Volledig scherm
Directeur voetbalzaken Marcel Brands van PSV. © Marcel Bonte

Een cocktail van zorgen en slaapgebrek, maar ook roep om steun van Brands

OSIJEK - Ook het humeur van Marcel Brands had vrijdag zichtbaar geleden onder het sportieve drama dat zich in de avond daarvoor rondom PSV had voltrokken. Een cocktail van verbijstering, slaapgebrek en zorgen domineerde zijn verhaal over de 'avond van Osijek'. 

Een voorstelling die de PSV-boeken ingaat als een van de grootste decepties aller tijden voor de Eindhovenaren. Osijek-uit was sportief gezien een van de meest akelige trips ooit, zeker omdat PSV na de Kroatische veeg voor het eerst sinds 44 jaar ontbreekt in een Europees hoofdtoernooi. 

Domper

"Natuurlijk hoort dit niet bij PSV en is dit een ongelooflijke domper voor ons en onze fans, maar we kunnen ook niet na twee wedstrijden al conclusies voor een heel seizoen trekken", zei de bedrukte voetbalbaas van PSV op het vliegveld in Kroatië. "We moeten elkaar nu steunen in plaats van elkaar verwijten te gaan maken."

Volledig scherm
Brands aan het woord bij het ontslag van Fred Rutten in maart 2012. In het midden voormalig directeur Tiny Sanders, daarnaast oud-perschef Jeroen van den Berk. © ANP

Nee, er is nog steeds geen spoortje twijfel over het functioneren van trainer Phillip Cocu bij de technisch manager te bespeuren. Hij moest samen met voormalig directeur Tiny Sanders vijf jaar en vijf maanden geleden een jobstijding aan Fred Rutten overbrengen, die voor de buitenwacht uiteindelijk niet meer onverwacht kwam. Het is de laatste coach die bij PSV is heengezonden, nadat de fans van PSV zich massaal begonnen te roeren. Het bleef niet bij gestommel en gepruttel op sociale media, maar er kwamen acties in woord en gebaar. Brands signaleerde destijds in de weken voor het congé van Rutten al dat er resultaten moesten komen en liet de Tukker bungelen. Nu opereert hij totaal anders en draait hij de bankschroef nog niet aan in de richting van Cocu. "Wij denken oprecht dat Phillip de juiste man voor ons is. Zijn positie is dan ook geen issue."

Samensteller

Zelf voelt de samensteller van de ploeg zich mede-verantwoordelijk voor de resultaten. "Alleen heb ik natuurlijk een heel beperkte invloed op wat er op het veld gebeurt. Het is aan jullie om te beoordelen of ik een goede selectie heb neergezet. Daar mag je mij op afrekenen." Brands mag uiteraard ook op de samenstelling van de staf worden aangesproken en nam na de evaluatie van vorig seizoen (met Toon Gerbrands, red.) de beslissing om door te gaan met Cocu. Er was geen enkele twijfel dat PSV er weer bovenop zou komen, na de neergang in seizoen 2016-2017. Na de ongekende afgang in Osijek en het missen van de groepsfase van de Europa League staat de druk er echter vol op. "Het klopt dat we nu een aantal dingen op te lossen hebben en er ook financieel een flinke tegenvaller is. Aan de andere kant kun je als voetbalbestuurder niet op pure emotie handelen. Als het aan sommige supporters ligt, waren er de afgelopen zeven jaar wel zeven verschillende trainers aan het roer geweest. Dat kan niet. Het gaat erom dat er perspectief is. Wij zien dat absoluut, waarbij we natuurlijk kijken wat er beter kan en we intern ook echt wel kritisch op elkaar kunnen zijn. Alleen heeft het weinig zin om dat allemaal met de buitenwereld te gaan delen."

PSV

poll

Koploper PSV is de gedoodverfde titelfavoriet

Koploper PSV is de gedoodverfde titelfavoriet

  • Ja (43%)
  • Nee (9%)
  • Te vroeg om te zeggen (48%)
56 stemmen