Volledig scherm
E-gaming is een verdienmodel voor de toekomst, denkt PSV. © anp

Het glazen huis op de eerste PSV-werkdag

EINDHOVEN - PSV probeert via e-sports een nieuw verdienmodel aan te boren. Inmiddels zijn twee professionele gamers in dienst van de club en zij moeten op toernooien en via sponsoring proberen geld in het laatje te brengen. Voorlopig gaat het om bescheiden bedragen.

Daarnaast denkt de club via de verkoop van speciale clubapparatuur geld te kunnen verdienen. Hoe groot het wordt, weet niemand op dit moment. PSV gelooft echter dat het over een aantal jaren aardige bedragen kan opleveren.

PSV had al computersporter Romal Abdi in dienst als gamer en kondigde vrijdag een transfer van Telstar-computercrack Tony Kok (22) aan. Via het Twitter-kanaal van de club werd volop aandacht aan zijn benoeming besteed. Bij de topclubs wordt alles en iedereen die in dienst is, op de voet gevolgd en PSV was kennelijk even vergeten om Tony Kok het advies te geven zijn 'social media-verleden' te heroverwegen en wissen.

Enkele tientallen fans stonden op de achterste benen omdat Kok zich jaren geleden in weinig vleiende bewoordingen over PSV'ers en PSV heeft uitgelaten. En daarmee zeg ik het eigenlijk iets te netjes. Een jeugdzonde, stelde PSV begrijpelijkerwijs. De tweets waar de PSV-fans zich het meest aan stoorden, dateerden van vier of vijf jaar geleden en dat was voor ons (het ED) de reden om het ook weer niet groter te maken dan het is. Geen stuk in de papieren krant dus. 

De club hem een betere entree kunnen bezorgen door even de moeite te nemen zijn twitter-historie door te nemen en hem aan te raden een nieuw account aan te maken. Puberale zonden, die bij de betrokken PSV-achterban zeer slecht vallen, had hij moeten wissen. Uitgerekend PSV, dat zo gebeten is op scoren via sociale media, had Tony Kok een hoop verwensingen op zijn eerste werkdag kunnen besparen. Alle PSV'ers, in welke hoedanigheid ze de club ook vertegenwoordigen, leven in meer of mindere mate in een glazen huis. Dat geldt ook voor werknemers of spelers bij andere grote Nederlandse clubs.

E-sports levert in Eindhoven een zeer, zeer marginale bijdrage aan de resultaten, maar geschiedt wel onder de vlag van PSV. Daar gelden voor iedereen ongeschreven wetten en normen, die bij niet-naleving ineens tot omvangrijke online-verontwaardiging kunnen leiden. 

PSV