Volledig scherm
Alle ogen zijn gericht op Lozano. © Kay int Veen

Statistieken zijn PSV gunstig gezind tegen AZ

Ondanks de valse start van het seizoen is PSV de torenhoge favoriet in de seizoensopener van de eredivisie. De Eindhovenaren kunnen buigen op goede cijfers tegen tegenstander AZ. Een aantal statistieken van Gracenote op een rij.

Graag geziene gast

PSV won de laatste 7 wedstrijden tegen AZ in de eredivisie. Alleen Ajax (9 en 8) en Feyenoord (8) hadden ooit langere zegereeksen tegen de Alkmaarders. Vorig seizoen was de driepunter in het Philips Stadion zwaarbevochten: dankzij een kopgoal van de inmiddels vertrokken Héctor Moreno won PSV met 1-0. Thuis zegevierden de Eindhovenaren tegen AZ al 8 wedstrijden op rij. 

Volledig scherm
Héctor Moreno viert zijn treffer tegen AZ. © Ed van de Pol

Baas in eigen huis

De laatste 11 thuiswedstrijden van PSV in het Philips Stadion leverden telkens een overwinning op voor de thuisploeg. De laatste keer dat PSV een langere reeks noteerde was tussen mei 2014 en februari 2015, toen een serie van 13 thuiszeges werd neergezet. Ook AZ werd in die reeks opzij gezet: 3-0.

Caramba!

Naar alle waarschijnlijk laat PSV-coach Phillip Cocu de Mexicaanse aanwinst Hirving Lozano zaterdagavond in de basis starten. De aanvaller kan de 7e Mexicaan worden die doel treft in de eredivisie. Namens PSV gingen Salcido, 'Maza' Rodriguez, Guardado en Moreno hem voor. Ook Joaquín del Olmo (Vitesse) en Jesus Corona (FC Twente) scoorden al eens.

Quote

Hirving Lozano kan de 7e Mexicaan worden die doel treft in de eredivisie

Oude bekenden

De selectie van AZ herbergt 2 spelers die voorheen in Eindhoven actief waren. Stijn Wuytens kwam tussen 2008 en 2012 tot 27 competitiewedstrijden voor PSV, alvorens hij naar Germinal Beerschot verkaste. Reservedoelman Gino Coutinho kwam in het seizoen 2000-2001 4 keer uit voor de Eindhovenaren. Die duels was hij de vervanger van eerste keus Ronald Waterreus.

Volledig scherm
Stijn Wuytens in PSV-tenue. © Rene Manders

Geen weerzien voor Luckassen

PSV-coach Phillip Cocu kan tegen AZ niet beschikken over Derrick Luckassen. De uit Alkmaar overgekomen verdediger heeft nog een schorsing van 1 wedstrijd openstaan uit het vorige seizoen en zal zijn oud-ploeggenoten dus niet op het veld treffen. Isimat-Mirin is wel van de partij. De Franse verdediger debuteerde op 18 oktober 2014 tegen AZ in de eredivisie (3-0).

PSV

poll

Koploper PSV is de gedoodverfde titelfavoriet

Koploper PSV is de gedoodverfde titelfavoriet

  • Ja (44%)
  • Nee (9%)
  • Te vroeg om te zeggen (47%)
55 stemmen