Volledig scherm
PSV in voorbereiding op het duel met FK Haugesund. © BSR Agency

Het mag frivoler bij PSV, dat tegelijkertijd vastere vorm moet krijgen tegen ADO

Zoals altijd is het binnenslepen van de winst de hoofdopdracht die PSV zondagavond in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag moet zien te vervullen. Trainer Mark van Bommel moet daarbij langzamerhand tot een vastere formatie zien te komen, waarbij hiërarchie en automatismen duidelijker worden. Tegelijkertijd mag het allemaal wel wat frivoler bij PSV. 

De afgelopen weken is het nogal snel gegaan met een aantal spelers. Derrick Luckassen en Trent Sainsbury zagen hun status ineens veranderen en  gingen van de basis naar een bijrol en naar de tribune. Hirving Lozano weet na zijn rentree duidelijk nog niet het beste uit zichzelf te halen en Van Bommel was voor zijn invalbeurt tegen FK Haugesund duidelijk ontevreden over de Mexicaan, die aan de linkerkant van de aanval het beste lijkt te renderen. Hij is niet meer onomstreden, terwijl Gastón Pereiro de afgelopen week na een boel transfergekrakeel juist weer een basisplek had.  

De bemanning behoeft  duidelijk meer vastigheid bij PSV, iets waar de technische staf aan moet werken. Het zal voor Van Bommel soms lastig manoeuvreren blijven, omdat de komende drie weken veel spelers nog een transfer kunnen maken en het dus onrustig kan blijven. Tegelijkertijd mag het op het veld af en toe wel wat frivoler bij de Eindhovenaren. 

PSV wekt zeker niet altijd de indruk dat alle remmen los worden gegooid en dat vloeit deels voort uit de tactische invulling, waarmee grote risico's zoveel mogelijk worden vermeden. De huidige tactische discipline levert op dit moment niet altijd het gewenste resultaat op, omdat PSV te veel goals van afstand binnen kreeg en zelf ook te vaak moeite had om te scoren. Juist op het moment dat het vrouwen en kinderen eerst was (in de thuiswedstrijd tegen FC Basel), lukte dat laatste ineens wel en leek de ploeg zichzelf te bevrijden van een soort juk. Een kwaliteit van de ploeg is wel dat er tot de laatste secondes strijd kan worden geleverd.  

Tegen ADO Den Haag volstaat een zege om in de competitie gewoon in het spoor van Ajax te blijven, maar staat PSV ook voor de opdracht om de twijfels over de huidige staat van de ploeg weg te nemen. Het liep de afgelopen weken stroef en na de valse seizoensstart moet PSV nu in het ritme van de  winst zien te komen, waarbij het niet altijd uit de tenen zou moeten komen. 

PSV