Volledig scherm
EINDHOVEN, PSV - SBV Excelsior, voetbal, Eredivisie, seizoen 2017-2018, 07-02-2018, Philips Stadion, PSV spelers vieren de 1-0 van PSV speler Hirving Lozano (M) © Pro Shots

Dit seizoen van PSV is vooralsnog bijna een kopie van seizoen 2014-2015

Even terug naar het PSV van seizoen 2014-2015, dat het eerste kampioenschap in zeven jaar tijd vierde. Voor de winterstop? Een gelijkspel bij FC Groningen en verlies bij SC Heerenveen. Daarnaast nog een nederlaag bij PEC Zwolle. Verder alles gewonnen. En nu? Een gelijkspel bij FC Groningen en verlies bij SC Heerenveen. En een nederlaag bij directe concurrent Ajax. Verder alles gewonnen.  

Na de helft van de competitie gingen in beide jaren de eerste vijf duels allemaal gewonnen, maar verloor PSV wel in het bekertoernooi. PSV trok drie jaar geleden in de eredivisie nog door met twee overwinningen, alvorens de ploeg in de Kuip onderuit ging. Daarna verloor PSV nog eenmaal punten: Ajax won in Eindhoven. Met 88 punten werd een kampioenschap en clubrecord geboekt. 

Het kan dit seizoen ook. Thuis mag PSV verliezen tegen Ajax en uit bij Feyenoord kan PSV zich een nederlaag permitteren. Wint de ploeg - net als toen - alle tien andere duels, dan gaat de schaal gewoon naar PSV. 

Hoeveel goals had PSV gemaakt na 22 duels in seizoen 2014-2015? Net zoveel als nu: 58. De ploeg kreeg toen alleen, en dat komt wel overeen met het algehele gevoelen van nu, wat minder gemakkelijk de goals tegen. PSV heeft er 22 geïncasseerd, tegen 17 toen. Kampioensploegen blijven doorgaans onder de grens van gemiddeld 1 tegengoal per duel. 

Verliezen van Ajax en Feyenoord mag, als de andere uitslagen voor PSV in orde zijn. En als er geen al te gekke dingen gebeuren, lijkt winnen van Ajax op papier genoeg voor de titel. Op het veld krijgt dat gevoel alleen weinig steun. 

PSV imponeert maar zelden, waar het in 14-15 een meedogenloze countermachine was. Het papier biedt volop aanknopingspunten voor een feestje over een week of 10-12, maar het lijkt voor bijna geen enkele ploeg onmogelijk om dit PSV nog een keer flink pijn te doen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Deze gevaren liggen in de eredivisie nog op de loer voor PSV
    PREMIUM

    Deze gevaren liggen in de eredivisie nog op de loer voor PSV

    Wie PSV door de eredivisie ziet marcheren, vraagt zich soms af waar het dit seizoen nog mis kan gaan. Minstens twaalf keer winnen vanaf de competitiestart, dat lukte voorheen alleen Ajax (1995-1996) en PSV (1987-1988). Opvallend detail is dat deze teams allebei de finale van de Champions League (in 1988 nog Europa Cup 1) haalden, waar PSV nu uitgeschakeld lijkt. De ploeg kan zich waarschijnlijk volledig op de competitie richten. Welke gevaren zijn er nog voor PSV?

PSV