Volledig scherm
Op het veld van Vitesse viert PSV de 21ste landstitel. foto Irene Wouters ;Vlado Lemic. foto John Claessens ;Supporters van PSV uiten hun ongenoegen aan de toegangspoort van de oosttribune.

Deel 2: Valckx: 'Vertrek Reker is toch ook een optie?'

EINDHOVEN - Over precies een maand maakt Huub Stevens een nieuwe start in eigen land. Per 1 juli is hij hoofdtrainer bij PSV. Er zal veel veranderen bij de club en met name op De Herdgang. Daar wordt Nederlands de voertaal en is geen ruimte meer voor voetbalmakelaars en spelersbegeleiders.


Stevens wil met een schone lei beginnen. Het kantoor van technisch manager Stan Valckx cq diens opvolger wordt verplaatst naar het stadion. Aanleiding voor de nieuwe aanpak is dat er op De Herdgang de laatste twee jaren soms een sfeer ontstond die de teamgeest negatief beïnvloedde.

Vooral spelersbegeleider Lemic had veel bewegingsruimte. Hij speelt een rol bij allerlei affaires, die zich in de tweede helft van het seizoen hebben voltrokken.

De nieuwe trainer Sef Vergoossen treedt hard op tegen gedrag dat de eenheid binnen de selectie ondermijnt. Jonathan krijgt eind maart een boete van 5.000 euro, omdat hij weigert deel te nemen aan een A-juniorentoernooi van Borussia Dortmund. Vergoossen is des duivels. Een dag eerder reageerde Jonathan nog heel enthousiast op het voorstel om daar te spelen. "Maar toen kwam Valckx naar me toe met het verzoek om nog eens met Jonathan te gaan praten", zo zegt Vergoossen.

Jonathan geeft in tweede instantie aan dat hij weigert mee te gaan naar Duitsland. De speler vertelt zijn coach dat Lemic het risico op blessures te hoog acht. Nu knapt er iets bij Vergoossen. Hij verwijt Valckx dat die niet het beleid van de technische staf steunt. "Ik vond hem daarin niet rechtlijnig genoeg", zegt Vergoossen. "Wanneer je als staf niet één front vormt, kun je nooit professioneel functioneren."

Valckx stelt dat de zaak Jonathan een voorgeschiedenis heeft. "Wij vonden allemaal dat we hem in januari moesten verhuren, omdat dat goed zou zijn voor zijn ontwikkeling. Sef wilde dat niet. Reker zei ook dat hij met Sef ging regelen dat Jonathan meer aan spelen zou toekomen. Maar omdat het niet gebeurde, wilde hij aan het eind van het seizoen weg. Dat hebben we zwart-op-wit vastgelegd, inclusief de prijs. Op basis dáárvan zei Lemic: je kunt beter het risico op blessures uitsluiten."

Veel later doet zich een vergelijkbare situatie voor. In de week na het behalen van de landstitel speelt PSV in Griekenland een wedstrijd tegen PAOK Saloniki. Jefferson Farfán en Edison Méndez reizen niet mee, ze zitten op dat moment in Zuid-Amerika. Dit gebeurt tegen de afspraken in, Farfán zou pas na het weekeinde wegmogen en Méndez had voor het weekeinde terug moeten zijn. Vergoossen maakt zich druk, maar ziet dat Valckx de schouders ophaalt. "Ik vond het niet professioneel dat de club daarop geen actie heeft ondernomen", stelt de coach. Valckx: "In het verleden maakten Guus Hiddink en Ronald Koeman zich daar aan het eind van het seizoen nooit zo druk over. En ik ook niet, zeker omdat ik toch weg zou gaan."

Ook de medische staf voelt zich belazerd. Jonathan slaat bij de behandeling van een voetblessure alle adviezen van de doktoren in de wind en verwijdert eigenhandig het gips van zijn voet. Vanaf dat moment weigeren de PSV-artsen nog verantwoordelijkheid te dragen voor zijn herstel.

Het onderlinge wantrouwen tussen Reker en Valckx is niet meer weg te nemen. Hoewel Lemic heeft gezegd de boete voor Jonathan te accepteren, belandt het door Reker getekende document nooit bij de financiële administratie. Het bedrag van 5.000 euro is dan ook niet ingehouden. Valckx zou verzuimd hebben dit door te geven. Ook Lemic' rol bij de transfer van Lazovic wordt nagevraagd. Volgens bronnen binnen Vitesse deed Lemic namens PSV een eerste bod op de spits. Valckx bestrijdt dit beeld. "Al op 3 januari heb ik Vitesse gebeld met de mededeling dat we in Lazovic geïnteresseerd waren. Het is heel gebruikelijk dat een makelaar zich bij de verkopende club oriënteert over de inhoud van een spelerscontract en de voorwaarden voor een transfers. Lemic verkende vaak de markt voor ons. Dat deed hij al in de tijd van Arnesen en Hiddink."

Er ontstaan twijfels bij de financiële afwikkeling van de transfer van Balázs Dzsudzsák. Daarvoor komen bij PSV twee rekeningen binnen, één van zijn Hongaarse makelaar en één van een Griekse, die gelinkt wordt met Lemic. "Alles is duidelijk met Reker besproken", zo zegt Valckx.

Reker ontmoet een nieuwe tegenstander in keeperstrainer Joop Hiele. Als Reker samen met Valckx tegenover Hiele bekend wil maken dat de club zijn contract niet verlengt, haakt Valckx op het laatste moment af, zegt Reker. Valckx ontkent dat: "Ik ben wél bij dat gesprek geweest. Het was zelfs in mijn kantoor."

Wat Hiele niet weet, is dat doelman Gomes de initiator is van zijn vertrek. Gomes heeft tijdens de contractbesprekingen geëist dat Flavio Tenius zijn nieuwe coach zou worden. Hiele verneemt dat Tenius naar Nederland komt en wil per direct opstappen. Vergoossen weerhoudt hem daarvan, wetende dat de komst van een nieuwe keeperstrainer tíjdens het seizoen voor nog meer tweespalt kan zorgen. De toezegging die Reker aan Tenius deed, is opmerkelijk. Temeer daar de nieuwe trainer Huub Stevens de garantie heeft gekregen dat híj in overleg met de directie de nieuwe staf zou mogen samenstellen. Reker zit ook in zijn maag met assistent-trainer Jan Wouters, aan wie hij contractverlenging heeft beloofd. Stevens had Erwin Koeman of Adrie Koster naar voren geschoven. Vooral Koeman is teleurgesteld over de manier waarop Reker hem bedankt.

Het afhaken van Koster is een streep door de rekening. Partijen waren al akkoord en Valckx wilde Wouters persoonlijk vertellen dat de club niet met hem zou doorgaan. "Maar Sef zei: doe dat nu alsjeblieft niet! Het brengt alleen maar onrust. We stelden het uit en omdat Koster niet weg kon bij Ajax kwam Reker alsnog bij Wouters terecht. In het voorbijgaan zei hij: Jan, je blijft nog een jaar", zo vertelt Valckx.

Stevens is niet de eerste kandidaat van Valckx. Twee jaar eerder al was Stevens nadrukkelijk in beeld bij PSV. Hij gold toen, samen met Jol, als de favoriet van de rvc. Voorzitter Westerhof koos, mede op advies van Valckx, voor Koeman. Enerzijds omdat Koeman wel Spaans sprak, anderzijds omdat Cocu en Ooijer daarvoor pleitten. Bovendien telde zwaar dat Valckx' zijn vriend Wouters al voor twee jaar was vastgelegd en goed met Koeman klikte.

Valckx vermoedt nu dat de invloed van Ploegsma te groot zal worden, zo verklaart hij later in Algemeen Dagblad. Als PSV in gesprek gaat met Koster (ook Ploegsma) schuift Valckx daarom een andere kandidaat naar voren. Het is Zeljko Petrovic, die begeleid wordt door Lemic en wiens komst ook door De Visser wordt toegejuicht. Reker en Stevens vinden hem echter niet de juiste man.

Met het zwaarst denkbare geschut heeft eind april een ultieme poging plaats om Reker te laten sneuvelen bij PSV. Gomes zegt nu dat hij zal vertrekken als de directeur in functie blijft. Andermaal ontstaat de vraag door welke sentimenten de doelman zich heeft laten leiden. Kort voor het verhaal in Voetbal International vertelde hij in de Volkskrant nog hoe tevreden hij was bij PSV. In VI verwijt hij Reker dat die zich overal mee bemoeit, maar ook dat de directeur zich afzijdig hield in een conflict rond Ismail Aissati, die op 24 februari tegen De Graafschap weigert in te vallen. Reker verwijst de spelers echter naar Vergoossen.

De coach heeft besloten om Aissati, die begeleid wordt door Lemic' vriend Rodger Linse, uit de A-selectie te verwijderen. Aangezien die twee vrije dagen heeft, blijft dat nieuws goed verborgen. Gomes probeert Aissati aan boord te houden. Lemic stuurt Simons een sms'je om de aanvoerder zover te krijgen dat die zich achter Gomes schaart in het conflict met Vergoossen. Hij dreigt dat de doelman anders vier wedstrijden, ondermeer tegen Ajax en Tottenham Hotspur, niet zal meespelen.

De spelersraad doet een klemmend beroep op Vergoossen. Aissati moet terug. "De spelers vreesden dat er anders een hoop commotie zou ontstaan. Ze lachen zich in Amsterdam kapot, zei Gomes. Ik was daar niet bang voor", zegt de coach, "maar heb gezegd: als jullie je daar oprecht zorgen over maken, draai ik mijn beslissing terug. Het gaat om het belang van PSV en het resultaat."

De beslissing van Vergoossen pakt positief uit, in wezen legt hij een nog grotere verantwoordelijkheid neer bij de spelers. Gomes en Simons nemen samen het voortouw. Vergoossen krijgt geen moment de indruk dat de doelman moeite met hem heeft of diens positie wilde ondermijnen. Pas later in VI spuit Gomes zware kritiek op Vergoossen. De boodschap in het kort: PSV is óndanks zijn trainer kampioen geworden.

Als Vergoossen van het interview verneemt, roept hij Gomes ten overstaan van de voltallige spelersgroep ter verantwoording. Volgens Gomes zou de coach hem een 'judas' en 'a-sociaal' hebben genoemd. Zeker is dat Vergoossen 'heel scherp en heel duidelijk' is geweest, zoals hij het zelf uitdrukt. "Hij had de gedragscode overschreden", vertelt de Limburger. "Op dat moment was ik de enige die iets kón en móest doen om hiertegen te ageren. Ik heb het gevoel dat het hele verhaal van Gomes is ingegeven door mensen, die hun macht en invloed wilden laten gelden." Valckx weerspreekt dit. " Lemic heeft zelfs tegen Gomes gezegd: moet dit nou zo hard? Ja, zei Gomes toen. Dat wil ik zo."

De coup mislukt, al komen ook de interviews van De Visser en Valckx in VI en Algemeen Dagblad hard aan. De publieke opinie keert zich tegen Reker. Steeds opnieuw wordt hij afgeschilderd als onbetrouwbaar. Het is een opvatting die niet gedeeld wordt binnen andere geledingen van de club. Zowel bij de scouting, de medische staf, de technische staf als de commerciële afdeling bestaat de overtuiging dat Reker het beste voor heeft met PSV.

Toch is de kritiek op de directeur deels wel te begrijpen. Reker praat veel en gemakkelijk, deed een paar vreemde toezeggingen (onder meer aan Wouters en Tenius), legt gesprekken niet altijd vast op papier en is dwingend aanwezig. Hij is niet altijd de man die de indruk wekt een breed draagvlak voor zijn opvattingen te creëren. De kans op verkeerde interpretaties is daardoor groter.

Aan commercieel directeur Marcel van den Bunder heeft hij een degelijke en standvastige partner. Iemand ook die Reker nog wel eens maant tot voorzichtigheid en meer diplomatie. Ook Van den Bunder zegt zich niet te herkennen in het beeld van een solistische algemeen directeur. "Wij spreken alles wat we doen van tevoren door en zijn volledig op de hoogte van elkaars werkzaamheden."

Valckx heeft op dinsdag 22 april een onderhoud met president- commissaris Schuitema. De manager verhaalt twee uur lang over zijn grieven richting Reker en hoort tot zijn verbazing dat Schuitema suggereert dat hij geld zou hebben aangenomen bij transfers. Volgens Valckx hoort Schuitema diens verhaal verder hoofdschuddend aan. "Uiteindelijk zei hij: probeer het op te lossen met Jan."

Valckx belt diezelfde avond met Reker. Op 24 april volgt een eerste onderhoud met de directie. Een dag eerder is het spraakmakende interview met Gomes verschenen. "Daardoor werd ik steeds op één hoop gegooid met Gomes, Lemic en De Visser. Maar ook zonder hen zou ik mijn vertrouwen in Reker hebben opgezegd."

Van den Bunder is zowel op 24 als 28 april aanwezig bij de laatste gesprekken die Reker voert met Valckx. Volgens Valckx hoeft dit niet te betekenen dat hijzelf zal vertrekken. "Denk je soms dat Jan nu weg zal gaan?", vraagt Van den Bunder hem op de man af. "Dat is toch ook een optie?", stelt Valckx.

Het blijkt een naïeve veronderstelling. Als Reker had moeten sneuvelen, was mét hem mogelijk Van den Bunder opgestapt en zou de rvc waarschijnlijk in de problemen zijn gekomen.

Daarom is het vertrek van Valckx een logische oplossing. Zelf vindt hij de breuk pijnlijk. "Weggaan bij PSV, dat doe je niet zomaar." Hij was in vier jaar tijd betrokken bij vier titels en moest vaak met beperkte middelen zijn werk doen. Ook vindt Valckx het opmerkelijk dat Schuitema uitdrukkelijk heeft aan Lemic gevraagd bij PSV betrokken te blijven. "Dat zou op zich goed zijn, want alle Nederlandse topclubs hebben zich al gemeld bij Lemic."

De vriendschap tussen Valckx en Lemic blijft bestaan. Vorige week bezochten ze samen de Champions League-finale in Moskou. Jan en Stan spreken elkaar nooit meer. Dat doen ze via advocaten.

Volledig scherm
Op het veld van Vitesse viert PSV de 21ste landstitel. foto Irene Wouters ;Vlado Lemic. foto John Claessens ;Supporters van PSV uiten hun ongenoegen aan de toegangspoort van de oosttribune.
Volledig scherm
Op het veld van Vitesse viert PSV de 21ste landstitel. foto Irene Wouters ;Vlado Lemic. foto John Claessens ;Supporters van PSV uiten hun ongenoegen aan de toegangspoort van de oosttribune.
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV