Volledig scherm
Gastón Pereiro juicht na zijn treffer tegen AZ. © ANP Pro Shots

Gastón Pereiro: Vrije vogel op '10'

Natuurlijk was Gastón Pereiro zaterdag niet ontevreden toen hij trainer Phillip Cocu drie uur voor PSV-AZ het opstellingsbord zag invullen. 

De 22-jarige Uruguayaan draagt in Eindhoven het cijfer zeven op de rug, maar wil dolgraag de vaste nummer tien van PSV worden. Na het bord pasta dat voor iedere thuiswedstrijd in de kelen van de PSV'ers verdwijnt, zag Pereiro zijn wens voorlopig in vervulling gaan. Met Marco van Ginkel en Jorrit Hendrix in een meer dienende rol kon hij proberen op zoek te gaan naar goals en assists. 

,,De vrijheid die bij die plek hoort, vind ik heerlijk. Ik hoop er in de toekomst nog vaak te spelen, maar moet me uiteraard schikken in de tactische plannen die de coach uitstippelt. Zaterdag heb ik van de wedstrijd genoten en ik denk dat ook het publiek blij was met wat er op het veld gebeurde. We pakten de punten en het was denk ik ook een heel aantrekkelijke partij. Die combinatie bevalt goed."

Meer scoren

Volledig scherm
Hirving Lozano en Gastón Pereiro, van hen wordt veel verwacht bij PSV in dit seizoen. © ProShots

Pereiro wil meer scoren in dit seizoen, maar pint zich niet vast op getallen of aantallen. ,,Ik denk dat we met 'Chucky' (Lozano, red.) een speler hebben gekregen die voor meer goals kan zorgen en heb zelf die persoonlijke ambitie ook. Het gaat erom dat PSV kampioen wordt en daar moet ik een bijdrage aan leveren. Natuurlijk heb ik mijn eigen doelen en wil ik mezelf verbeteren, maar alles is ondergeschikt aan de ploeg. Wij hebben samen iets recht te zetten."

Koude kleren

De Europese uitschakeling in Osijek is ook de derdejaars PSV'er niet in de koude kleren gaan zitten. ,,We willen en moeten ons daarvoor in de rest van dit seizoen revancheren en hebben zaterdag een goede start gemaakt tegen een sterke tegenstander", vindt hij. ,,Bij PSV is er altijd druk om kampioen te worden, maar nu is die druk nog groter geworden. Gelukkig zijn er in een seizoen altijd meerdere prijzen te winnen, maar die Europese wedstrijden tegen Osijek moeten een les voor ons zijn."

Publiek

Volledig scherm
Het publiek verwacht dit jaar van Gastón Pereiro meer dan hij de afgelopen twee jaar liet zien. © Pim Ras Fotografie

Pereiro beseft dat het publiek dit seizoen meer van hem wil dan de afgelopen twee jaar. Natuurlijk maakte hij tussen alle gelijke spelen van vorig jaar door zijn treffers en was hij zelfs clubtopscorer, maar toch heeft bijna iedereen op de tribunes het gevoel dat er veel meer in zit bij de Uruguayaan ,,Die druk hoort bij een topclub en dat maakt spelen hier ook mooi en voor nieuwelingen soms moeilijk. Zit het tegen of speel je een slechte wedstrijd, dan word je door de pers en supporters genadeloos afgeserveerd. Dat geeft niet, het hoort bij topvoetbal. In Uruguay is het allemaal nog wel een tandje erger. Als je daar niet presteert, valt ook alles en iedereen over je heen."

Mexico

In juni was hij een maand in zijn thuisland en samen met zijn vrouw ging hij een week op vakantie naar Mexico. ,,Het land heeft me niet teleurgesteld", zegt hij na de verhalen van Andrés Guardado en Héctor Moreno. ,,We spreken elkaar nog vaak en appen regelmatig. Ze waren belangrijk voor onze ploeg en van de overgebleven spelers wordt nu meer verwacht." Inmiddels is de groep Zuid-Amerikanen weer uitgebreid met Lozano, die buiten het veld met Santiago Arias en Pereiro optrekt. ,,Voor onze families is het prettig en ook belangrijk dat we soms onze eigen taal kunnen spreken. Ik probeer het Engels wel te leren en begrijp veel dingen nu wel, maar het gaat nog niet zo vlot."

Volledig scherm
Dit seizoen voetbalt Gastón Pereiro gewoon voor PSV, zo is de verwachting. © ANP

Ploeggenoten

Anderzijds probeert ook een aantal Nederlandse ploeggenoten zich een mondje Spaans toe te eigenen. ,,Bart Ramselaar en ook Jürgen Locadia doen daarvoor hun best en dat is mooi om te zien. Ik moet me aanpassen, maar het is fijn dat iemand anders soms echt zijn best doet om me zo goed mogelijk te begrijpen."

Transferwens

Een uitgesproken transferwens heeft Pereiro in deze zomer niet en ook niet gehad. ,,Mijn zaakwaarnemer belt me af en toe om te informeren hoe het hier gaat en op dit moment speelt er op dat gebied niks. Ook hij vindt PSV nu de beste optie voor me, al is het in deze periode altijd erg onvoorspelbaar. Mijn contract loopt nog drie jaar en zolang ik niks hoor, wil ik alleen maar wedstrijden winnen met mijn club."

PSV