Volledig scherm
Oleksandr Zinchenko is dit seizoen niet doorgebroken in PSV 1. © Joep Leenen

Het eerste huurjaar van Zinchenko
mag als mislukt worden beschouwd

EINDHOVEN - De onverzettelijkheid van Oleksandr Zinchenko viel vrijdagavond in de 87e minuut van PSV-Telstar op. 

Hij veroverde na een ferme sprint en een duel de bal terug en gaf zijn team daarmee lucht bij een krappe voorsprong. De 1-0 stond op het bord nadat hij zelf met een prachtpass Albert Gudmundsson in stelling had gebracht. Mede dankzij Zinchenko trok Jong PSV weer drie punten over de streep. 

De IJslandse goalgetter was daarna vol lof over Zinchenko, die in de afgelopen 6 duels met 9 assists kwam bij Jong PSV. Zowel bij het beloftenteam als in PSV 1 kwam hij nog niet tot een goal, al gaf hij ook in het eerste elftal twee assists. 

Volledig scherm
Oleksandr Zinchenko, tienvoudig international van Oekraïne. © Peter Lous

Prima cijfers in de Jupiler League, maar in de eredivisie lukte het Zinchenko niet om in ruim 400 wedstrijdminuten het verschil te maken. Wat vooral opviel, was dat hij ongelukkig was in de afronding. Dat de Oekraïner aan de bal op alle niveaus in Nederland een versterking voor elke ploeg is, lijdt geen twijfel. Een publieksspeler bovendien, met nogal wat technische bagage. Niet op alle fronten was Zinchenko een succes en daarom is hij bij het eerste elftal uiteindelijk gesneuveld. De afgelopen maanden kwam hij nauwelijks meer in actie bij het team van Phillip Cocu en toonde hij zijn kunsten op een voor hem te laag niveau, in de eerste divisie en veelal op kunstgras. Bij het eerste elftal valt hij vooral op door zijn hoeveelheid trainingsarbeid. Zinchenko is bijna altijd de laatste speler die van het veld gaat en direct aan de lunch kan. 

Het eerste jaar van 10-voudig Oekraïens international Zinchenko bij PSV mag als mislukt worden beschouwd. Hij kan op links voorin uit de voeten, maar mist daarvoor de echte explosiviteit. Op het middenveld is hij niet de all-rounder waar Phillip Cocu doorgaans de voorkeur aan geeft. Wordt de ploeg enigszins aangepast aan de creatieve Zinchenko, dan zou hij op het middenveld ook in PSV 1 uit de voeten moeten kunnen. Hij heeft de slag echter verloren van Davy Pröpper en Marco van Ginkel. 

Of eigenaar Manchester City  zo content zal zijn met het huidige huurjaar van Zinchenko mag worden betwijfeld. PSV heeft een optie bedongen om hem nog een seizoen van de Britten te huren, maar in deze vorm heeft dat voor beide ploegen en vooral Zinchenko zelf niet veel zin. 

PSV