Volledig scherm
PSV-clubarts Wart van Zoest, tevens medisch manager en orthopedisch chirurg bij TopSupport in Eindhoven en Geldrop. © FotoMeulenhof

FC Kruisband organiseert kruisband-bijeenkomst in Philips Stadion

Het is een van de meest zware blessures die een sporter op zijn of haar pad kan treffen. Op het moment dat amateurvoetballer Jeroen van de Camp in 2003 voor het eerst een kruisband afscheurde, vond hij op internet maar weinig informatie over de blessure.

 ,,Het was de reden om zelf een online-platform op te richten, waar een stuk kennisuitwisseling kan plaatsvinden", zegt de 37-jarige Nijkerker. Vijftien jaar later staan ongeveer 3.000 kruisbandblessures in het databestand van FC Kruisband en is een website operationeel, die inmiddels onder meer een begrip is in de voetballerij. 

Het door Van de Camp opgerichte FC Kruisband organiseert woensdag een bijeenkomst in het Philips Stadion. Tientallen voetballers (profs en amateurs) en andere sporters komen bij elkaar om ervaringen te delen die tijdens en na hun blessure van pas kwamen. Lotgenoten of belangstellenden kunnen zich nog aanmelden via de site. ,,Het is de eerste bijeenkomst in wat misschien een stadiontoer langs alle 18 eredivisiestadions gaat worden", zegt Van de Camp.

Boudewijn Zenden

Onder anderen PSV-dokter Wart van Zoest en voormalig kruisbandpatiënt en oud-topspeler Boudewijn Zenden vertellen over hun ervaringen en de bedoeling is dat de aanwezigen onderling kennis kunnen uitwisselen. ,,Er zijn veel verschillen bij deze blessure", zegt Van de Camp. ,,In een enkel geval staat een voetballer na 6 maanden weer op het veld en soms duurt het 9 maanden of iets langer. Dit zijn de termijnen die doorgaans bij een profclub gelden. Amateursporters hebben meestal niet alle tijd om zich op hun revalidatie te richten en hebben daardoor iets langer nodig om te herstellen, vaak 9 tot 12 maanden."

Ook de uitwerking van de blessure kan soms enorm verschillen. Waar bijvoorbeeld Luciano Narsingh eind 2012 nog voor PSV scoorde met een kapotte kruisband en pas een aantal dagen later werd ontdekt dat een band was afgescheurd, vergaan andere spelers soms meteen van de pijn. Van de Camp, zelf voorheen actief voor RKSV Margriet, had in het verleden drie keer te maken met een kruisbandblessure. ,,In 2009 voor het laatst en daarna heb ik me in 2016 laten opereren. Sindsdien zit voetballen er helaas niet meer in."

De bijeenkomst in het Philips Stadion begint woensdag om 18.45. Aanmelden kan via fckruisband.nl . PSV-persvoorlichter Thijs Slegers zal de avond leiden. 

  1. Van Bommel vindt niet dat PSV is weggespeeld: ‘We hebben het zelf weggegeven’

    Van Bommel vindt niet dat PSV is wegge­speeld: ‘We hebben het zelf weggegeven’

    PSV-trainer Mark van Bommel vond na afloop van FC Utrecht-PSV niet dat zijn ploeg is weggespeeld. De 3-0 nederlaag kwam in de tweede helft tot stand. ,,We hebben het zelf weggegeven”, gaf hij onder meer aan. Hij was niet te spreken over de rode kaarten die Nick Viergever en Jorrit Hendrix pakten, maar gaf tegelijkertijd aan dat het hem zelf ook een aantal keren is overkomen. ,,Het mag alleen niet gebeuren.”

PSV

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9049 stemmen