Volledig scherm
Hidde Jurjus. © Joep Leenen/Pro Shots

Hidde Jurjus werkt in de luwte van Jong PSV aan zijn carrière

EINDHOVEN - Bij een wandeling door het centrum van Doetinchem zijn er nog altijd meer mensen die Hidde Jurjus (22) herkennen dan tijdens een voettocht door Eindhoven. Als het aan de keeper van Jong PSV ligt, verandert dat uiteraard. "Niet dat ik daar op uit ben hoor. Voor mij telt de sport, al horen daar ook andere dingen bij. Het heeft voordelen om nog even de luwte te voelen. Als je een gezicht van de ploeg bent en je verliest een keer, word je daar door iedereen aan herinnerd. Dat zie ik ook bij de basisspelers van PSV. Vorige week was ik na de thuiswedstrijd tegen Heerenveen even in het supportershome en als ze me dan toch opmerken, word ik nog vaak herinnerd aan die wedstrijd van De Graafschap tegen Ajax van vorig seizoen. Soms krijg ik zelfs nog spontane bedankjes."

Jurjus is sinds zijn overstap in juli vanuit De Achterhoek samen met Luuk Koopmans de vaste doelman van het Eindhovense beloftenteam. Morgen maakt hij in Emmen zijn eerste dozijn officiële wedstrijden in de eerste divisie in dit seizoen vol. Een stuk minder dan hij als eerste keeper bij een andere club zou hebben gemaakt, maar daar maalt hij niet om. Jurjus komt niet om van de sportieve honger, hoewel ook hij leeft van wedstrijden. "Dit wist ik allemaal van tevoren. Het lekkerste is om elke week te spelen, maar dat is niet haalbaar als hier meerdere keepers fit zijn. Voordeel is dat ik nu bij het eerste elftal een langere trainingsweek kan maken. Als ik uiteindelijk op twintig wedstrijden in dit seizoen uitkom, heb ik me in combinatie met alle trainingen goed kunnen ontwikkelen."

Het toeval had Jurjus dit seizoen ook zomaar in de Champions League kunnen brengen. In het thuisduel met Bayern München was Zoet geblesseerd en Jurjus zat op de bank als stand-in voor Pasveer. "Zo'n prikkel heb je af en toe nodig. Tijdens zo'n wedstrijd realiseer je je dat PSV gewoon een heel grote club is. Het is een totaal andere wereld dan bij De Graafschap, al zal ik me ook daar altijd thuis blijven voelen. Ik baal er enorm van dat het dit jaar zo slecht gaat in Doetinchem."

Lees het hele artikel donderdag in het ED of in de digitale krant

PSV