Volledig scherm
Remco Evenepoel ontpopt zich tot een ware wielersensatie. De Belg werd met enorme overmacht wereldkampioen tijdrijden bij de junioren. Bijzonder is dat hij 3 jaar in de jeugd van PSV voetbalde. Toen zat hij in een gastgezin bij de familie Smetsers in Best © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Familie Smetsers uit Best ziet 'hun' PSV-talent wereldtitel wielrennen veroveren

BEST - Debby en Bart Smetsers uit Best keken gisteren vol trots hoe Remco Evenepoel de wereldtitel wielrennen bij de junioren greep. De Belg woonde als jeugdspeler van PSV bij hen in huis.

Het is natuurlijk de gedroomde beloning voor jaren aan goede zorgen. De familie Smetsers fungeert al een aantal jaar als gastgezin voor de PSV-jeugdopleiding. En dan is er weinig mooier dan een van die jongens te zien doorbreken als topsporter. ,,Maar dat we daarom nu ineens naar wielrennen zitten te kijken, hadden we nooit gedacht", vertelt Debby. En dat allemaal dankzij de onwaarschijnlijke bliksemcarrière van Remco Evenepoel. 

Een kleine drie jaar speelde de jonge Belg in de jeugd van PSV, grofweg van zijn elfde tot zijn veertiende. Een groot deel van die periode verbleef hij wekelijks drie à vier dagen in het gezin-Smetsers. Nu, amper vier jaar later, is hij de torenhoge favoriet op het WK wielrennen voor junioren. Evenepoel won dit jaar zo ongeveer elke wedstrijd waar hij opstapte, vaak met een indrukwekkende voorsprong. Terwijl hij pas vorig jaar de overstap van het voetbalveld naar de racefiets maakte. 

Nieuwe routine

En dus zit de familie Smetsers - Debby, Bart en dochter Yinn (16) - ineens vol verwachting voor de tv een wielerwedstrijd te kijken. Dat is trouwens nog nooit eerder gebeurd. ,,Ik kijk af en toe wel naar de Tour de France, maar ik zou nog geen vijf wielrenners op kunnen noemen", zegt Debby. De koers zou de komende jaren best eens onderdeel van de gezinsroutine kunnen worden. ,,We blijven hem zeker volgen." Hoewel ze nog altijd veel contact hebben met de familie Evenepoel, zat een bezoek aan een wedstrijd er nog niet in. ,,We hebben bij zijn achttiende verjaardag nog gezegd: 'kom nou eens in de buurt fietsen'. Maar toen begon zijn vader Patrick te lachen: 'in Holland zijn geen bergen...'"

Net als die bergen bij het WK in Oostenrijk wél opdoemen, op 70 kilometer van de finish, wordt het ineens muisstil in huize Smetsers. Een massale valpartij, met veel Belgische shirtjes. En ja hoor, daar staat-ie. Met rugnummer 13. Hij lijkt niet ernstig gevallen, maar het duurt ruim anderhalve minuut voor hij eindelijk een nieuw achterwiel heeft. En dus is Evenepoel veroordeeld tot achtervolgen. Hij rijdt hele groepen gelosten voorbij alsof ze stilstaan. Een inhaalrace die getuigt van een zeldzame klasse en topsportmentaliteit. 

Zaadje

Die zat er tijdens zijn voetbalperiode ook al in, blikt Bart terug. ,,Van alle jongens die we hier hebben gehad, gaf ik hem de beste kans om ook echt prof te worden. Hij leefde echt voor de sport en was al heel bewust met zijn voeding bezig." En wielrennen? Debby: ,,Ik heb hem er nooit over gehoord. Hij ging voor het voetbal." Of was er toch al een zaadje dat pas later ontkiemde? ,,Het zit natuurlijk wel in de familie", vervolgt Bart. ,,Zijn vader is profwielrenner geweest. En Remco ging op zondag bij zijn ouders nog fietsen als extra conditietraining."

Terwijl de juniorenkoers vordert, blijkt hoe veel beter Evenepoel is dan al zijn leeftijdsgenoten. Dertig kilometer na de valpartij meldt hij zich weer aan de kop van de wedstrijd. En in plaats van even uit te puffen, rijdt hij de een na de ander uit zijn wiel. Tot er niemand meer over is: de anderhalve minuut achterstand buigt hij om in anderhalve minuut voorsprong. ,,Fantastisch", vindt Debby, terwijl ook in huize Smetsers de felicitaties binnen stromen. Ook PSV-talent Jesse Giebels (15), die nu bij de familie Smetsers te gast is, kijkt inmiddels mee na zijn schooldag en training. ,,Wielrennen? Dat zou niks voor mij zijn", zegt hij. Misschien kan hij voor een topsportcarrière gaan die iets meer de wetten van de logica volgt. Debby: ,,Ik hoop nog steeds een van onze jongens ooit in het PSV-stadion te zien spelen..." 

PSV