Volledig scherm
Andres Guardado op trainingscomplex De Herdgang in Eindhoven, bij PSV.

'Ik wil niks missen, niet bij PSV, niet bij Mexico'

EINDHOVEN - Andrés Guardado is 31 jaar en eist soms te veel van zichzelf. Velen rekenen voor komende zomer op een vertrek bij PSV van de 135-voudig international, maar zelf is hij daar nog niet zo zeker van.

'Déze man", zegt Andrés Guardado vlak voor zijn fotoshoot op traininingscomplex De Herdgang van PSV. Hij wijst achter de camera respectvol naar reservekeeper Remko Pasveer, die met heupproblemen kampt en op het veld een hardloopsessie afwerkt. ,,Dit is een echte professional, een van de beste die we bij PSV hebben", zegt hij tijdens het interview in de week voor PSV-Ajax.

Goedlachs

De goedlachse Guardado kan het weten, na dertien jaar ervaring in het betaald voetbal. Seizoenen waarin hij tot zijn eigen ergernis vaak met hamstringproblemen werd geconfronteerd. De gedrevenheid bij Pasveer, die ijverig werkt om terug te komen, moet herkenning bij hem oproepen. Ook dit najaar was PSV de 135-voudig Mexicaans international weer even kwijt door een blessure, al vocht hij wederom snel terug.

Mexicaans team

Volledig scherm
Andrés Guardado na een goal bij Go Ahead Eagles, waar PSV simpel won. © Joep Leenen

Guardado geeft graag toe aan zijn verlangen om te voetballen en is soms niet streng genoeg voor zichzelf geweest. ,,Ik wil niks missen", erkent hij. ,,Niet bij de club en niet bij het Mexicaanse team, waarmee ik volgend jaar naar het WK wil." Maar vier Mexicanen speelden meer interlands dan hij. Volgend jaar kan hij nummer twee op de lijst worden, achter de nog onbereikbare Claudio Suárez (177 caps). Hij heeft daarvoor nog twaalf duels met Mexico nodig. ,,Bij elke club waar ik speelde, had ik soms last van mijn hamstring. Elke keer kwam het terug. Met aangepaste trainingen en een ander voedingspatroon is geprobeerd om het volledig onder controle te krijgen, maar het is nooit helemaal gelukt. Ik heb het nu geaccepteerd als iets dat bij mijn lichaam hoort. Ja, ik moet zuiniger zijn op mezelf. Ik weet het en moet er meer rekening mee houden. Voetballen is wat ik altijd wil doen en ik voel me nu ook weer hartstikke fit, maar toch moet ik beter luisteren naar mijn lichaam. Daarin leer je altijd weer bij. Ook het reizen heeft weerslag op de conditie, ik ben per slot van rekening ook al bijna 31."

Vertrek

Volledig scherm
EINDHOVEN, PSV - Willem II, voetbal, Eredivisie, seizoen 2016-2017, 09-04-2017, Philips Stadion, PSV speler Andres Guardado heeft de 4-0 gescoord © Joep Leenen

Veel tongen fluisteren dat Guardado weggaat in de zomer. Hij heeft na twee topseizoenen zijn stempel dit jaar minder op de eredivisie kunnen drukken en een zeldzame fout leverde PSV onlangs duur puntenverlies op in Enschede. De Mexicaanse vedette had voor dit seizoen niet de goede voorbereiding, geeft hij toe. Wat er na dit teleurstellende PSV-jaar gebeurt, staat nog in de sterren geschreven. ,,Ik ben daar nog helemaal niet uit", bezweert hij. ,,Het gaat er ook om wat PSV met me wil. En misschien willen ze me wel helemaal niet meer", grapt hij. ,,PSV zal voor mij nog een prijs willen als een vertrek de beste optie is, dus we weten niet wat er gebeurt. Mijn contract loopt nog een jaar door en voor mij is deelname aan het WK (in 2018, Rusland, red.) ook leidend. Ik wil daar volgend jaar bij zijn en kijken waar ik de meeste kansen heb om het op een goede manier te halen. Ja, het is een droom van me om ooit nog een tijd in de Amerikaanse competitie te spelen, maar de vraag is of het voor volgend jaar de goede keuze is. Het niveau is behoorlijk, maar toch een stukje lager dan in Europa."

Leefomstandigheden

Volledig scherm
Guardado na een zege bij Vitesse, in oktober 2016. © Pro Shots

Guardado heeft zijn zaakwaarnemer Mardio Ordiales dus nog niet aan het werk gezet. Met de oud-voetballer werkt hij al zijn hele leven samen. ,,Hij is onderdeel van mijn familie geworden, een soort tweede vader. De noodzaak om van agent te wisselen deed zich nooit voor en wat ik vooral aan hem waardeer is dat hij niet alleen naar geld heeft gekeken. Dat past bij me. Bij mijn keuzes heb ik voorheen altijd aan mezelf gedacht, maar als vader en gezinshoofd kijk ik nu veel breder. Is er goede scholing voor mijn zoon, bijvoorbeeld? En de leefomstandigheden, niet te vergeten. Of ik in Mexico over straat kan? Nou, nee. Nee, zeg maar echt niet.

Handtekening

Volledig scherm
Andrés Guardado woonde voorheen in Knegsel, nu in Waalre. © Jurriaan Balke

Ik vind het helemaal geen probleem dat mensen blij zijn om me te zien of een handtekening willen, maar het is daar totaal anders dan hier. Ik kan inderdaad niet gewoon over straat. De nuchterheid in Nederland bevalt me. Mensen respecteren hier je privé-leven en je kunt gewoon rustig op de fiets stappen en zonder problemen een ritje maken", zegt de Waalrenaar.

Huldigingen

Terug naar PSV. Het mooiste moment in drie jaar Eindhoven?,,Ik kan niet kiezen. De twee huldigingen in Eindhoven en de Champions League-wedstrijden zijn voor mij de dingen waar ik enorm trots op ben. Dit seizoen is het duidelijk minder gegaan en dat stemt me somber. De oorzaak? Voor de winterstop hebben we het laten liggen. Of we tegen Ajax nog iets kunnen bereiken? Er staan voor ons meer dan drie punten op het spel. Ajax is de grote rivaal van PSV, dat merk je hier in Eindhoven aan alles. We moeten er dus alles aan doen om onze fans de overwinning te geven die ze verdienen."

PSV