Volledig scherm
Frans van Rooij in actie tegen Feyenoord, waar keeper Joop Hiele en Ton Lokhoff hem proberen te stoppen. © VI IMAGES

Frans van Rooij keerde
nooit meer terug in het Philips Stadion

EINDHOVEN - "Ik heb na 1986 nooit meer een stap in het Philips Stadion gezet", erkent Frans van Rooij (53) direct. 

"Zeker niet uit boosheid of zo, maar het is er gewoon nooit meer van gekomen. Destijds had ik niet het vertrouwen dat ik bij PSV op korte termijn uit zou groeien tot vaste basisspeler en daarom ben ik naar België gegaan. Na mijn carrière heb ik bewust gekozen voor de anonimiteit."

PSV stond 31 jaar terug voor de keuze om enkele jeugdspelers in te passen of door te gaan met de vertrouwde waarden en te bouwen aan een superploeg. Een missie die zou slagen, maar ten koste ging van de speelmogelijkheden van Eindhovenaar Van Rooij. "Ik pakte mijn wedstrijden wel mee, maar wilde basisspeler zijn. Dat kon in Antwerpen."

Goud

Ruim een jaar daarvoor leek PSV met de rossige Woenselnaar goud in handen te hebben. Van Rooij kreeg in 1985 de prijs voor het grootste talent van Nederland uitgereikt. De ook genomineerde Marco van Basten en John van Loen hadden het nakijken: Louis van Gaal reikte de prijs aan de PSV'er uit. "Natuurlijk zijn dat nog mooie dingen om aan terug te denken, maar ik heb die periode compleet afgesloten", zegt hij vanuit Lommel, waar Van Rooij tegenwoordig woont. "Ik ben na mijn carrière een nieuw leven begonnen en dat bevalt me goed. Op dit moment heb ik een baan als chauffeur."  

Volledig scherm
Johan Cruijff, Martin Jol, Marco van Basten, Bep Thomas en Frans van Rooij met hun prijzen in 1985. © ANP

Van Rooij is het levende bewijs dat de discussie om eigen jeugd bij PSV een kans te geven van alle tijden is. "Destijds speelden Sören Lerby en Gerald Vanenburg op het middenveld en het was niet mogelijk om daar als vaste basisspeler snel tussen te komen. Daarom ben ik in België gebleven." 

Ploegsma

Voormalig PSV-manager Kees Ploegsma licht toe: "We konden hem destijds voor een mooi bedrag verkopen. Ik meen dat het een miljoen gulden was. Ook in die periode gewoon goed geld. Frans was een prachtige voetballer, maar gezien de bezetting was het moeilijk om hem een vaste plek bij PSV te beloven. Over zijn talent waren absoluut geen twijfels, maar we vroegen ons soms wel af of hij er alles voor deed en liet."

Volledig scherm
Kees Ploegsma wist Frans van Rooij voor goed geld te verkopen. © Rotterdams Dagblad

De  blonde krullenbol met de fluwelen trap had qua voetbal alles in zich om uit te groeien tot een bepalende speler bij PSV en zelfs voor Oranje. Zover kwam het niet en dat wekte in België soms bevreemding. Over zijn mentaliteit werd dan wel getwijfeld, maar áls Van Rooij bij FC Antwerp zijn dag had, was hij niet te houden.  

Van Aerle

Berry van Aerle ging in 1986 samen met hem naar de grootste stad van Vlaanderen. "We zijn in eerste instantie samen verhuurd. Frans bleef daarna en ik kon terugkeren in Eindhoven omdat mijn positie in het elftal minder sterk bezet was. Binnen een paar trainingen was Frans in Antwerpen de grote man. Wat een klasse had hij. Zijn overzicht, balbehandeling en techniek waren fenomenaal. Ook ik had niet altijd de indruk dat hij er alles uit haalde." Van Rooij stak wel eens een sigaret op, maar dat deden meer voetballers. Van Aerle: "We hebben samen de boel in Antwerpen weer nieuw leven in kunnen blazen. Ze stonden stijf onderaan, maar nadat wij er kwamen bleven we erin. Frans is in de jaren daarna uitgegroeid tot een absolute vedette in België en dat kwam hem toe. De club werd zelfs een keer derde. Het was ook een fantastische speler. Elke morgen reisden we vanuit Geldrop samen naar België en ik vind het jammer dat we elkaar na die tijd niet meer gezien hebben. Destijds was het een lolbroek, maar geen prater. Het zou mooi zijn als hij weer eens terugkomt in het Philips Stadion." 

Volledig scherm
Berry van Aerle werd in het Philips Stadion succesvol, Frans van Rooij zou dat bij FC Antwerp ook worden. © anp

Ook PSV-wedstrijdsecretaris Cees van Merode, al tientallen jaren actief op het jeugdcomplex, zou dat laatste toejuichen. "Ik vond het in zijn periode bij de PSV-jeugd een heel begenadigd talent en een ontspannen jongen. Vanaf zijn vijftiende kwam hij bij ons binnen, een beetje een Van der Gijp-figuur. 'Kasje', riep hij altijd als hij een bal op de borstkas stopte. Jeugdtrainer Willy Heijink deed bij de trainingen wel eens mee en had weinig haar. Als hij een bal kopte, riep Frans dat het 'hands' was. Dat soort dingen komt bij me op."

Volledig scherm
Frans van Rooij in actie tijdens PSV - FC Haarlem in Eindhoven. © FotoMeulenhof

Of Van Rooij terugkeert? Het lijkt er niet op. "Ik vind het wel goed zo." Op de foto wil hij niet. "Pak maar iets van mij als voetballer. Dat is hoe de mensen me herinneren. Zo interessant is mijn huidige leven nu ook weer niet." In Luik is zijn carrière naar eigen zeggen geknakt. "De leiding van Standard wilde me nergens meer laten voetballen waar ik het wilde. Dat kon nog in de tijd voor het Bosman-arrest. Het is niet anders, ik heb er zoveel jaar later wel vrede mee."

Carrière Frans van Rooij, geboren op 3 juli 1963 in Eindhoven: 

PSV --> 1983-1986
FC Antwerp --> 1986-1991
Standard Luik --> 1991-1994
Paok Saloniki --> 1994-1995
Westerlo --> 1995-1996

PSV