Het Philips Stadion is voorlopig dicht, in ieder geval tot 6 april.
Volledig scherm
Het Philips Stadion is voorlopig dicht, in ieder geval tot 6 april. © Getty Images

De grote sportleegte is nodig om straks weer onvervalst sportgeluk te kunnen beleven

Alles wat begin deze maand nog zo gewoon was, lijkt ineens veel specialer dan voorheen. Veel mensen blijken helemaal niet zo misbaar als ze zich in onze prestatiemaatschappij soms misschien voelden. Er is meer lof voor de vliegensvlugge vulploeg in de supermarkt, voor mensen die zich in magazijnen, hallen of op het land uit de naad werken en natuurlijk voor verplegers die in het uiterste geval het verschil tussen leven en dood kunnen bepalen. 

De hardwerkende juf of meester blijkt niks minder dan een gecertificeerde duizendpoot, die misschien wat meer waardering verdient dan de jaarlijkse chocoladereep bij de verjaardag van een kind of een bedankje bij het eindrapport. De kwieke postbode en de krantenbezorger die door weer en wind alle bezorgstress afschudden? Het zijn nu, maar ook buiten crisistijden hartstikke waardevolle schakels.

Verschrompeld

Naar hen en al die andere sterke schouders mag en moet nu volop aandacht en waardering uitgaan. Zij dragen de samenleving in crisis, waarin velen het ineens zonder (team)sport moet rooien. Sport verbroedert normaal gesproken, maar de verbroedering moet nu even op andere manieren tot stand komen. Het is een unieke situatie in sportland, waarin behoudens individuele activiteiten weinig kan en mag. Niemand weet of het zinvol is om op korte termijn volle bak te investeren in trainingen om in wedstrijden te kunnen schitteren. De aandacht voor sport in de media is afgebrokkeld en verschrompeld tegelijk, omdat het momenteel alleen nog maar gaat over afgelastingen en het wel of niet uitspelen van competities. Voor dat soort berichten klopt het hart van geen enkele sportjournalist. Sport draait om prestaties en alle emoties die dat veroorzaakt. Winnen, verliezen of gelijkspelen zorgt altijd voor een verhaal en daaromheen zijn tal van randzaken soms minstens zo interessant. 

Grote leegte

Hoe het in ons land in de eredivisie en andere competities verder gaat, is totaal nog niet te voorspellen. Voorlopig liggen alle wedstrijden eruit tot 6 april en volgens tal van scenario's gaat het nog wel wat langer duren voordat alles weer echt op gang komt. Tot die tijd moet iedereen die van sport houdt zich op een andere manier zien te vermaken. PSV sprong deze week op de periode van grote leegte in door een initiatief te starten waarmee de achterban wordt gestimuleerd om te bewegen. Er blijkt onder voetbalsupporters stevige behoefte aan beelden van historische wedstrijden, om de honger naar de bal te stillen. Enkele tv-zenders springen daar al op in. Zo gaat de NOS het EK van 1988 nog eens uitzenden. Hoogtepunten uit het verleden kunnen weer even gekoesterd worden, nu nieuwe hoogtepunten en records voorlopig uitblijven. 

De sporthonger is bij miljoenen liefhebbers enorm groot, maar het is terecht dat de boel plat ligt en de multimediale aandacht nu bijna volledig uitgaat naar andere sectoren. Alleen als deze overeind blijven, is het mogelijk om door de corona-crisis te komen en straks weer onvervalst sportgeluk te kunnen meemaken. 

PSV