Volledig scherm
Dick Advocaat (rechts) met Ronaldo Luis Nazário (links). Oud-voorzitter Willem 'Bill' Maeyer stelt dat het geduld van Frank Arnesen doorslaggevend was bij zijn aankoop. © PSV

De PSV-jaren van Dick Advocaat: 'Een keer bellen en het was het geregeld'

PSV strijdt zaterdagavond in Rotterdam tegen het door Dick Advocaat (70) getrainde Sparta. Zijn eerste aanstelling in 1994 was in een oogwenk geregeld en leidde tot succes, de tweede eindigde in een sof. 

,,Het was in een uurtje beklonken", zegt voormalig PSV-voorzitter Willem 'Bill' Maeyer (88) over de komst van Dick Advocaat naar PSV in 1994. 

Ruim 23 jaar geleden maakte Eindhoven voor het eerst echt kennis met een fenomeen met de bijnaam de kleine Generaal, kort daarvoor nog bondscoach. Het voormalige 'wonder van Pijnacker' (67 keer op rij ongeslagen met amateurclub DSVP) en de oud-rechterhand van Rinus Michels was na één telefoontje de nieuwe trainer van PSV. 

Hiddink

Maeyer zat met PSV eind 1994 in de hoek waar de klappen vielen. Terwijl Ajax onder Louis van Gaal voetbalminnend Europa veroverde, was het malaise troef in Eindhoven. Na het ontslag van Aad de Mos nam Kees Rijvers, een man met zeer grote verdiensten voor PSV in de jaren zeventig, tijdelijk de honneurs waar. Veel succes leverde dat ook al niet op. Onder leiding van de gedreven en van voetbal bezeten Advocaat moest de rivaal uit Amsterdam weer ingehaald worden. ,,Er gingen stemmen op om Guus Hiddink terug te halen", herinnert Maeyer zich. 

Volledig scherm
Typerend beeld voor PSV aan het eind van 1994. Interim-coach Kees Rijvers, een man met enorme verdiensten voor PSV in de jaren zeventig, op de bank. Een succes werd die korte terugkeer niet. © Cor Mulder

Staatsen

De voormalig succestrainer van PSV was na een periode bij Valencia een logische keuze als nieuwe bouwer, maar Maeyer zag het niet zitten. ,,Zelf was ik daar niet zo voor. Ik heb me serieus afgevraagd of een terugkeer na alle eerdere successen wel verstandig was, wat hij later op een fantastische manier gelogenstraft heeft. Na welgeteld één keer bellen met Jos Staatsen, toen nog voorzitter van het KNVB-sectiebestuur, was het allemaal pijlsnel geregeld met Dick. Guus zou een goede nieuwe bondscoach zijn en ik wilde dat Dick naar Eindhoven zou komen. Tegenwoordig doen we daar allemaal heel ingewikkeld over, maar toen was het dus in een vloek en een zucht geregeld. Guus werd de nieuwe bondscoach en Dick kwam naar PSV", aldus Maeyer. 

Onbezoldigd

Advocaat en zijn vrouw waren op het moment van het belletje toevallig op bezoek bij wijlen KNVB-voorman Staatsen, stelt Maeyer. ,,Ik heb toen aan Jos Staatsen gevraagd of Dick aan de lijn wilde komen en hem het voorstel gedaan om bij PSV te tekenen. We kenden elkaar uit de tijd dat ik bij de KNVB werkte. Dat kon je toen als voorzitter van PSV allemaal nog in je eentje regelen. We werkten met een bestuur, waarvan iedereen onbezoldigd lid was. Philips-topman Jan Timmer vond in 1993 dat ik geschikt was om de club te gaan leiden en zo geschiedde dus. Het was een fascinerende tijd, waarop ik met een goed gevoel terugkijk. Ik ben eind 1996 weggegaan en in dat jaar zijn we kampioen geworden. Met Dick als coach inderdaad. Harry van Raaij vierde daarna het feest als voorzitter en dat gun ik hem van harte. Ik was geen grote vriend van de pers en hield afstand. Ik hoefde niet naar Barend & Van Dorp of Johan Derksen, welnee. Ik sloeg het allemaal af en wilde ook wel eens niet de voorzitter van PSV zijn, snapt u? Aan bekendheid had ik geen behoefte, maar dat was toen al onmogelijk en nu al helemaal. Harry vulde het anders in en misschien zag ik de dingen toen nog anders. De voetbalwereld moet je begrijpen, zei Frank Arnesen ooit tegen me voordat we Ronaldo kochten. We waren speciaal voor hem naar Brazilië gereisd en hadden op een specifiek tijdstip een afspraak gemaakt. Na een uur wachten was ik het helemaal beu en wilde ik al rechtsomkeert maken. Je laat je toch niet zo behandelen als je 7,5 miljoen dollar komt uitgeven? Frank begon te lachen. Hij zei dat dat in de zakenwereld misschien zo werkt, maar in de voetballerij is alles anders dan waar ook. Nu zeg ik volmondig dat het klopt. Frank haalde me over te blijven en kreeg gelijk. Alles kwam met Ronaldo goed en PSV heeft sportief en financieel veel plezier beleefd aan dit besluit."

Volledig scherm
Willem 'Bill' Maeyer hoefde niet in de belangstelling te staan, maar zag ook dat dat als voorzitter van PSV niet lukt. © ANP

Vergeten

Maeyer is fervent PSV-supporter en volgt vanuit het Philips Stadion nog alle duels. Hij verdiende in het bedrijfsleven zijn sporen bij Philips en zag de verzakelijking in het voetbal aankomen. Nu ziet hij een rem op de salarisstijgingen in de toekomst als noodzaak. "Doe het op z'n Amerikaans. Stel voor iedere club een maximaal salarisbudget in en reguleer dat als bonden. Het loopt nu uit de klauwen", vindt hij. Zelf zit hij het liefst anoniem in het stadion. ,,Ik wilde na mijn periode als voorzitter vergeten worden", was mijn laatste zin in mijn laatste interviews in Voetbal International en het Eindhovens Dagblad. ,,Ik heb nooit, en nu nog niet, enige behoefte gehad om het beleid van mijn opvolgers te beoordelen. Weg is weg. Ik heb zelf ervaren hoe lastig de voetbalwereld soms kan zijn en wilde het voor de nieuwe bestuurders niet moeilijker maken dan het was. Dat wil niet zeggen dat ik in het Philips Stadion soms niet klaag, maar dan ben ik gewoon de supporter. En ik juich ook. Vanavond zit ik voor de televisie en hoop ik dat PSV wint. Dat is jammer voor Dick, met wie ik nog steeds een goed contact heb. Hij is ontzettend trouw in zijn vriendschappen en heb geen seconde spijt gehad dat ik hem toen benaderd heb."

*Dick Advocaat pakte tussen 1994 en midden 1998 een landstitel, een KNVB-beker en twee Supercups (de voorloper van de huidige Johan Cruijff Schaal) met PSV. Hij bereikte in 1996 met PSV de kwartfinale van de UEFA-CUP, waarin PSV verloor van FC Barcelona. 

Periode twee van Dick Advocaat: seizoen 2012-2013

"Kom maar terug met
Brabant Televisie"

Volledig scherm
Dick Advocaat en Jetro Willems bij PSV, eind 2012. © ANP

De tweede periode - voor een heel seizoen - van Dick Advocaat als trainer bij PSV ligt nog vers in het geheugen. Vol bravoure kwam hij in mei 2012 weer binnen en samen met de teruggekeerde clubicoon Mark van Bommel probeerde hij PSV na vier jaar weer aan een titel te helpen. Daarop moesten de supporters uiteindelijk nog bijna drie jaar wachten. Al snel was er scepsis, maar Advocaat pareerde elke aanval op zijn functioneren heel lang. ,,Kom aan het eind van het seizoen maar terug met Brabant Televisie", sprak hij in de herfst van 2012 vol bravoure tegen de verslaggever van Omroep Brabant. Hij hield na een roerig jaar woord, maar kwam in mei 2013 na een eenjarig dienstverband terug om uit te leggen waar het mis was gegaan. Te weinig defensieve zekerheid en versterkingen, waren onder meer verklaringen voor het ontbreken van een aansprekende prijs.  Wel won hij met PSV de Johan Cruijff Schaal. Hij werd tweede en haalde ook de bekerfinale en het Europa League-seizoen werd met uitschakeling in de groepsfase een debacle. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV