Volledig scherm
PSV-fans bewonderden dinsdag het nieuwe tenue van PSV. Op de foto Juliëtte Maas, Rosanne Bloemen en Jolein Janssen uit Eindhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

De psychologie achter een stukje textiel

EINDHOVEN - De prijzen zijn verdeeld en de tijd van genieten of rouwen is in de voetballerij alweer bijna voorbij. De aankondiging van het nieuwe thuisshirt is ook bij PSV traditioneel de opmaat naar de voorbereiding op een nieuw voetbaljaar. Een nieuw stukje stof, dat de sof van de vorige twaalf maanden naar de achtergrond drukt.

De introductie is een commercieel spel dat door duizenden fans met belangstelling én argusogen wordt gevolgd. Rationeel bekeken gaat geen voetballer harder rennen of vaker scoren door een ander shirt. Maar kom als club niet aan met gekke dingen op het thuisshirt en doe ook geen gekke dingen met het uittenue. De psychologie achter zo'n stukje textiel valt voor buitenstanders nauwelijks te begrijpen. Supporters kunnen lyrisch worden als het rood-wit hen aanstaat, maar ook des duivels als de inkleuring of indeling vloekt met de verwachtingen.

Volledig scherm
Dennis Rikmanspoel uit Albergen met het nieuwe PSV-thuisshirt. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Dit jaar zijn de strepen op het thuisshirt van PSV een ode aan de Braziliaan Ronaldo en seizoen 1994-1995. Een jaar waarin de op een na bekendste speler aller tijden van PSV, 40 jaar inmiddels, er in de eredivisie dertig inlegde. De drie vrouwelijke PSV-fans die het shirt gisteren in de PSV Fanshop voor het eerst pasten, waren toen nog dreumesen. "Het zit lekker", zegt Rosanne Bloemen (28) uit Eindhoven. Haar vriendinnen zijn net zo enthousiast. "We hebben een seizoenkaart, maar afgelopen jaar was geen groot succes natuurlijk." Ondertussen is ook de 12-jarige Dennis Rikmanspoel (uit Albergen, red.) met zijn familie de winkel in gekomen. Van Ronaldo heeft hij wel gehoord. Die van Real Madrid natuurlijk. Soms is het goed dat ook oudere helden weer eens van stal worden gehaald, moeten PSV en producent Umbro gedacht hebben. 

Het nieuwe shirt is dan wel geïntroduceerd, maar pas per 1 juli verkrijgbaar meldt PSV nog. 

PSV