Volledig scherm
Dennis Haar nieuwe coach PSV jeugd Eindhoven © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Frisse start tegen oude bekenden voor Jong PSV-coach Dennis Haar

EINDHOVEN - Het eerste meetmoment voor Jong PSV kan vandaag ietwat vreemd aanvoelen voor de nieuwe trainer Dennis Haar. De ploeg speelt op De Herdgang vriendschappelijk (om 13.00, red.) tegen het door zijn vader Martin gecoachte Jong AZ. 

Het tricot van de Alkmaarders zag de 40-jarige coach tot vorige maand jarenlang vrijwel elke dag. "Ik wist er bij de contractonderhandelingen met PSV niets van", zegt hij over het duel. "Het lijkt van buiten misschien een abc-tje, maar dat was het niet."

Haar is er broodnuchter onder en maakt op het jeugdcomplex van PSV een gretige indruk. Een wedstrijd is een wedstrijd en na de aftrap tellen de sentimenten niet, maar gaat het om resultaten. Hij dient nu de belangen van PSV en is afgelopen week met veel energie begonnen op De Herdgang. Voor het eerst staat hij op eigen benen als hoofdcoach bij een profteam. "Ja, ik heb nu een van de 38 banen als hoofdtrainer in het betaald voetbal", realiseert hij zich. "Maar ik realiseer me ook dat het bij Jong PSV om het hogere doel gaat. We willen spelers opleiden voor de stap naar het eerste elftal en dat grote plaatje moet je door het seizoen heen blijven zien. Na de aftrap willen we zoveel mogelijk wedstrijden winnen en dat is niet anders dan in andere jaren. Ik wil met mijn ploeg zoveel mogelijk kansen creëren en ook proberen spektakel te bieden. Dat spreek ik wel uit. "

Prognose

Aan een prognose voor de eindstand in de eerste divisie waagt hij zich niet. "Daarvoor zou ik ook eerst de kracht van de andere ploegen moeten bekijken en daar is nu nog niet zoveel van te zeggen. Er zitten in ieder geval prachtige wedstrijden bij voor onze spelers, met leermomenten die ze in de rest van hun carrière nodig zullen hebben. Dat we zelf niet altijd in dezelfde samenstelling kunnen spelen, realiseer ik me goed. Dat hoort nou eenmaal bij deze ploeg en het eerste elftal gaat altijd voor. Soms komen er spelers terug en soms komen ze er uit een jongere categorie bij."

De ervaren coach werkte in het verleden bij AZ als assistent nauw samen met Dick Advocaat, Marco van Basten, Gertjan Verbeek en John van den Brom en kent de voetballerij van binnen en buiten. Het 'circus' bij PSV 1 gaat aan hem en de jonge talenten nog voorbij, maar toch is er ook voor de beloften de nodige media-aandacht en is er inmiddels een vaste Jong PSV-supportersschare. "Jij noemt het een circus hè?", countert hij. "Dat er zoveel mensen geïnteresseerd zijn in het voetbal bij een topclub, is ook gewoon iets heel moois. Het publiek vermaken hoort ook bij voetbal."

PSV