Volledig scherm
Toon Gerbrands presenteerde woensdag zijn boek 'Geen Stijl' en discussieerde met Sylvia Tóth, Mark van Bommel en Guus Hiddink. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Gerbrands lanceert zijn boek 'Mijn Stijl' na desastreus verlies tegen Feyenoord

VIDEO'De tafel van Toon' ontkwam woensdag niet aan de malaise bij PSV. De directeur van de club presenteerde zijn boek 'Mijn Stijl'.

Leiderschap betekent ook na een nederlaag tegen Feyenoord vasthouden aan oorspronkelijke plannen, vindt PSV-directeur Toon Gerbrands. Ondanks alle sportieve malaise in Eindhoven twijfelde hij er deze week geen seconde over om op de Markt als gepland een carnavalsonderscheiding in ontvangst te nemen en zijn boek 'Mijn Stijl' te presenteren.

Al maanden geleden was bepaald dat de lancering van zijn werk drie dagen na Feyenoord-PSV zou plaatsvinden. ,,Hadden we gewonnen, dan was ik waarschijnlijk op de schouders gehesen en nu we verloren hebben, vindt een plukje mensen het kennelijk een groot probleem dat het boek nu wordt gepresenteerd. Het is allebei overdreven, hoewel ik ook liever had gehad dat we zondag hadden gewonnen."

Volledig scherm
Toon Gerbrands in zijn werkkamer bij PSV. © Ton van de Meulenhof

Het antwoord past precies binnen de lijn die de directeur van PSV altijd hanteert. Nadat de club anderhalf jaar geleden van Manchester United had gewonnen, liep hij als eerste naar binnen om met een glimlach en een glaasje water aan de bar in de perskamer vast te stellen dat het toch wel een mooie opsteker voor PSV was. Nu is er hetzelfde glaasje water en is de glimlach verruild voor een iets zuiniger gezicht.

Volledig scherm
Mark van Bommel en Harry van Raaij waren present bij de boekpresentatie van Toon Gerbrands. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Stijl

Gerbrands doet niet aan euforie of neerslachtigheid en beschouwt dat altijd als een belangrijk onderdeel van zijn stijl. Successen vier je met klasse, nederlagen draag je met klasse, komt terug in zijn boek. Met aanstaand coach Mark van Bommel, voormalig succestrainer Guus Hiddink en zakenvrouw Sylvia Tóth keek hij gisteren naar de voetballerij en de huidige situatie bij PSV. Ook 'de tafel van Toon' ontkwam niet aan de actualiteit bij PSV, die zorgwekkend oogt. ,,Niet te veel dingen anders doen en vooral de huidige dingen beter doen", was één van de conclusies van Van Bommel, die momenteel zoveel mogelijk bagage verzameld om op de lange termijn als coach in het betaald voetbal aan de slag te kunnen. Een toekomstig toptrainer, zo oordeelde Gerbrands en ook Hiddink denkt dat van Bommel ooit zijn stempel als oefenmeester gaat drukken.

Volledig scherm
Guus Hiddink wordt geïnterviewd tijdens de presentatie van het boek Mijn Stijl van PSV-directeur Toon Gerbrands in het Philips Stadion. ANP ROB ENGELAAR © ANP

Weerwerk

Hiddink had PSV zondag aan het werk gezien en zich ook verbaasd over het gebrek aan fysiek weerwerk in het eerste stuk van de eerste helft. ,,Ik heb nog altijd informeel contact met de technische staf, al is het anders dan in 2014. Destijds is het als zodanig benoemd en kwam ik wat vaker. Naar buiten toe loop ik Phillip (Cocu, red.) niet voor de voeten. Ik kan van alles vinden, maar zou dat dan eerst met hem bespreken."

Ook Hiddink gaf aan dat PSV na de kampioenservaring van mei een aantal spelers had moeten 'doorselecteren', al beseft ook hij dat de huidige markt niet meer zo eenvoudig is. ,,Je hebt te maken met meerdere partijen als een speler naar een andere club gaat. Soms kan dat de oplossing zijn, maar dan moet de speler ook zelf willen als er een club komt. In mijn tijd als coach in Eindhoven haalde je nog relatief eenvoudig talent uit Zuid-Amerika. Die markt met talenten van pakweg zestien tot twintig jaar is nu grotendeels in handen van grote clubs in het buitenland. Daar kom je niet zomaar meer tussen."

Hiddink voelt zich niet geroepen om bij PSV als 'voetbalcommissaris' aan de slag te gaan. De club zoekt nog een opvolger voor Hans van Breukelen. ,,Daar voel ik me nog veel te jong voor", zo gaf hij aan.

>> Bekijk de video:

PSV