Volledig scherm
Het PSV van de opgekrabbelde Luuk de Jong wordt niet alleen door overwerk van Vrouwe Fortuna overeind gehouden. De ploeg beschikt over een dosis overlevingsdrang, die vaak typerend is voor kampioensteams. © ANP

Dit PSV heeft overlevingsdrang en geluk

Wie de wedstrijd van PSV in Zwolle van afgelopen weekend nog eens terugkeek, kon moeilijk om termen als geluk, mazzel, fortuin of zwijnen heen. Met wat meer precisie had PEC een of meer punten aan het duel met de koploper overgehouden. Toch is er naast wat overwerk van Vrouwe Fortuna ook een vorm van sportieve overlevingsdrang die PSV de afgelopen weken overeind hield. Het oog van de naald is tot nu toe dikker dan gedacht, maar met de mentale veerkracht van dit PSV is ook weinig mis. 

Quote

Bij ons leeft dat we altijd en in elke wedstrijd een keer kunnen scoren.

Joshua Brenet omschrijft het gevoel in de spelersgroep van PSV

Topploegen die in de slotfase veel wedstrijden naar zich toe trekken, worden bijna altijd kampioen. PSV deed het bijvoorbeeld in 2015, FC Twente in 2010. Luuk de Jong moet het moeilijk te verklaren kunstje destijds in De Grolsch Veste al afgekeken hebben bij de Tukkers, die aan de hand van Bryan Ruiz kampioen van de blessuretijd én van Nederland werden. Het vergt niet alleen geloof in eigen kunnen, maar vooral geloof in een goede afloop. "Bij ons leeft dat we altijd en in elke wedstrijd een keer kunnen scoren", omschreef Joshua Brenet zondagmiddag dat gevoel.  

Onverklaarbaar positieve flow

Dat zelfvertrouwen mag geen seconde doorslaan in arrogantie of lichtzinnigheid, is bijna wekelijks de boodschap van Phillip Cocu in zijn persconferentie voor de wedstrijden. De spelers moeten volgens hem op basis van de ranglijst vooral niet gaan denken dat ze heel goed zijn of een wedstrijd 'wel even' naar zich toe zullen trekken. Cocu beseft uitstekend dat zijn ploeg dit seizoen bovengemiddeld vaak goed is weggekomen en dat licht verval zijn elftal direct uit balans kan brengen. Alles waar PSV zelf invloed op heeft, moet van hem aangesproken worden om in die onverklaarbaar positieve 'flow' te blijven. 

Volledig scherm
PSV-trainer Cocu haalde Jorrit Hendrix al in de eerste helft naar de kant, jeugdspeler Pablo Rosario verving hem. © ANP Pro Shots

Wat de coach dit seizoen doet, pakt vrijwel elke keer goed uit. Zijn besluit om het elftal in Heerenveen om te gooien, was de enige nationale miskleun. Opvallend is dat hij dit jaar vaker jeugdspelers durft in te zetten op momenten dat hij de de tijd rijp vindt voor een wissel. Met bijvoorbeeld Pablo Rosario, Kenneth Paal en Mauro Junior kreeg een aantal nieuwe spelers de kans zich te tonen. PSV is daarnaast dit seizoen, mede door het ontbreken van een Europees programma, verschoond gebleven van al te veel medische misère. 

Luuk de Jong

Ook zondag kreeg de coach in Overijssel weer gelijk en bleek dat PSV in de eredivisie helemaal niet zo superieur is als de droge cijfers doen vermoeden. Een uiterste krachtsinspanning van met name De Jong in de laatste seconden maakte het verschil, voordat het echte verschil via Nicolas Isimat-Mirin op het scorebord kwam. 

De maandenlang worstelende spits is de laatste weken nog geen klasse apart, maar wel duidelijk op de weg terug. Dat leidt nog niet tot een karrenvracht aan goals, maar mede dankzij zijn pk's bij VVV, Vitesse en ook PEC kon PSV een prettige terugreis aanvaarden. Zijn collega's stralen op de topscorerslijst, maar dit PSV komt na zondag nog meer wedstrijden tegen waarin niet alleen de luxepaarden het verschil kunnen maken. 

PSV

poll

Ook zonder Lozano wordt PSV wel kampioen

Ook zonder Lozano wordt PSV wel kampioen

  • Eens (61%)
  • Oneens (39%)
484 stemmen

poll

Ook zonder Lozano wordt PSV wel kampioen

Ook zonder Lozano wordt PSV wel kampioen

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
1526 stemmen