Volledig scherm
PSV-speler Siem de Jong juichend na de 1-0. © Marcel Bonte

Eindelijk weer pingende telefoons bij PSV

VIDEOEINDHOVEN - Hoe ziet de dag  voor een PSV'er eruit na een overwinning op Vitesse? Siem de Jong nam zijn gehoor zaterdagavond na de zege op Vitesse alvast mee naar de dag van het wachten en hopen. 

Om 16.26 uur konden de spelers van PSV gistermiddag het puntenverlies van de concurrentie in hun groepsapp begroeten. De titel is weg, maar Ajax is weer binnen handbereik. Hè hè. Eindelijk zit het een keer mee. 

Debacle van Ajax

De conclusie tussen al die pingende telefoons was een onverwacht zoete voor heel PSV. De club heeft na het debacle van Ajax op het kunstgras van Woudestein het bereiken van de voorrondes van de Champions League weer in eigen hand. PSV is na het echec in de Kuip van vorige maand niet ingestort en richtte zich pijlsnel op een nieuw doel: plek twee in de eredivisie. Nu Ajax over vijf speelrondes nog naar Eindhoven komt, is er weer een realistische kans op die in veel sporten ondankbare, maar in de eredivisie hoopgevende klassering.  Plaats twee zorgt aan de ene kant voor grijze haren bij de penningmeester, die mogelijk tot ver in augustus niet weet wat de begroting van PSV is. Aan de andere kant biedt zilver in de eredivisie nog altijd hoop op een pot goud. Via twee voorrondes kan 20 miljoen euro aan Champions League-inkomsten verdiend worden. 

Volledig scherm
PSV-fans pepten hun team vooraf op. © PICS UNITED

Geduld

Geduld is meestal een schone zaak en wordt vaak beloond, maar sinds de winterstop was de uitkomst van een dag wachten voor de PSV'ers meestal bitter. Tot gistermiddag wonnen de ploegen in de top-drie 26 van hun laatste 29 duels en één misser had te maken met een onderling duel (Feyenoord-PSV). PSV speelt meestal op zaterdag en Ajax en Feyenoord een dag later. "We zijn aan het wachten inmiddels wel gewend", constateerde Phillip Cocu zaterdagavond droogjes in de perszaal. 

Gekke dingen

"Je blijft altijd hopen", zei De Jong zelf nadat hij met PSV zaterdag aan de opdracht had voldaan. "Er gebeuren elk seizoen wel een paar gekke dingen." Zijn woorden hadden voorspellende waarde. Wat PSV zelf op de mat had gelegd, was niet grootst of meeslepend, maar wel effectief. Dankzij een perfect uitgevoerde 'W-corner' bleven tegen Vitesse de punten in Eindhoven (1-0). De Jong maakte na een combinatie van Andrés Guardado en Davy Pröpper de met de bal gevormde letter W compleet, door het leer met de binnenkant van de voet achter Eloy Room te schieten. "Ik ben zelf niet iemand die dan per se thuisblijft voor de wedstrijden van de anderen. Als ik er ben, staat de tv wel aan en kijk ik een beetje mee, of het moet echt spannend worden. Gebeurt er iets in ons voordeel, dan staan er vrij snel berichten in de groepsapp. Meestal is het 'yes', of 'het kan nog'. Er is altijd wel iemand die het snel post."

Volledig scherm
Davy Pröpper in actie bij PSV. © ANP Pro Shots

Puntenpakker

De Jong heeft inmiddels al zes goals binnengetikt voor PSV en is sinds december een ware puntenpakker gebleken. Zonder zijn treffers was de derde plek in de eindstand waarschijnlijk al een feit. "Dit waren mijn eerste negentig minuten na de winterstop. Hoe fit ik ben, is moeilijk te zeggen. Alles wordt wel gemeten en dat gebeurde bijvoorbeeld vijf jaar geleden ook wel, maar vergelijken doe ik niet veel. Ik ben anders gaan spelen in de afgelopen jaren en heb hier voor de winterstop zelfs nog als spits en verdedigende middenvelder gespeeld."

Volledig scherm
De PSV'ers vieren de goal van Siem de Jong (links). © PICS UNITED

Mismatch

Door al zijn treffers is hij door de Eindhovense aanhang inmiddels volledig geaccepteerd. Technisch manager Marcel Brands was in augustus overtuigd van zijn kwaliteiten, maar kende natuurlijk ook de blessurehistorie van de voormalig Ajacied. Siem de Jong en PSV leek een mismatch te worden, maar de middenvelder keerde zelf de situatie om. Met 0 procent poeha, boosheid, cynisme of rare fratsen. "Natuurlijk wist ik dat ik het publiek hier voor me moest winnen. In het begin van het seizoen was ik ook van goede wil en viel ik minder op. Je wilt zo graag voetballen en er was door blessures de kans om twee keer per week te spelen, maar achteraf was dat net te vroeg. Ik heb lang niks kunnen opbouwen. Sinds de winterstop gaat het goed en door nu te scoren op belangrijke momenten is alles anders. Ik heb er in elke wedstrijd alles aan gedaan, maar voetbal is vooral lekker als je voor je team belangrijk bent."  

PSV

poll

Koploper PSV is de gedoodverfde titelfavoriet

Koploper PSV is de gedoodverfde titelfavoriet

  • Ja (38%)
  • Nee (11%)
  • Te vroeg om te zeggen (51%)
1273 stemmen