Volledig scherm
Milot Rashica is blij met de overwinning van Vitesse, maar het zet voor de eredivisie geen zoden meer aan de dijk. © ANP Pro Shots

Eredivisie is vaste plek voor Champions League-groepsfase ook in 2019 definitief kwijt, het overzicht

Ook in de zomer van 2019 moet de kampioen van de eredivisie (net als de kampioen van dit seizoen) voorrondes spelen om de groepsfase van de Champions League te bereiken. 

De kampioen van Nederland stroomt op zijn laatst in in de derde (van vier) voorrondes. Ondanks de zege van Vitesse op Olympique Nice veranderde de situatie op de UEFA-coëfficiëntenlijst voor de Nederlandse competitie niet meer. Dat komt omdat de Oostenrijkse en Zwitserse clubs voldoende punten pakten om hun competities sowieso voor de eredivisie te laten eindigen op de UEFA-lijst. 

De eredivisie eindigt op zijn hoogst als 13e en kan nog verder zakken, als Tsjechië en Griekenland nog veel UEFA-punten pakken. Voor beide landen zit nog een ploeg in het toernooi, met respectievelijk Viktoria Pilzen en AEK Athene. Deze ploegen schaarden zich bij de laatste 32 voor het toernooi om de Europa League. Zakt de eredivisie nog naar plek 14, dan heeft dat geen gevolgen voor de instroommomenten voor Nederlandse clubs die in Europees verband spelen. Zakt Nederland naar plek 15, dan moet de kampioen van 2019 al in de tweede voorronde van het toernooi om de Champions League uitkomen. AEK Athene moet daarvoor overigens nog wel vier duels zien te winnen (of een reeks remises zien te behalen) in het verloop van het toernooi van dit seizoen.  

De instroommomenten voor Nederlandse clubs lijken ook in 2019 dus exact zo te worden als ze volgend jaar al zijn. De eredivisiekampioen stroomt in 2018 al in in de derde voorronde van het toernooi om de Champions League in, de nummer twee in de tweede voorrondes. De bekerwinnaar gaat naar de derde voorrondes (van vier) van de Europa League en de nummer drie van de eredivisie en de play-off-winnaar gaan naar de tweede voorrondes van de Europese B-divisie. 

Nederland staat op de UEFA-coëfficiëntenlijst (die wordt opgeteld via een periode van de laatste vijf jaar) als gezegd nog 13e. Wordt puur gekeken naar dit seizoen, dan is Nederland als 28e geëindigd. Het is een van de slechtste Europese seizoenen uit de historie van het Nederlands voetbal. 

Nederland pakte in voetbaljaargang 2017/2018 in totaal 2,9 punten. Feyenoord bemachtigde er 1,2, Vitesse 0,8, FC Utrecht 0,7, Ajax 0,2 en PSV pakte door twee nederlagen tegen NK Osijek geen enkel punt in Europees verband. 

Voor komend jaar komt het gevaar van alle kanten. Ook Denemarken en Kroatië rukten dit jaar op. Loopt het volgende Europese seizoen voor de Nederlandse clubs opnieuw uit op een farce, dan is de kans levensgroot dat er in 2020 nog maar vier Nederlandse clubs Europa ingaan. Nederland verliest dan de voorrondeplek in de Champions League voor de nummer 2. Er blijft voor de kampioen dan wel zo'n plek over, plus drie tickets voor de Europa League-voorrondes (voor de bekerwinnaar, nummer 2 en play-off-winnaar). 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV