Volledig scherm
Denzel Dumfries in actie namens sc Heerenveen. © Pro Shots

Denzel Dumfries: Laatbloeier met ontembare drive

PSV-aanwinstNa weken van stevige onderhandelingen is de kogel door de kerk: Denzel Dumfries (22) maakt de overstap van sc Heerenveen naar PSV. Maar wie is deze talentvolle rechtsback?

In zijn jeugdjaren leek Denzel Dumfries, geboren en getogen in Rotterdam, helemaal niet voorbestemd voor het profvoetbal. Maar zijn keuze om via de jeugdopleidingen van Spartaan'20, VV Smitshoek en BVV Barendrecht geleidelijk de weg omhoog te zoeken, pakte uitstekend uit. Op zijn achttiende volgde een transfer naar het Sparta van Alex Pastoor, dat brood zag in de aanvallend ingestelde rechtsback.

Volledig scherm
Denzel Dumfries als Sparta-speler in duel met Steven Bergwijn. © Pro Shots

Op Spangen maakte Dumfries nog in datzelfde seizoen zijn debuut in de eerste divisie. In de rust van het verloren uitduel met FC Emmen (2-1) verving hij Johan  Voskamp. Zijn speeltijd in het seizoen 2014-2015 bleef uiteindelijk beperkt tot drie wedstrijden en ruim honderd minuten. Pas een jaar later, in het kampioensjaar 2015-2016, slaagde Dumfries erin zich definitief in het elftal te spelen. 

In de eredivisie maakte de Rotterdammer zich het niveau vervolgens gauw eigen en speelde hij zich met zijn offensieve spel in de kijker bij Jong Oranje én een handvol Nederlandse subtoppers. De keuze van Dumfries viel op een transfer naar sc Heerenveen, dat de vleugelverdediger voor 750.000 euro ophaalde bij Sparta.

Stroomversnelling

Onder de vleugels van Jurgen Streppel raakte de carrière van Dumfries bij sc Heerenveen in een stroomversnelling. In zijn debuutjaar bij de Friezen kwam de rechtsback tot 33 eredivisieduels en nog eens twee play-off-duels. Daarin was hij goed voor vier doelpunten (waaronder eentje tegen PSV) en acht assists, maar ook voor acht gele kaarten. Dumfries liet echter met name van zich spreken door zijn duelkracht en indrukwekkende rushes langs de zijlijn. 

Streppel zei onlangs bij FOX Sports zich niet te verbazen over de aanstaande overgang van zijn pupil. Maar: ,,Als hij naar de top wil, wat hij absoluut kan met zijn mentaliteit, dan moet hij wel nog een stapje maken." Met zijn transfer naar PSV, dat om en nabij de 5,5 miljoen overmaakt naar Heerenveen, krijgt Dumfries de mogelijkheid om die stap te zetten. De volgende halte: een basisplaats in Eindhoven.

Happy to sign my contract at @psv #eendrachtmaaktmacht 🔴⚪️

Een foto die is geplaatst door null (@ddumfries2) op

PSV