Volledig scherm
EINDHOVEN, PSV - SBV Excelsior, voetbal, Eredivisie, seizoen 2017-2018, 07-02-2018, Philips Stadion, PSV spelers vieren de 1-0 van PSV speler Hirving Lozano (M) © Pro Shots

Dit seizoen van PSV is vooralsnog bijna een kopie van seizoen 2014-2015

Even terug naar het PSV van seizoen 2014-2015, dat het eerste kampioenschap in zeven jaar tijd vierde. Voor de winterstop? Een gelijkspel bij FC Groningen en verlies bij SC Heerenveen. Daarnaast nog een nederlaag bij PEC Zwolle. Verder alles gewonnen. En nu? Een gelijkspel bij FC Groningen en verlies bij SC Heerenveen. En een nederlaag bij directe concurrent Ajax. Verder alles gewonnen.  

Na de helft van de competitie gingen in beide jaren de eerste vijf duels allemaal gewonnen, maar verloor PSV wel in het bekertoernooi. PSV trok drie jaar geleden in de eredivisie nog door met twee overwinningen, alvorens de ploeg in de Kuip onderuit ging. Daarna verloor PSV nog eenmaal punten: Ajax won in Eindhoven. Met 88 punten werd een kampioenschap en clubrecord geboekt. 

Het kan dit seizoen ook. Thuis mag PSV verliezen tegen Ajax en uit bij Feyenoord kan PSV zich een nederlaag permitteren. Wint de ploeg - net als toen - alle tien andere duels, dan gaat de schaal gewoon naar PSV. 

Hoeveel goals had PSV gemaakt na 22 duels in seizoen 2014-2015? Net zoveel als nu: 58. De ploeg kreeg toen alleen, en dat komt wel overeen met het algehele gevoelen van nu, wat minder gemakkelijk de goals tegen. PSV heeft er 22 geïncasseerd, tegen 17 toen. Kampioensploegen blijven doorgaans onder de grens van gemiddeld 1 tegengoal per duel. 

Verliezen van Ajax en Feyenoord mag, als de andere uitslagen voor PSV in orde zijn. En als er geen al te gekke dingen gebeuren, lijkt winnen van Ajax op papier genoeg voor de titel. Op het veld krijgt dat gevoel alleen weinig steun. 

PSV imponeert maar zelden, waar het in 14-15 een meedogenloze countermachine was. Het papier biedt volop aanknopingspunten voor een feestje over een week of 10-12, maar het lijkt voor bijna geen enkele ploeg onmogelijk om dit PSV nog een keer flink pijn te doen.

 1. PSV in extase na zege in gevreesde Kuip
  Nabeschouwing

  PSV in extase na zege in gevreesde Kuip

  Als PSV in april of mei met de schaal op het Stadhuisplein staat, is zondagmiddag een heel cruciaal moment geweest. In plaats van het gevreesde puntenverlies bij Feyenoord, won PSV met 1-3. Dik verdiend, want PSV was vanaf de eerste seconde de baas op het vooraf zo gevreesde terrein. Minstens zo belangrijk nieuws kwam er uit Amsterdam, waar Ajax in eigen huis twee punten liet liggen. Door de remise tegen ADO Den Haag is de voorsprong van PSV weer zeven punten en ligt de ploeg nu echt op koers voor de 24ste landstitel.

PSV

poll

Ook zonder Lozano wordt PSV wel kampioen

Ook zonder Lozano wordt PSV wel kampioen

 • Eens (66%)
 • Oneens (34%)
1569 stemmen

poll

Ook zonder Lozano wordt PSV wel kampioen

Ook zonder Lozano wordt PSV wel kampioen

 • Eens (62%)
 • Oneens (38%)
2200 stemmen