies was gegaan, werd de dankbaarheid jegens mijn vader steeds groter." Hij bewondert hem om zijn grote vitaliteit en tomeloze energie, maar ziet hem bovenal als een gezelligheidsdier.

Het zijn kenmerken die de loopbaan van Stevens hebben bepaald en ook kleur hebben gegeven. Tegenover Duitsers koestert hij negatieve gevoelens, omdat zijn vader overleed door een fout van een Duitse bestuurder. "De strijd die ik daar zou moeten leveren, wilde ik dan ook niet verliezen", zegt Stevens over zijn latere trainerscarrière bij Schalke 04, Hertha BSC, FC Köln en Hamburger SV.

De Duitse jaren nemen een belangrijk deel van het boek in beslag. Tevens wordt duidelijk hoe diep en hecht de band met PSV is. Adrie van Kraaij, de huidige technisch manager en destijds ploeggenoot in het Nederlands UEFA-elftal, beveelt hem in 1975 bij trainer Kees Rijvers aan als opvolger van de vertrokken voorstopper Björn Nordqvist. Rijvers zegt na een halfjaar: 'Je redt het niet bij PSV.' Stevens besluit nog harder te gaan trainen en ontwikkelt zich tot een nietsontziende, maar tactisch uiterst sterke verdediger. Hij bereikt, tot zijn eigen verrassing, het Nederlands elftal. Topvoetbal leert hem: "Spelen op de nul is het gemakkelijkste om tot resultaat te komen. Van daaruit bouw je op naar aanvallend voetbal. Dat was en is mijn uitgangspunt".

Zo hij was als speler, zo is hij als trainer. Vreselijk gedreven, hard voor zichzelf en als het moet voor anderen. Daarbij altijd de bewaker van de eenheid binnen de groep. Roda JC-voorzitter Servé Kuijer typeert hem als 'een Stadbroek-warrior die in alle opzichten uitstraalt dat hij oorlog wil. Hij wordt alleen maar geprikkeld als hij oorlog kan voeren' Maar hij zegt ook: 'Onder vier ogen kan hij een heel warmbloedige huisvader zijn'.

Aldus typeren zijn kinderen hem. In het boek zijn gedichten opgenomen van zijn zoon Maikel en dochter Laura. Ook is er veel aandacht voor de ziekte van zijn vrouw Toos. "Hij was zorgzaam en lief", zegt Toos over hun eerste kennismaking. Haar ouders waren minder blij met de ruwe, nieuwe vriend van hun dochter. Bijna veertig jaar later moet zijn vrouw wegens een darmziekte vechten voor haar leven. Huub en Toos communiceren in het ziekenhuis alleen nog via een krijtje op een plankje. Stevens blikt daar openhartig op terug. "Mijn kinderen schreven hun gevoelens op over de eerste dag dat ze in coma was geraakt. Als je terugleest wat Maikel en Laura hebben geschreven dan begin je te janken."

Toos is natuurlijk degene die de voetbalman Stevens het beste kan typeren. Ze zegt: "Je moet je als partner altijd aanpassen. Wanneer Huub na een nederlaag thuiskomt, is hij nauwelijks te genieten. Zeg niet te veel tegen hem, want dan breekt de hel los. Leuk is anders. Hij was en is fanatiek en kan slecht afstand nemen."

  1. Van Bommel voelt geen zwaard boven zich bij PSV: ‘De situatie is duidelijk, wij móéten winnen’
    video

    Van Bommel voelt geen zwaard boven zich bij PSV: ‘De situatie is duidelijk, wij móéten winnen’

    PSV-trainer Mark van Bommel keek na opnieuw een bewogen week vrijdag vooruit op het duel van zijn club met Fortuna Sittard. ,,Wij móéten winnen”, gaf hij aan. Directeur Toon Gerbrands van PSV gaf eerder deze week een duidelijk signaal af, dat als een laatste kans voor Van Bommel en zijn staf kon worden geïnterpreteerd. ,,De situatie waarin wij zitten, is duidelijk. En Toon is duidelijk. Dat is hij altijd”, zei Van Bommel, die de directeur helemaal niets verwijt.

PSV

Poll

De positie van Mark van Bommel wordt onhoudbaar als de crisis bij PSV blijft voortduren

  • Eens (77%)
  • Oneens (23%)
10163 stemmen