Volledig scherm
Jurgen Locadia kwam vorig seizoen in actie tegen FC Eindhoven. © Thomas Bakker

FC Eindhoven en Jong PSV maken zich op voor Lichtstadderby

Een kleine Lichtstadderby wakkert bij FC Eindhoven noch Jong PSV extreme gevoelens van rivaliteit aan. Voor de negende keer staan beide ploegen vanavond in de eerste divisie tegenover elkaar. Vier keer won Jong PSV, vier keer de stadgenoot. 

Volledig scherm
Thomas Horsten (rechts) is inmiddels in dienst bij FC Eindhoven, maar heeft nog steeds veel contact met zijn vriend Jorrit Hendrix. © PICS UNITED

FC Eindhoven-rechtsback Thomas Horsten kan als kind van De Herdgang natuurlijk prima verwoorden hoe het duel aanvoelt: ,,Ik heb vanaf mijn achtste tot mijn twintigste bij PSV gespeeld, dus dan blijft het speciaal om het tegen je oude club op te nemen. Daar kijk je naar uit. Ik heb nog veel contact met Jorrit Hendrix, een goede vriend van me. Misschien komt hij even kijken vanavond. Of het een echte derby is? Zo voel ik het dan weer niet echt. We willen gewoon elke wedstrijd winnen met FC Eindhoven. Het zou mooi zijn als we het deze keer voor ons eigen publiek kunnen laten zien."

Zijn collega Augustine Loof vindt het wel degelijk een derby. ,,Ik heb toch vijf, zes jaar op De Herdgang rondgelopen en ken er nog de nodige mensen. Ik heb bijvoorbeeld dagelijks contact met Jurich Carolina. Ik zie het wel als een derby hoor en we willen met FC Eindhoven de punten in ons deel van de stad houden. Vorig jaar speelde ik weinig, maar ik voel me goed aan de Aalsterweg. Hopelijk start ik ook weer tegen Jong PSV."

Jong PSV-coach Dennis Haar proefde in zijn groep geen echte derbysfeer, maar beaamt wel dat een duel met FC Eindhoven misschien toch iets meer leeft dan een andere wedstrijd. ,,Wij willen ons in onze eigen stad ook bij de buren goed laten zien en daarom roept zo'n wedstrijd misschien iets meer op. Wat mij betreft prettig dat deze wedstrijd na het verlies van vorige week komt. We hebben direct de kans om ons te revancheren."

Haar greep nog even terug op de kansloze nederlaag van zijn ploeg tegen Jong Ajax. ,,Normaal zit er in bijna elke wedstrijd wel een keer een keer- of kantelpunt. Dit was een topper waarin het van onze kant teleurstellend was." Geen van de talenten gebruikte het duel als springplank naar PSV 1, al vindt Haar dat er bij PSV wel goede ontwikkelingen zijn. ,,Een aantal van onze spelers traint nu op meer structurele basis mee bij het eerste elftal. Het is aan ons om nu weer voor elke wedstrijd een team neer te zetten."

✍🏻 PSV en @arsenal hebben een akkoord bereikt over de overgang van aanvaller @donyellll. Welkom!

Een foto die is geplaatst door null (@) op

Jong PSV trainde gisteren met onder anderen Eloy Room, Sam Lammers en ook Marcel Ritzmaier, die inmiddels een vaste plek bij Jong PSV heeft. Aangezien PSV op zondag naar sc Heerenveen reist, hoeft Haar niet op al te veel versterking vanuit de A-selectie te rekenen. Aan de onderkant (vanuit PSV onder 19) dienen zich voor Jong PSV wel de nodige spelers aan, zoals spits Joël Piroe, middenvelder Leandro Fernandes en centrale verdediger Jordan Teze. Dit seizoen zijn ze ongetwijfeld nog te zien bij het beloftenteam, dat de laatste ontmoeting met FC Eindhoven met 0-5 won. Bij Jong PSV kan vanavond de vorige week van Arsenal overgekomen Donyell Malen (18) zijn debuut maken. Hij sloot gisteren voor het eerst aan op De Herdgang en start waarschijnlijk nog niet in de basis.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV