Volledig scherm
Sam Lammers scoorde tegen Corinthians voor PSV: 1-1. © AFP

Florida-blog (8): Commerciële kansen voor PSV in (Latijns- en Zuid-)Amerika

Bij een taxirit in de Verenigde Staten beginnen over voetbal is in de meeste gevallen nog net niet hetzelfde als vragen naar een literfles bronwater in de woestijn. De sport is zeker wel wat populairder dan pakweg schaatsen in Spanje of Portugal, maar moet natuurlijk de grote jongens van bijvoorbeeld de NBA wel erg ver voor zich dulden. 

De Amerikanen die zich wel voor de grootste sport van ons land interesseren, blijken regelmatig ook de naam van PSV te kennen. Santiago Arias en vooral Hirving 'Chucky' Lozano genieten over de plas bekendheid en kwamen deze week in de gesprekken met de chauffeurs een paar keer voorbij. Een rijder van Colombiaanse afkomst had nog nooit gehoord van Berlijn, maar wist uitstekend uit te leggen waar de rechtsback van het land van zijn roots voetbalt.

Faam

PSV liet zich ook deze week weer enigszins verrassen door de faam van de Zuid-Amerikaanse spelers aan de andere kant van de wereld. Bij de groots opgezette aftrap voor de Florida Cup stak de organisatie niet onder stoelen of banken dolblij te zijn dat PSV tot de deelnemende ploegen behoort. Op de donderdag door de club georganiseerde interviewavond vonden volgens perschef Thijs Slegers meer dan twintig een op een-interviews met de PSV-spelers (waaronder ook een aantal niet Zuid-Amerikaanse) plaats. Dat dagelijks meerdere cameraploegen van de training van PSV verslag zouden doen, was door de club vooraf ook niet helemaal voorzien. In Nederland zijn we misschien snel geneigd het te bagatelliseren, maar PSV is veel bekender in (Latijns-) en (Zuid-)Amerika dan velen denken. De club profiteert niet alleen van de aanwezigheid in het verleden van Romário en Ronaldo, maar heeft ook de afgelopen jaren met het aantrekken van (potentiële) topspelers als Guardado, Moreno en nu Lozano en Romero naam gemaakt. Dat biedt mogelijk commerciële kansen, die nu nog niet te voorzien zijn. 

Partnerschappen

Hoet PSV die gaat benutten, is nog niet duidelijk. Wel is een van de opdrachten voor de nieuwe commercieel directeur Frans Janssen om meer uit de Latijns- en Zuid-Amerikaanse markt te halen. Extra shirts verkopen, is een van de eerste dingen waaraan te denken valt, maar wellicht zijn ook nieuwe (tijdelijke) partnerschappen met bedrijven mogelijk. Van het aanwezige publiek bij de Florida Cup moet PSV het niet direct hebben. Het eerste duel in Orlando werd door pakweg 6.000 mensen bezocht en daarmee was het Orlando City Stadium matig gevuld. Volgens de clubleiding werd het duel met Corinthians op tv door 50 miljoen mensen bekeken en dat heeft uiteraard meer commerciële waarde. 

Bekendheid

Nieuw zijn commerciële kansen in het buitenland natuurlijk niet. PSV geniet in bijvoorbeeld Zuid-Korea nog altijd grote bekendheid, door de vroegere aanwezigheid van Lee en Park en succescoach Guus Hiddink. In de praktijk viel het commerciële effect vaak tegen en PSV kocht ook geen Koreaanse spelers om de band met het land in stand te laten. Zit er enige bestendigheid in bijvoorbeeld de band met Mexico, dan is er commercieel misschien meer uit te halen. Aan de andere kant zal PSV geen bovengemiddelde spelers uit het land halen, omdat ze uit Mexico komen. Het voetbal is leidend en dat zal zo blijven. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. PSV versnelt en vereenvoudigt procedure voor supporters die over de schreef gaan

    PSV versnelt en vereenvou­digt procedure voor supporters die over de schreef gaan

    Supporters van PSV die bij een wedstrijd van de club bij een incident betrokken zijn, weten in de toekomst sneller welke maatregel hen te wachten staat. Dat vloeit voort uit een nieuwe procedure van de zogeheten Gedragscommissie van PSV. Een en ander is gebeurd op advies van PSV Klankbord. Dat is een orgaan dat in contact staat met de clubleiding en waarbinnen supporters hun mening kunnen geven over tal van (stadion)zaken.

PSV