Volledig scherm
De presentatie van Andrés Guardado. © ANP

Guardado: Gedrevenheid achter de grijns

EINDHOVEN - Het meest wonderbaarlijke aan Andrés Guardado in zijn PSV-tijd was misschien wel de eerste keuze van zijn domicilie. Geen penthouse in Eindhoven of sjiek optrekje in een peperdure villawijk in de stad. Welnee, Guardado koos voor een verblijf in het bescheiden Knegsel. Geen glitter en glamour voor deze (inmiddels) 138-voudig Mexicaans internationaal, maar ruimte en rust.

Acht Zaligheden

De man die in Guadalajara en Mexico-stad niet over straat kan, hoefde in een van de Acht Zaligheden slechts een paar handtekeningen uit te delen aan de fanatiekste voetballertjes in het dorp. In het nuchtere Knegsel raakte en raakt verder niemand van de leg, al was er een restaurant dat hem eerde met een recept in de vorm van een Guardado-spies. Later verhuisde hij, mede omdat zijn gezin was uitgebreid met de kleine Máximo, naar Waalre. Iets ruimer behuisd, maar nog steeds niet in de drukte van de stad.

'In control'

Volledig scherm
Andrés Guardado in zijn derde en minste seizoen bij PSV. © pro shots

Andrés Guardado drukte zijn stempel de afgelopen jaren op PSV. Twee keer kampioen, twee keer een Johan Cruijff Schaal en ook nog overwintering in de Champions League. Het was in Eindhoven een eigenzinnige, vinnige, gedreven en geslepen topvoetballer. Op het trainingsveld was hij altijd 'in control', met meer dan negen van de tien seconden een lach op het gezicht. Guardado was ontegenzeggelijk de natuurlijke leider van PSV. 

Gedrevenheid

Achter zijn grijs zat soms te veel gedrevenheid. Hij kon in drukke interlandperiodes moeilijk 'nee' verkopen aan de bondscoach van zijn nationale ploeg en raakte bij een druk programma regelmatig geblesseerd. Guardado moest zijn hele carrière al alles doen om zijn hamstrings heel te houden. Indrukwekkend was de snelheid waarmee hij steeds terugkeerde en vooral ook het niveau dat hij daarna liet zien.

Voorwaarde

Guardado kon vorig jaar in de zomer vertrekken naar de Verenigde Staten en koos voor een langer verblijf in Eindhoven. Met de voorwaarde dat hij deze zomer weg zou kunnen en PSV niet al te moeilijk zou doen. De trilogie kwam er niet en het derde jaar was ook zijn minste, ook omdat hij vorige zomer te veel hooi op zijn vork nam. 

Volledig scherm
Andrés Guardado en het hoogtepunt bij PSV: de titel in seizoen 2015-2016. © ANP

Geschiedenisboeken

Gisteren mondden de afspraken van vorig jaar uit in een transfer naar Real Betis, dat hem tot 2020 vastlegde. Met de voor PSV inmiddels tamelijk kenmerkende geheimzinnigheid vertrok hij deze week uit Eindhoven. Voorgoed. Al denkt PSV nog wel na over een afscheidsduel voor een van de grotere spelers uit de historie van de club. Guardado is geen clubicoon geworden, maar het moet wel heel gek lopen als hij in de geschiedenisboeken niet als een van de beste PSV'er (en misschien wel de allerbeste) van het decennium 2010-2020 verdwijnt. 

PSV