Volledig scherm
Phillip Cocu met de kampioensschaal in seizoen 2015-2016 © Ronald Bonestroo

De platte kar-index is nog meedogenloos

VIDEOEINDHOVEN - "Een kleine kans is ook een kans", riep algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV vorig jaar daags voor de laatste speeldag in de eredivisie. 

Zijn ploeg had volgens het rekenmodel van de statistici van Gracenote nog 16,6 procent kans om bij PEC Zwolle kampioen van Nederland te worden.  Nu is de kampioenskans van PSV met acht punten achterstand en nog 810 wedstrijdminuten volgens dezelfde cijferaars ongeveer vijf procent (5,1) en ligt Feyenoord ondanks het verlies van zondag op titelkoers met een percentage van bijna zestig procent (59,8). Ajax is met 35,1 procent kans ook nog in de race. 

Volledig scherm
Toon Gerbrands vertelt in zijn boek 'Mijn Stijl' ook over de manier waarop PSV vorig seizoen met de kleine kampioenskans omging. © ANP

Sinds 2010 geven de rekenmeesters na elke speelronde in de eredivisie en andere internationale competities weer wie er naar verwachting kampioen wordt. Gokbedrijven kunnen er hun quoteringen op afstemmen en gokkers kunnen hun inzetten op basis van de kansenverhoudingen bepalen. Met name in de eindfase van de competitie worden de berekeningen interessanter voor de niet gokkende fans. Eredivisieclubs die zich kansrijk of kansloos wanen, kunnen zich warmen of vastklampen aan de percentages, legt Simon Gleave van Gracenote uit. 

Volledig scherm
PSV won voor aanvang van het huidige seizoen de Johan Cruijff Schaal © anp

Voor aanvang van de competitie was PSV in dit seizoen de grote favoriet en had Feyenoord maar een marginale kans om de titel te pakken. Op basis van de modellen hadden alleen PSV (53%) en Ajax (31,7%) een stevige kans om de titel te pakken. Feyenoord volgde in augustus nog op grote afstand (5,7%), maar is nu de grote favoriet.  De kans die PSV nu nog heeft op de titel is ongeveer even groot als de kans die Feyenoord in de zomer had. 

Hoe wordt in hemelsnaam een kampioenskans bepaald?

"We spelen alle resterende wedstrijden in een competitie via een computermodel tienduizend keer uit. Dat doen we niet alleen met de eredivisie, maar ook met de andere Europese competities. Daar komen tienduizend keer andere uitslagen uit en voor die simulatie voeren we tal van extra gegevens in. Het model houdt bijvoorbeeld rekening met uit- en thuiswedstrijden en via een bepaalde weging met de uitslagen in de afgelopen wedstrijden, waardoor elke week opnieuw de kracht van ploegen verandert. Aan de hand van die tienduizend uitslagen en de huidige stand wordt de kans op een titel bepaald."

Volledig scherm
Na het duel met Feyenoord is PSV afgeschreven in de titelrace. Na afgelopen weekend gloort weer een sprankje hoop, al blijft het gat enorm groot. © Geert van Erven

Houdt het model ook rekening met voetbaltechnische zaken?

"Nee. Er zijn andere bedrijven die rekenmodellen uitbrengen, waarbij ook is gekeken naar bijvoorbeeld het aantal schoten op goal of waar ploegen tijdens een wedstrijd op het veld staan en met percentages balbezit. Wij geloven in de methode waarin resultaten uit het verleden in combinatie met het toekomstige programma tot een uitkomst leiden. Volgens ons is dat de meest betrouwbare manier, al kunnen anderen daar anders over denken."

Volledig scherm
PSV speelde dit seizoen voor de winterstop te vaak gelijk om nu een prominente rol in de kampioensstrijd te vervullen. © Geert van Erven

Hoe zit het met schorsingen en blessures en/of eredivisieduels die voorafgaand aan bijvoorbeeld een bekerfinale worden gespeeld?

"Ook deze zaken worden in principe niet meegenomen in het model. Het gaat uit van de kracht van ploegen in het verleden en op basis daarvan wordt per uit- of thuiswedstrijd uitgerekend wat de kans is om te winnen, gelijk te spelen of verliezen. Een aantal factoren is simpelweg niet mee te nemen, ook al omdat niet alles meetbaar is of uit te drukken is in een cijfer." 

Kampioenskans PSV: 

Voor speelronde 1: 53,0%
Na speelronde 3: 74,9% (na drie keer winst in de eerste duels, 9 punten)
Na speelronde 6: 41,5% (na verlies tegen Feyenoord, 13 punten)
Na speelronde 9: 23,4% (na remise thuis tegen Heracles, 18 punten)
Na speelronde 15: 12,5% (na remise uit bij Roda JC, 30 punten)
Na speelronde 17: 14,5% (na remise uit tegen Ajax, 34 punten)
Na speelronde 24: 1,7% (na verlies uit tegen Feyenoord, 52 punten)
Na speelronde 25: 5,1% (na winst thuis tegen Roda JC, 55 punten)

PSV