Volledig scherm
Luuk de Jong is op zoek naar goals. © AP

Gewaardeerde Luuk de Jong krijgt nieuwe kans om 'ongekende droogte' te bestrijden (video)

EINDHOVEN - Acht thuisduels (waarvan een oefenduel) in dit seizoen en 0 goals van zijn voet of hoofd. Het zit Luuk de Jong vooralsnog niet mee bij PSV en zaterdagavond kan hij opnieuw proberen een einde te maken aan deze voor een PSV-spits belabberde serie.

Trainer Phillip Cocu waardeert de aanvalsleider bij PSV niettemin nog steeds. De Jong heeft niet alleen de taak om te scoren, maar is ook sloper en kwartiermaker in het elftal. Hij moet bijvoorbeeld oorlog maken in de zestien van de tegenstander, luchtduels winnen en tweede ballen veroveren. Bij het uitvoeren van die taken zijn de intenties nog steeds goed, is het algehele gevoelen bij PSV. Dat het aan de bal en voor de goal in sommige wedstrijden onvoldoende loopt, is ook voor iedereen duidelijk. "Tegen Bayern vond ik hem weer een prima wedstrijd spelen", aldus Cocu.

Op de vraag of De Jong tegen zijn oude club FC Twente graag wil scoren, is het antwoord van Cocu dan ook kort. "Luuk hoef je nooit te motiveren", geeft de trainer aan. In woord en gebaar is altijd zichtbaar dat het team voor hem voorop staat. "Luuk probeert altijd om een positieve bijdrage te leveren."

De Jong scoorde in vijf eredivisieduels en twee Champions League-wedstrijden niet in eigen huis. Tegen Atlético Madrid werd wel een glaszuivere goal afgekeurd. Zijn slechte serie begon al met een (verloren) oefenduel met FC Eindhoven, waarin hij een meer dan opgelegde kans liet liggen. De Jong heeft wel vier goals (alle competities) in andere stadions en vijf assists in de eredivisie achter zijn naam, in elf duels.

Luuk de Jong maakt vooralsnog een lastig seizoen door. De doelpuntenmachine van PSV hapert. De spits wist al 7 wedstrijden op rij niet te score. Een ongekende reeks. Zaterdag kan hij tegen zijn oude club FC Twente een einde maken aan die negatieve serie.

PSV