Volledig scherm
Tom en Cees van der Linden bij FC Oss. © Rik Elfrink

Fysiovader in plaats
van voetbalvader

OSS - Vader en zoon-verhalen liggen in de voetballerij voor het oprapen. Dat vader en zoon ook nog eens dezelfde functie hebben, is wel tamelijk bijzonder.  

"Ik heb hem niet aangeduwd of hoeven aanduwen", zegt PSV-fysiotherapeut Cees van der Linden (53) over FC Oss-collega en jongste kind Tom (25). "Het was natuurlijk mooi geweest als ik ook als voetballer het betaald voetbal had gehaald, maar dat zat er niet in", zegt de jongste Van der Linden. 

De begroeting tussen het tweetal is hartelijk, met een kus op de wang. Vader woont in Oss, zijn telg is Nijmegenaar. De handen van junior zijn net over het lichaam van eerste divisie-topscorer Tom Boere gegaan. Van der Linden senior heeft bij PSV een sessie met Marco van Ginkel achter de rug en is in Oss even op de koffie. Haalt Van Ginkel het om tegen Go Ahead Eagles erbij te zijn? "Hij is goed op weg", zegt senior diplomatiek, zonder de bedrijfsgeheimen van PSV prijs te geven. 

Volledig scherm
Tom van der Linden met Jupiler League-topscorer Tom Boere van FC Oss. © Rik Elfrink

De oudste van het duo hoeft als voetballer na vijftien seizoenen geen nader betoog. Iedere voetballiefhebber vanaf middelbare leeftijd denkt bij Cees van der Linden aan de robuuste middenvelder en verdediger van weleer. Een nationale subtopper met een kleine vijfhonderd wedstrijden in de benen voor FC Den Bosch ('wij werden toen gewoon zesde in de eredivisie'), NEC en RBC. Een jaar of tien, elf geleden zag hij dat zijn zoon het moeilijk kreeg om alles op te geven voor de sport. Tom: "Ik zat wel op de voetbalschool van FC Oss, maar zag in de weekenden mijn vrienden nauwelijks meer. Op een gegeven moment vond ik het mooi geweest en uiteindelijk heb ik nog wel in de eerste klasse gevoetbald. In de tussentijd heb ik fysiotherapie gestudeerd en had ik het geluk dat mijn voorganger net op het goede moment bij FC Oss stopte. Het belletje vanuit de club was meer dan welkom." 

Volledig scherm
Cees en Tom van der Linden in het Frans Heesenstadion © Rik Elfrink

Met een contract van 24 uur per week is Tom van der Linden bij FC Oss momenteel de koning te rijk. Daarnaast bouwt hij in Oss aan een eigen praktijk, waarbij zijn vader hem op de achtergrond helpt. "We hebben bijna elke dag wel even telefonisch contact en leren ook van elkaar", zegt de PSV-fysio, die sinds 2008 in Eindhoven werkt en destijds team-manager Mart van den Heuvel opvolgde. "Het grote verschil tussen ons is dat Tom bijna alles zelf moet doen en dat er bij PSV een compleet team met specialisten voor de spelers klaar staat. Voor elk deelgebied heeft PSV een eigen professional in dienst. Toch is het prima om op deze manier het vak te leren. Bij NEC werkten we in mijn tijd ook met een kleiner team en leer je improviseren. Ik heb het vak meer vanuit de praktijk geleerd en Tom wetenschappelijk. Dat is ook een verschil tussen ons."

Keeper Luuk Koopmans maakte anderhalf jaar geleden de stap van FC Oss naar PSV en dat ziet Van der Linden junior ook wel zitten. "Het is zeker mijn ambitie om in de toekomst een keer zo'n transfer te maken", klinkt het als een speler die naar boven durft te kijken. "Misschien heeft hij eerst nog ooit een tussenstap nodig", klinkt het even verderop. "Natuurlijk zijn het twee totaal andere werelden waarin we actief zijn", zegt vader, die in de catacomben van het Frans Heesenstadion vrijwel overal wordt herkend. De camera's en kladblokken kunnen in Oss gewoon tot de kleedkamer doordringen, zonder dat iemand zich daar druk om maakt. Bij het PSV van nu is dat ondenkbaar. "Het maakt ons vak niet zozeer anders, de essentie blijft hetzelfde. Toch is het werken met vedettes in de eredivisie uiteraard anders en is jarenlange ervaring en een verleden als speler dan een voordeel. Zeker in een revalidatietraject met de nodige pass- en trapvormen is het voor beide partijen ook prettig om een beetje mee te kunnen."   

PSV