Volledig scherm
Jorrit Hendrix. © Pro Shots

Het PSV-publiek wilde en krijgt Jorrit Hendrix

EINDHOVEN - De uittocht bij PSV neemt een steeds indrukwekkendere vorm aan. Nadat eerder al Héctor Moreno, de huurlingen Siem de Jong en Oleksandr Zinchenko en vier spelers met weinig perspectief de deur uitliepen, is de verkoop van Andrés Guardado inmiddels nagenoeg rond. 

Gisteren meldde zich een comité van Real Betis in Eindhoven en is de overgang van de Mexicaan naar Spanje goeddeels in de steigers gezet. PSV ontvangt sowieso meer dan twee miljoen euro voor Guardado, die in Sevilla een contract voor drie jaar kan tekenen. Wel moet hij eerst nog medisch gekeurd worden en dienen alle afspraken op papier te zijn gezet. Nog deze week wil de clubleiding hem in Spanje presenteren. PSV wil nog niks bevestigen omdat de club altijd wacht totdat er handtekeningen zijn gezet. De club dacht zelf Guardado in 2007 ooit binnen te hebben en viste toen op het laatste moment achter het net. 

Overgangsperiode
Vooral de verkoop van Guardado markeert dat PSV in een overgangsperiode zit. Drie jaar geleden kwam hij naar Eindhoven nadat een lange periode zonder prijzen de PSV-fans bijkans tot wanhoop had gedreven. Zijn transfer bleek een schot in de roos. PSV was dolblij met de klasse van Guardado en de Mexicaan aardde uitstekend in Zuidoost-Brabant, waar de relatieve rust in combinatie met het bedrijven van topsport hem enorm beviel. Zijn grootste triomf vierde hij misschien wel vorig jaar in mei, toen hij op het Stadhuisplein de onverwachte titel van PSV uitbundig vierde met honderdduizend fans. Guardado was niet de aanvoerder, maar wel twee jaar een absolute vedette bij PSV. Vorig seizoen kwam de klad erin na een drukke zomer vol interlands en mede daarom bleef een trilogie bij PSV uit. De gedreven Guardado had veel moeite om af en toe een wedstrijd over te slaan en was alleen in dat opzicht niet altijd even zuinig op zijn lichaam. Bij PSV had iedereen bewondering voor zijn houding en instelling en is er geen onvertogen woord gevallen over zijn mentaliteit.

Volledig scherm
Jorrit Hendrix (rechts) in actie bij het Nederlands Elftal. © Pim Ras Fotografie

Serieuze optie
Hoe nu verder? Het publiek schreeuwde in Eindhoven om Jorrit Hendrix en krijgt nu ook Jorrit Hendrix. De jonge Limburger wachtte de afgelopen jaren geduldig op zijn kans en geniet vanaf nu het vertrouwen. Hendrix liet eind 2013 al zien een zeer serieuze optie te zijn voor de positie van meest defensieve middenvelder. Hij bevestigde dat de afgelopen jaren en dwong zelfs een debuut bij Oranje af, maar door de aanwezigheid van Guardado en later ook Marco van Ginkel was Hendrix bij PSV vaak veroordeeld tot de reservebank. Samen met Bart Ramselaar, Davy Pröpper, de zeer waarschijnlijk terugkerende Van Ginkel en misschien wel Gastón Pereiro moet hij nu de strijd op het middenveld aangaan. Een sportief gevecht dat hij sowieso gaat winnen als het gaat om de plek voor de verdediging. Hendrix heeft ook bewezen in een offensievere rol uit de voeten te kunnen, al moet hij vanuit die positie vaker in scoringspositie zien te komen. Het 22-jarige talent wil eigenlijk geen talent meer genoemd worden en nu echt doordringen tot de gevestigde orde. Hendrix moet daarbij symbool staan voor de ontwikkeling die veel jeugdspelers de komende jaren in Eindhoven moeten doormaken.

Hiërarchie
Met het aanstaande vertrek van Guardado ontstaat in Eindhoven ook een totaal andere hiërarchie op het veld, waar naast Hendrix onder anderen van Van Ginkel, Luuk de Jong en Pröpper het voortouw moeten nemen. De Jong wil ook komend seizoen graag aanvoerder blijven en denkt net als Pröpper niet aan een vertrek. 

PSV