Ruud Hesp instrueert Érick Gutiérrez.
Volledig scherm
Ruud Hesp instrueert Érick Gutiérrez. © BSR Agency

Het vertrek van Ruud Hesp bij PSV is geen grote verrassing

Een half seizoen afmaken was geen probleem, maar vanaf juli moet Ruud Hesp dan toch weg bij PSV. Een grote verrassing is dat niet. 

Het afscheid van de oud-topgoalie uit Roden leek al langer een uitgemaakte zaak, zeker nadat begin dit jaar duidelijk werd dat hij en voormalig sluitpost Jeroen Zoet een tijdje niet goed overeenkwamen. Hesp werkte naar eer en geweten, maar schoot richting de oud-keeper communicatief tekort en draaide volgens betrokkenen te lang om de hete brij heen toen het moeilijk werd voor Zoet om terug te keren. Hij is inmiddels verhuurd aan FC Utrecht. 

Bij het vertrek van Mark van Bommel is ook de rol van Hesp geëvalueerd, maar bleek nog geen onwerkbare situatie ontstaan. Vanaf komend seizoen is er voor hem echter geen plek meer bij PSV. Hesp kreeg de ‘1 april-brief’, net als video-analist Wim Rip, fysiotherapeut Falk Louwers en cameraman Jean-Paul Boomgaart. 

Deceptie

Hesp was sinds 2013 aan PSV verbonden en volgde destijds Anton Scheutjens op om in de nieuwe staf van Phillip Cocu te gaan functioneren. In zeven jaar werkte hij vooral met Zoet, waarvan het laatste seizoen een deceptie werd. Hij werd daarvoor ook een aantal malen geprezen, bijvoorbeeld om zijn bijdrage in de technische staf op het gebied van spelhervattingen. In een aantal periodes was PSV succesvol op dit gebied en vanuit de spelersgroep werd meerdere malen gemeld dat Hesp daaraan een positieve bijdrage gaf. 

Met name de gebeurtenissen rond Willem II-PSV van afgelopen november wil iedere PSV’er zo snel mogelijk vergeten. Hesp blunderde toen in de communicatie naar Zoet en Van Bommel besloot zijn keeper van de bank weg te sturen, waardoor de PSV-carrière van drievoudig kampioen Zoet voorlopig is geëindigd in een bus op het parkeerterrein van Willem II. Het vreemde was toen dat Lars Unnerstall bij PSV ineens van drie naar een ging en ook Robbin Ruiter, die een paar wedstrijden redelijk had gekeept, niet meer wist hoe het nou precies zat. Unnerstall heeft daarna de voorkeur gekregen en won na een aarzelend begin het vertrouwen van de PSV-achterban. Voor het uitbreken van de corona-crisis stak de Duitser in goede vorm. 

Hesp gaat overigens niet weg omdat de nieuwe trainer Roger Schmidt dat wil. PSV stelt zelf de technische staf grotendeels samen. Ook team-manager Mart van den Heuvel heeft in overleg met de leiding van PSV een stap teruggedaan. Het vertrek van video-analist Rip heeft eveneens niets met Schmidt van doen. 

PSV