Het tegenovergestelde van een zondagsschot

Jürgen Locadia laat het er zo simpel uitzien. En daarom vergeet je nog wel eens dat hij volledig tweebenig is. Linksom of rechtsom; 'Loca' heeft maar een klein beetje ruimte nodig.

Volledig scherm
Jürgen Locadia, stond afgelopen zaterdag tegen Sparta weer in de basis © ANP Pro Shots

Wat een geweldige goal maakte Jürgen Locadia toch tegen Sparta. Timing, techniek en accuratesse kwamen samen in die halve seconde. Met je verkeerde been zó raak schieten van buiten de zestien, het is het tegenovergestelde van een zondagsschot. ,,Ja, dit is heel bijzonder. Het is een speciaal talent dat Jürgen heeft”, zegt Luc Nilis in de rust. Op de trainingen van PSV schaven ze samen verder aan de trap van Locadia. ,,Ik zit ik hier ook te genieten hoor. Maar ik heb al vaker gezegd dat Jürgen dit ook met links kan. Nu laat hij het weer zien. Ik ben blij voor hem.”

Locadia laat het inderdaad weer zien. Na zeven maanden blessureleed krijgt de PSV-spits weer de kans om zich vanaf de aftrap te bewijzen. Hij grijpt zijn kans. Locadia brengt body met zich mee, is een lastpak voor verdedigers. In zijn functie-omschrijving staat verder dat hij als bliksemafleider moet fungeren voor Luuk de Jong. Maar op Het Kasteel is het eerder andersom. Van Locadia gaat de meeste dreiging uit. Zowel voor als na rust neemt hij met links en rechts het Sparta-doel onder vuur. ,,Ik heb van nature altijd gehad dat ik zo’n bal zo hard mogelijk in de goal wil jagen. Luc geeft dan aan dat het ook op tachtig procent kan. Daar hamert-ie elke training op, niet elke bal hoeft in de kruising”, zegt Locadia na afloop.

Fris

PSV is blij met zijn terugkeer. Want vind maar eens zo’n zelfde type in Nederland. Locadia is niet van het gepriegel, maar van volle kracht vooruit. Evenveel atleet als voetballer. Een speler die kortom goed klikt met de moderne opvattingen over het spel. ,,Je ziet dat de situaties in het veld ook steeds veranderen”, zegt Locadia. ,,Als je op je linker uitkomt en je nog steeds móet je rechts schieten, dat kan natuurlijk niet op dit niveau. Voor mijn gevoel is het nu bijna hetzelfde, links of rechts. Ik heb hier echt jaren op getraind, al vanaf het moment dat ik in de D’tjes zat. Vandaag zie je dat het goed van pas komt.”

De inmiddels 23-jarige aanvaller had niet altijd evenveel zin in de media, met die vermoeiende vragen. Nu praat Locadia gemakkelijk en kijkt hij fris uit zijn ogen. Na de overwinning op Sparta stelt hij zich kwetsbaar op. Hij vertelt dat hij ‘depressief’ thuiszat toen hij geblesseerd was geraakt. Dat PSV niet lekker draaide in de eerste seizoenshelft, deed ook wat met hem. ,,Ik vind het een eer dat ik weer ben opgesteld, dat ik nu weer onderdeel ben van het team. Maar het moet nog veel beter. Ik had er vandaag meer kunnen maken”, is hij kritisch op zijn prestatie. Maar toch kan hij breeduit lachen als hij wordt geconfronteerd met zijn met-links-statistieken in de eredivisie. Het is immers het beste bewijs dat hard werken loont. ,,Acht van de 34 met links? Dat is best goed, toch?”

PSV