Volledig scherm
Frank Berghuis, oud speler van oa PSV en Volendam. © Kevin Hagens

Frank Berghuis: Talent bij PSV, top in Volendam

In aanloop naar het bekerduel van PSV bij FC Volendam blikt Frank Berghuis (50), oud-international en vader van Feyenoorder Steven, terug op zijn jaren bij beide clubs.

Wie de huidige stand in de eerste divisie bekijkt, kan zich amper voorstellen dat de hekkensluiter ooit een bloeiende eredivisieclub was. FC Volendam verbaasde de voetbalwereld tussen 1988 en 1998 door een decennium stand te houden in de hoogste afdeling. In het creatieve vissersdorp blijft de 'heen-en-weer' tussen eerste en tweede afdeling aan wal en groeit een voormalig PSV'er zelfs uit tot international.

Volledig scherm
Frank Berghuis in zijn jonge jaren, destijds als linkerspits van FC Volendam. © FC Volendam

Frank 'Pico' Berghuis is een van de exponenten van het FC Volendam van toen en lijkt op goede dagen de hele wereld aan te kunnen. Een even grillige als talentvolle speler, met een fantastische dribbel, geweldig linkerbeen en uitstekend schot. In die tijd heeft zelfs PSV flink wat ontzag voor de Volendammers. Anders dan eind jaren negentig als ze kansloos degraderen, met als dieptepunt de 10-0 nederlaag (1997-1998) in Eindhoven. ,,Mijn periode in Volendam was schitterend, we werden zelfs zesde in de eredivisie'', zegt Berghuis thuis in Apeldoorn, waar hij na een periode als jeugdcoach bij Watford op een nieuwe uitdaging wacht.

Bankrekening

Voor de gewezen linksbuiten geen bankrekening met zeven cijfers vóór de komma; wél rijke herinneringen aan ruim vijftien seizoenen profvoetbal. In 1982 treedt hij als snaak van vijftien toe tot de voetbalacademie van PSV, dat na een succesperiode in de jaren 70 zoekende is. ,,Ineens moet je bliksemsnel volwassen zien te worden. Ik kwam eerst in een gastgezin bij supporter Loek Bloemers, weet ik nog. Twee jaar later verhuisde ik naar Oerle, waar politieagent Ben Takkenberg mij en ook Henk Vos in huis had. De bus reed na vijf uur in de avond niet meer en dan was het vanaf De Heikant in Veldhoven nog een heel stuk lopen."

Volledig scherm
Frank Berghuis in 1993 in actie met Jan van Halst bij FC Twente. Jan Gaasbeek probeert hem van de bal te krijgen en Nico-Jan Hoogma kijkt toe. © ANP

Debuut

Het debuut van Berghuis bij PSV komt er in 1985, nota bene tijdens de topper tegen Ajax voor eigen publiek. ,,Zij waren al kampioen, maar we wonnen met 4-0 en dat telt in Eindhoven. Ik scoorde ook nog en dan lijkt de wereld ineens aan je voeten te liggen." Een definitieve doorbraak in Eindhoven bleef uit. ,,Ineens kwam de absolute top van de wereld er te spelen, de lat lag echt extreem hoog en er ontstond iets heel groots. Schopte je tijdens een trainingspartij de bal fantastisch in de kruising, kwam Søren Lerby je nog even stijf schelden om alles wat je in zijn ogen niet goed had gedaan... Bij de trainingen moest ik het altijd tegenover Eric Gerets laten zien. Allemachies, wat een topverdediger was dat. Die PSV-ploeg van toen bestond echt uit ijzervreters van wereldklasse.''

Fiasco

Berghuis redt het bij PSV niet en houdt aan een verhuurperiode bij VVV zijn bijnaam 'Pico' over. "Jan Reker vond dat handig omdat we in Venlo twee Franken bij de selectie hadden. Dat waren Frank Verbeek en ik en op een dag voerde Reker in dat ik Pico zou heten." Zijn daden in Volendam beklijven meer dan de acties in Venlo. In de tijd dat 'Super' en het jonge, snelle en wilde 'Veronica' op de Volendamse shirts prijken, maakt Berghuis furore en zijn 23 goals in twee seizoenen leveren hem naast een interland (Nederland-Brazilië (0-1) in 1989) een transfer naar Galatasaray op.

Volledig scherm
Frank Berghuis in de nadagen van zijn loopbaan, bij Cambuur in seizoen 1998-1999. © Stanley Gontha

,,Ik zou ongeveer een half miljoen gulden per jaar gaan verdienen, maar de betaling van de eerste 25.000 gulden leverde al enorme problemen op", verhaalt hij. ,,Het is in de bloei van mijn leven als sporter een fiasco geworden, met rechtszaken en een hoop toestanden die nu ondenkbaar zouden zijn. Uiteindelijk heb ik nog wel een redelijk bedrag gekregen en ben ik naar Volendam teruggegaan.''

Sof

Na die sof gaat zijn ooit zo beloftevolle carrière via het enkeltje-Volendam, een opleving bij het Belgische Lommel en een epiloog bij Cambuur als een nachtkaars uit. Maar via zoon Steven is het profvoetbal nog altijd heel dichtbij. Berghuis senior ontwikkelt zich als coach. Tot afgelopen zomer stond hij als jeugdtrainer onder contract bij Watford, de club waar Steven tot zijn vertrek naar Feyenoord uitkwam. ,,Ik had het er goed naar mijn zin. Maar nu Steven er (definitief) weg was, merkte je toch dat het beter was om zelf ook te gaan. Wat ik mooi vind aan de opleiding daar, is dat ook introverte jongens mogelijkheden krijgen om te spelen. Iedereen krijgt in de leeftijd tussen 9 en 16 jaar gelijke kansen. In Nederland loopt het soms anders.''

Nog even naar vanavond: FC Volendam-PSV. Geen mens, ook Frank Berghuis niet, voorspelt veel goeds voor de thuisploeg. Zelf hoopt hij weer snel als coach aan de slag te gaan, maar hij richt zich eerst op de marathon van New York, volgende maand. ,,Cadeautje van mijn vrouw en kinderen voor m'n 50ste verjaardag. Ik hoop hem binnen de vier en een half uur te lopen."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV

poll

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

  • Ja (89%)
  • Nee (11%)
2496 stemmen