Volledig scherm
Hans Kraay in zijn tijd bij PSV, als technisch directeur. Rechts van hem trainer Jan Reker.

'Hans Kraay senior legde de basis voor het grootste succes van PSV'

Het overlijden van Hans Kraay senior (81) doet bij PSV vooral herinneren aan de zo succesvolle jaren tachtig. 

Quote

Ik denk dat Hans heel belangrijk is geweest in het neerzetten van een ongekend topteam voor PSV

Willy van de Kerkhof

,,Hans heeft daar een belangrijke rol bij gespeeld en verdient daarvoor zeker erkenning", vindt zijn collega van toen Kees Ploegsma senior, voormalig technisch manager bij PSV. Kraay was trainer en ook de technische baas in Eindhoven en werkte in die tijd nauw samen met Ploegsma. ,,Hij kende de inhoud van contracten van bijvoorbeeld Gerald Vanenburg bij Ajax en van Ruud Gullit bij Feyenoord. Mede daardoor hebben we hen destijds kunnen halen." 

Ploegsma vindt dat Kraay heeft geholpen om een basis te leggen voor het grootste succes van PSV in de clubhistorie: Europa Cup 1-winst in 1988. ,,Hij was niet altijd even gelukkig in zijn banen als trainer. Hans was buiten de stress van het voetbal heel aimabel, maar had moeite met de spanning als de bal rolde. Soms keek hij niet naar de wedstrijd omdat hij dat niet aan kon. Het was een man die zijn principes had en daar is natuurlijk niks op tegen, maar het was bij hem soms erg zwart-wit. Dat brak hem wel eens op. Hij had als voormalig topspeler zonder twijfel een deskundige kijk op het spel en is niet voor niks later analist geworden. Ook daarin was hij wel eens zwart-wit, maar wel respectvol."

Volledig scherm
Hans Kraay senior was voor PSV van grote waarde in de jaren tachtig, vinden Kees Ploegsma senior en Willy van de Kerkhof. © pro shots

Willy van de Kerkhof was bij PSV bij de komst en het afscheid van Kraay senior, die ook Oranje haalde, nog speler. ,,Het waren zeg maar mijn nadagen, maar dat was nog een prachtige periode. Ik denk ook dat Hans heel belangrijk is geweest in het neerzetten van een ongekend topteam voor PSV. Hij was technisch directeur en later trainer en Guus Hiddink heeft op zijn werk kunnen voortborduren. Daarvoor verdient Hans Kraay ook credits. Daarnaast heeft hij ook nog een belangrijke rol gespeeld bij het tot stand komen van het jeugdinternaat. Hans was in veel dingen zijn tijd ver vooruit."

Aan de periode van Kraay senior in Eindhoven komt in maart 1987 een einde als er transferperikelen zijn rondom Ruud Gullit, op dat moment sterspeler. ,,Hans vond op een gegeven moment dat Gullit maar verkocht moest worden omdat het niet langer ging, maar de andere bestuursleden hadden het idee dat er meer geld uit te halen was en wilden er voor PSV zoveel mogelijk uitslepen", aldus Ploegsma. Kraay senior wilde zo niet verder in Eindhoven en daarna gingen hij en PSV uit elkaar. Later dat jaar ging Gullit naar AC Milan, voor 17 miljoen gulden.   

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV

poll

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

  • Ja (88%)
  • Nee (12%)
2427 stemmen