Volledig scherm
ANP

Elf PSV supporters tussen hoop en vrees: komt het nog goed?

EINDHOVEN - Na de magere resultaten in de competitie en de afgang van het Europese toneel morren de supporters van PSV. Komt het nog goed?

PSV-fans werden woensdagochtend wakker met een kater. Na een aantal zwaar teleurstellende wedstrijden in de competitie kon de regerend landskampioen dinsdagavond tegen Rostov het Europees avontuur niet verlengen.

De vrees groeit dat het seizoen al vroeg als verloren beschouwd moet worden. Het duel in de ArenA tegen Ajax volgende week lijkt nu al cruciaal. Een aantal supporters aan het woord:

Raymond Caers
Veldhovenaar Raymond Caers (37) is al 37 jaar fan in hart en nieren. Cocu moet meer risico's durven nemen, is zijn analyse. "Hij is veel te conservatief, te verdedigend. Hij moet er meer aanvallers in gooien. Het is nu alles of niets. Aan gelijkspel hebben we niks. Dan maar een keertje verliezen." Behalve dan toch van die club uit Amsterdam: "Als ze van Ajax verliezen, is het gewoon klaar." En de spelers? "Allemaal uit vorm, ze creëren veel te weinig kansen."

Rob Evers
Rob Evers (29) uit Hengelo doet een dagje Eindhoven: "Ik geloof wel degelijk dat ze nog te redden zijn. Maar dan is voorin een nieuwe impuls nodig. De essentie op dit moment: de spelers missen overtuiging. Een andere trainer...?" Evers lacht: "Mijn vader vindt van wel, maar ik vind dat te drastisch. Maar Cocu moet wel kritischer worden, niet alleen de positieve dingen benoemen en dingen die fout gaan verbloemen. De spelers moeten geprikkeld worden."

Stijn Brans
Stijn Brans (38) uit Eindhoven had dinsdag 'een hele slechte avond', maar zijn mineurstemming is de volgende ochtend wel verdwenen. „Het begint te slijten, het went... Maar dit jaar komt het niet goed meer. Dit elftal heeft te weinig beleving, ze zijn veel te afwachtend. Gisteren hadden ze een laatste kans op Europees voetbal, die laten ze zó lopen. Van de andere kant: we zijn de afgelopen jaren misschien ook wel een beetje verwend geweest.”

Sepp Groenen
Sepp Groenen (14) uit Eindhoven is een doorgewinterd PSV-fan. De leerling van het Sint Joriscollege volgt zijn kluppie op de voet. Voor de opstelling van dinsdagavond heeft de jonge fan geen goed woord over: „Die was niet goed, 5-3-2. Véél te verdedigend. Er is meer aanvallend spel nodig om te winnen.” Ondanks de zwaar tegenvallende prestaties van zijn club, geeft Sepp de hoop nog niet op. „Ik houd altijd vertrouwen in onze club.”

Gijs Sanders
Ook Gijs Sanders (14) uit Eindhoven klinkt nog niet echt wanhopig. „Kampioen worden ze niet, denk ik. Maar het wordt wel beter, verwacht ik. Ze hebben nu een beetje een slechte tijd gehad, hebben een paar slechte wedstrijden achter de rug, maar het komt nog goed. Let maar op.”
Over de positie van trainer Cocu is de scholier overtuigd: „Cocu heeft zijn beste tijd gehad, na een paar goede seizoenen”, klinkt het wijs.

Jelle van der Ree
„Ze hadden gewoon moeten winnen”, blikt Jelle van der Ree (14) teleurgesteld terug op het debacle van dinsdag. „Maar eerlijk is eerlijk: ze hadden de scheids ook niet mee.”
Over de kansen op het kampioenschap is de jonge Eindhovense PSV-fan helder: dat gaat ‘m dus echt niet worden dit jaar. „Ik denk dat ze tweede worden, Ajax eerste.” En hoe denkt Van der Ree over de trainer? „Hij had wat eerder moeten wisselen dinsdag, niet in de laatste minuut.”

Jan van de Riet
Jan van de Riet (65) uit Sevenum is al jaren PSV-fan. „En nu nog erger: ik heb twee kleinzonen die hier voetballen”, zegt hij tijdens een training op de Herdgang. Ook Van de Riet is nog vol vertrouwen. „PSV kan zich nu volop concentreren op de competitie. Feyenoord en Ajax hebben dat voordeel niet.” De blessures bij PSV spelen de club parten. „Maar ze grijpen niet snel genoeg terug op de jeugd. Die moet zich nu kunnen bewijzen.” Cocu staat niet ter discussie, vindt Van de Riet. „Altijd makkelijk om te roepen dat die eruit moet. Maar een trainer heb je maar één, voetballers vijftien.”

Arie Manders
„Ze eindigen in de top 3. En hebben zéker nog een kans op de eerste plek. Doordat ze nu geen Europese wedstrijden meer hebben, kunnen ze zich volledig toeleggen op de competitie.” Arie Manders (69) uit Helmond heeft dinsdag een ‘koajen avond’ gehad, maar heeft er niet wakker van gelegen. „Ik vond het veel erger dat ze zaterdag niet wonnen van Roda.” Heeft Manders er nog een beetje vertrouwen in? „Slechter dan nu kan het niet gaan. Het kan alleen maar beter worden. En ze hebben nu ook pech met die blessures. Als iedereen straks weer fit is, komt het goed.”

Rinus van Esdonk
„Ze missen natuurlijk een paar belangrijke spelers; dat moet je niet onderschatten. Als Guardado en Locadia mee kunnen spelen, scheelt dat nogal. Dan gaat Ramselaar ook beter spelen.”
Ook Rinus van Esdonk (69) laat het hoofd niet hangen. Hoewel hij wel een ‘stuk felheid’ mist: „Er zit geen drive meer in. Ze zijn het braafste clubje van de klas.” Dramatisch is het allemaal niet, vindt de Helmonder: „Ze hebben bijna even veel punten als vorig jaar om deze tijd. Ik denk dat ze nog wel iets bij gaan kopen of huren. En dan kan het nog goed komen.”

Jochem Budding
Weertenaar Jochem Budding (45) weet het zeker: PSV zal herrijzen. Hij lacht: „Nee, dat is niet tegen beter weten in. Let maar op; ze worden kampioen. De concurrenten laten nu al punten liggen. Als Guardado eenmaal terug is, en Hendrix, zie ik het weer helemaal zitten.” De fiasco’s van de afgelopen tijd behoren volgens Budding tot de ‘pieken en dalen’ waar elke club mee te maken krijgt. „Maar ze moeten wel gaan winnen van Ajax... En De Jong mag wel eens gaan scoren.” Cocu mag blijven, vindt Budding: „Hoewel ik het niet altijd eens ben met zijn wissels.”

Karel Claassen
„Nee, ik ben zeker niet blij met de resultaten van de afgelopen tijd. Anderzijds: je moet het goede met het slechte nemen.” Karel Claassen (48) uit Deurne is overtuigd van de inzet van het team: „Ik heb het gevoel dat ze er keihard voor knokken. Het wil alleen nog niet lukken.” Zijn hoop is gevestigd op de winterstop. „Ik denk dat er nog iets uit de hoge hoed komt. Van Ginkel bijvoorbeeld; die is altijd welkom.”
Geloof in de club is bittere noodzaak: „We moeten met z’n allen achter PSV blijven staan. Dan kunnen ze weleens voor dezelfde verrassing gaan zorgen als vorig jaar.”

PSV