Volledig scherm
Jorrit Hendrix was zaterdag een van de beste mannen op het veld bij Sparta-PSV. © Kay int Veen

Hendrix hekwerk,
Locadia scherpschutter bij PSV

ROTTERDAM - Ook dit jaar wil PSV in de eredivisie met een ferme spurt finishen.

De bekernederlaag tegen Sparta van oktober en de simpele zege op Het Kasteel van zaterdag onderstreepten perfect de gezichten die de ploeg voor en na de winterstop toonde. De frustratie van het najaar is veranderd in spirit om iets schijnbaar onmogelijks te realiseren. Een ploeg vol pijntjes is weer een team met potentie. 

In alle vier seizoenen waarin Phillip Cocu in Eindhoven hoofdcoach is, zit er een duidelijk verschil in de periode voor en na de winterstop. PSV verspeelt onder hem in de nationale competitie gemiddeld bijna een punt per wedstrijd vóór de jaarlijkse onderbreking en na de winter is dat nog geen half punt per duel. De verschillen zijn nog veel groter als de resultaten worden gefilterd door duels in weekenden voor en na Europees voetbal weg te strepen.   

Significant

Volledig scherm
Jürgen Locadia viert zijn treffer met de PSV-bank. © foto: Carla Vos

PSV presteert al jaren significant beter in de weekenden waar geen Europa League- of Champions League-voetbal aan vooraf ging of op volgde. De evaluatie over dit seizoen zal opnieuw aan het licht brengen dat PSV het heeft laten liggen in een fase in het najaar, waarin de ploeg vol werd belast. Voor de winterstop moest Cocu door een pak blessures improviseren en belandden Siem de Jong, Davy Pröpper en Daniel Schwaab op de plek voor de verdediging. Inmiddels is het bij PSV knokken voor elke wedstrijdminuut en zit er nogal wat fit grootkapitaal op de bank. Grote namen worden daarbij niet gespaard. Bart Ramselaar, Gastón Pereiro en Andrés Guardado waren bij Sparta de meest prominente spelers die aan de kant bleven. Cocu wilde met de net herstelde Guardado geen risico's nemen en kon zich die luxe permitteren door Jorrit Hendrix op het kunstgras van Het Kasteel het vertrouwen te schenken. Zijn aanwezigheid voelde voor de Sparta-creatievelingen vrijwel continu als een metershoog dranghek op de weg naar Jeroen Zoet. Hendrix bleek meer dan hekwerk alleen en bracht ook de PSV-aanvallers een paar keer aardig in stelling. Jürgen Locadia kreeg daarnaast de voorkeur boven Gastón Pereiro en was nauwelijks af te stoppen door de Rotterdammers. Ook het scorend vermogen van Marco van Ginkel, die PSV volgend seizoen opnieuw dolgraag zou willen huren van Chelsea, hielp de Eindhovenaren langs Sparta. 

Volledig scherm
Davy Pröpper en Jürgen Locadia, net na de 0-1. © Dennis Wielders

Labbekak-voetbal

Het trio dat het nieuwe PSV van volgend seizoen moet kleuren, gaf een impuls aan een ploeg die na de winterstop één keer door de hoeven zakte.  Een half uur labbekak-voetbal in De Kuip maakte PSV ogenschijnlijk kansloos voor de titel en leidde tot een achterstand van 11 punten op Feyenoord en 6 punten op Ajax. Een tussensprint heeft PSV toch weer in een positie gebracht waarin het gevaarlijk kan blijven als de bibbers in de Randstad een sportieve aardverschuiving toelaten. Plaats twee en dus de Champions League-voorronde is bij zes overwinningen sowieso zeker. 

Uitvak

Volledig scherm
PSV viert de zege bij Sparta. © Kay int Veen

Net als vorig jaar maakt Hendrix de ontknoping misschien wel langs de kant mee. Destijds liep hij een blessure op, nu is Andrés Guardado weer fit en moet Hendrix vrezen voor zijn plek. Hij bedankte na afloop de fans van PSV in het uitvak en wierp hen zijn shirt toe. "Ze hebben me toegezongen op de momenten dat ik op de bank zat en daarvoor ben ik ze dankbaar. Dit hadden ze dus wel verdiend", vond hij. "We zitten momenteel in een situatie waarin we de tweede plek nog kunnen pakken en willen daar samen alles aan doen. Ik had nu een basisplek en dan is het prettig om de wedstrijd zo af te sluiten. Over jezelf oordelen is altijd lastig, maar ik heb er een goed gevoel over. Bij mijn spel hoort dat ik probeer de tegenstander onschadelijk te maken, maar ik heb voor de winterstop laten zien dat ik ook samen met Guardado in een elftal kan spelen."

Jas

Volledig scherm
Phillip Cocu kiest donderdag waarschijnlijk weer voor Andrés Guardado. © Pro Shots

In aanloop naar de waarschijnlijk voor plek twee beslissende topper met Ajax zit PSV qua bezetting ruim in de jas. Ondanks zijn meer dan nuttige bijdrage lijkt Hendrix opnieuw de trainingsjas aan te moeten trekken. Cocu kijkt bij het opstellen van zijn basis ook naar spelers die goals kunnen maken, zo denkt zijn ploeggenoot Marco van Ginkel. "We hebben een goede groep en nu iedereen fit is, moeten er keuzes worden gemaakt. De trainer zal bij zijn beslissing ook laten meewegen dat er gescoord moet worden." Als scheidsrechter Makkelie geen black-out had gehad, had Van Ginkel zaterdag al zijn 14e goal in 22 duels voor PSV aangetekend. 

PSV