Volledig scherm
Of het doorgaat, is nog afwachten. Een transfer van Luuk de Jong naar Club América in Mexico kan volgens voormalig PSV-, Ajax- en FC Groningen-coach Hans Westerhof én kenner bij uitstek van de Mexicaanse voetballerij een prachtig avontuur voor hem zijn. © Hans Broekhuizen

Hans Westerhof: 'Mexico kan prachtig avontuur voor Luuk de Jong zijn'

De deuren van het transfercircus zijn ook bij PSV weer geopend. Luuk de Jong kan de komende weken weleens de meest voorname vertrekker uit Eindhoven en de hele eredivisie worden. 

De 27-jarige spits weet zich in de belangstelling van het Mexicaanse Club América en wacht de komende dagen rustig af wat er eventueel van de Latijns-Amerikaanse plannen terechtkomt. Als de Mexicanen doorzetten, moet PSV beoordelen of het behoud van De Jong cruciaal is in de huidige kampioensrace.

De leiding van Club América sprak inmiddels met de aanvaller van PSV en zaakwaarnemer Louis Laros won informatie in bij onder meer bij Leo Beenhakker, in twee tijdvakken oud-trainer van de Mexicaanse club. Tot een officiële bieding was het tot aan dinsdag nog niet gekomen. De vorige zomer door PSV gehanteerde vraagprijs voor de kopsterke aanvalsleider (7 miljoen euro) lijkt evenwel geen onoverkomelijk probleem voor de Mexicanen. De Jong maakte er afgelopen augustus al geen geheim van best open te staan voor een volgende stap in zijn carrière. Mexico zou daarbij overigens niet zijn eerste keuze zijn. Door de gesprekken met Club América en ook Beenhakker en Laros is er bij de zoon van oud-volleybalcoryfeeën George de Jong en Loekie Raterink nu wel een vuurtje gaan branden.

De Jong zag afgelopen zomer op het nippertje een transfer naar Bordeaux afketsen en kan in Mexico misschien nog een mooie klapper maken. PSV kan daarbij in de vorm van een transfervergoeding de voor De Jong in 2014 gedane investering (5-6 miljoen euro) terugverdienen.

Mooi avontuur

Kenner bij uitstek van de competitie en voetbalcultuur in Mexico is Hans Westerhof, voormalig coach van PSV, Ajax en FC Groningen. ,,Wat een mooi avontuur zou dat voor Luuk kunnen zijn, maar hij moet het natuurlijk zelf rustig bekijken", zegt hij aan de andere kant van de lijn. Westerhof werkte in het land voor de topclubs Pachuca en Chivas uit Guadalajara en doet weinig moeite om zijn enthousiasme voor de voetbalsituatie ter plekke te verbergen. ,,Het is een levendige en sterke competitie met veel sfeer, waarin met bijvoorbeeld Chivas, Pachuca en Club América best clubs zitten die zich kunnen meten met Ajax, Feyenoord en PSV."

Beenhakker

Westerhof is niet betrokken bij een eventuele transfer van De Jong, maar zou zijn zakelijke begeleiding wel adviseren iemand erbij te betrekken die de voetbalmarkt ter plaatse kent en de taal spreekt. Hij vindt Beenhakker een logische kandidaat en herinnert zich een duel tussen de twee als coach, in dienst van respectievelijk Club América en Chivas. ,,Het is mij altijd uitstekend bevallen in Mexico", zegt Westerhof. ,,De structuur bij een club is meestal duidelijk, omdat er een eigenaar is die veel bepaalt. Bij mij zijn altijd alle afspraken netjes nagekomen en mijn indruk is dat dat bij de grote clubs altijd zo is. Bij de wat kleinere clubs gaat het ongetwijfeld weleens mis, maar ik heb in totaliteit veel waardering voor de voetbalcultuur. Ook qua leefomstandigheden is er niks mis met Mexico. Ik heb me er geen moment onveilig of onaangenaam gevoeld."

Bod

Alle partijen gaan er voorlopig van uit dat De Jong donderdag gewoon met PSV aan de eerste training in 2018 begint en dat hij vrijdagmorgen meereist voor een acht-daags trainingskamp naar Orlando in de Verenigde Staten. Voordat er verder gesproken wordt, moet Club América zich eerst met een bod melden bij PSV.

Volledig scherm
Luuk de Jong staat sinds de zomer van 2014 onder contract bij PSV. Nu lonkt een avontuur in Mexico. © Pro shots
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Schaduwschutter Pereiro blijft hard trainen na teleurstelling: ‘We laten samen zien hoe het moet’

    Schaduw­schut­ter Pereiro blijft hard trainen na teleurstel­ling: ‘We laten samen zien hoe het moet’

    Gastón Pereiro was tot zaterdagavond de laatste PSV'er die in een officieel duel in reguliere tijd een penalty had gemist. Op 22 januari 2017 ging zijn strafschop er in de thuiswedstrijd tegen Excelsior niet in. Daarna werkte hij zich alsnog op tot de vaste strafschoppennemer van PSV, nadat eerst Siem de Jong een einde maakte aan een waar penaltycomplex van PSV en Marco van Ginkel zelfs uitgroeide tot een penaltyfenomeen.

PSV