Volledig scherm
Edison Méndez is terug bij PSV, waar hij zijn zoon Mayer begeleidt. Hij loopt momenteel stage bij Jong PSV. © ED

Edison Méndez via zijn zoon terug bij PSV: ‘Huub Stevens was gewoon een goede trainer’

Trouwe supporters van PSV dachten hem afgelopen week al in Eindhoven te hebben gespot. Op het moment dat voormalig PSV’er Edison Méndez (40) donderdag bij de training van de A-selectie verscheen, wist iedereen het zeker. De Ecuadoriaan verblijft momenteel in Nederland om zijn 18-jarige zoon Mayer te begeleiden. Hij loopt stage bij Jong PSV en beide partijen kijken ondertussen wat ze voor elkaar kunnen betekenen. 

Méndez speelde tussen 2006 en 2009 voor PSV, in een periode waarin de club twee landstitels pakte. Hij staat nog altijd bekend om het moment waarop voormalig PSV-trainer Huub Stevens en hij in botsing kwamen op het trainingsveld op De Herdgang. De NOS filmde een voorval waarbij Stevens de Zuid-Amerikaan ‘Respektlosigkeit’ verweet. Ruim tien jaar later is dat respect er in ieder geval zeker. Méndez kan drie jaar na het einde van zijn actieve carrière wel lachen om de situatie van eind 2008. ,,Huub Stevens was gewoon een goede trainer. Keihard en soms kon hij erg boos worden. Van Ronald Koeman (voorganger van Stevens, red.) heb ik ook veel geleerd”, herinnert Méndez zich op De Herdgang. ,,Meneer Stevens en ik hebben het dezelfde dag nog uitgesproken en het was daarna ook helemaal geen issue meer.” 

Afellay

De Ecuadoriaan herinnert zich vooral de mooie momenten in Eindhoven, waar hij in 2009 vertrok. De eerste twee jaren waren mooi, het laatste seizoen was mager en mede door een tussentijds vertrek van Stevens onrustig. ,,Dat Phillip Cocu ons naar de titel schoot in 2007 is het beste wat mij in mijn carrière is overkomen. Ik word er nu nog blij van. Met PSV mocht ik daarna nog een titel vieren en dat zijn dingen die je nooit meer vergeet.” Inmiddels traint hij in zijn thuisland Valle del Chota en is Méndez actief bij die club actief als opleider. ,,Ik heb nu met Ernest Faber (hoofd opleidingen PSV, red.) en Mart van den Heuvel contact gehad over de situatie van mijn zoon. Vandaag ben ik even bij het eerste elftal geweest en heb ik trainer Mark van Bommel gesproken. Ibrahim Afellay was er ook en hem ken ik natuurlijk nog van het team van toen, waar grote namen bij zaten en waar we nationaal en internationaal mooie dingen mee hebben beleefd.” 

Méndez droeg met een prachtige goal onder meer bij aan een overwinning op Arsenal in 2007, waardoor PSV in dat jaar de kwartfinales van de Champions League wist te bereiken. Nu heeft zijn zoon de droom om door te breken. ,,De komende periode zullen we kijken hoe het loopt.” Jong PSV had afgelopen weekend ook een stagiair, in de persoon van Roberto ‘Laurel’ Martinez. Hij komt in principe niet in aanmerking voor een contract en keert normaal gesproken niet terug. 

  1. Bij PSV staat voetbal op 1, 2 en 3, maar pakt de website nu even de prijzen

    Bij PSV staat voetbal op 1, 2 en 3, maar pakt de website nu even de prijzen

    Voetbal staat bij PSV op een, twee en drie. En eigenlijk ook op vier, vijf en zes, zo zegt directeur Toon Gerbrands vaak als het gaat over de speerpunten van de club. Dat betekent natuurlijk niet dat andere of ondersteunende diensten geen kwaliteit hoeven te leveren of dat de club de rest laat versloffen. PSV is daarom trots dat de eigen website dinsdag een grote landelijke onderscheiding in de wacht wist te slepen, zo zegt manager marketing en media Damian Bott in een reactie tegen het ED.

PSV

Poll

De positie van Mark van Bommel wordt onhoudbaar als de crisis bij PSV blijft voortduren

  • Eens (77%)
  • Oneens (23%)
10163 stemmen